31 Temmuz 2014 06:00

Arap-Kürt çatışması çıkarılmak isteniyor

IŞİD’in tetikçi görevi gördüğünü ifade eden Gazeteci Faik Bulut, “IŞİD’in Kobanê ve Kürdistan’ın çeşitli yerlerindeki saldırılarının amacı Arap-Kürt çatışması çıkarmak” dedi.

Arap-Kürt çatışması çıkarılmak isteniyor
Paylaş

IŞİD’in Rojava’ya saldırılarını değerlendiren Gazeteci Faik Bulut, IŞİD’in Rojava’da Kürt hareketinin oluşturduğu modeli bozmayı amaçladığını söyledi. Gazeteci Mehmet Ali Çelebi ise, bölge ülkelerinin desteğinin sürmesi halinde IŞİD’in Akdeniz’e inmeye çalışacağına dikkat çekti.

‘IŞİD TETİKÇİDİR’

IŞİD’in tetikçi görevi gördüğünü ifade eden Gazeteci, Yazar Faik Bulut, “IŞİD’in Kobanê ve Kürdistan’ın çeşitli yerlerindeki saldırılarının amacı Arap-Kürt çatışması çıkarmak, Kürt hareketinin Rojava’daki modelini bozmaktır” diye konuştu. Türkiye’deki ve bölgedeki dindarların, hilafetini ilan eden IŞİD’in hangi güçler tarafından kontrol edildiğini görmesi gerektiğini belirten Bulut, şöyle devam etti: “Aslında IŞİD’in hilafet ilan etmesi politik İslamcı grupların aralarındaki kapışmanın işareti sayılır. Yani bu ileride kendi aralarında sadece iktidar değil tahakküm kavgasına yol açacaktır. Özellikle Suudi Arabistan istihbarat teşkilatının yönettiği Amerika’nın da bir şekilde bulaştığı IŞİD’den zaten başka türlü bir şey beklenemez. Bölgede provokasyon yaratıp halkların yanında duran bir örgütten bahsetmiyoruz. Aksine halkların özgürlük hareketini bastırmaya, ezmeye yönelik diktatörlüğe giden bir hareketten bahsediyoruz. Bölgede mezhepçiliği ve din kavgalarını körüklemeye yönelik bir hareketler bütününden bahsediyoruz.”

‘HALKIMIZ UYANIK OLMALI’

İslam adına, cihat adına mücadele eden çevrelerin dini, insani, vicdani açıdan dönüp kendilerine bakmaları gerektiğini söyleyen Bulut, şöyle devam etti: “Halkımızın da uyanık olması gerekir. Çünkü bunların en çok militan devşirdikleri yerler tarikatlar, cemaatler, camilerdir. Halkımız da tarikatlara, cemaatlere girerken, camilere giderken bunun bir ucunun da IŞİD gibi, el-Kaide gibi örgütlere açık olduğunu ve din-iman adı altında kendi kardeşini öldürmeye de yol açabileceğinin bilincinde olmalıdır.”

‘IŞİD KÜRESEL GÜÇLER TARAFINDAN TETİKÇİ OLARAK KULLANILIYOR’

Rojava’nın Kobanê Kantonu’na 2 Temmuz’dan bu yana saldıran IŞİD’in küresel güçler tarafından tetikçi olarak kullanıldığını söyleyen Gazeteci Mehmet Ali Çelebi ise, IŞİD’in bölge ülkeleri tarafından Ortadoğu’nun kalbine saplanan bir hançer olduğunu belirtti. Bölge ülkeleri ve küresel güçlerin birçok ülkeye müdahalesinde kendi askeri güçleri yerine taşeron güçler kullandıklarına dikkat çeken Çelebi, “Herkesin belli çıkarları var ve bu belli çıkarlar doğrultusunda IŞİD’i kullanmaya çalışıyorlar. IŞİD’in ise kendi hedefleri doğrultusunda bu taşeronluğu üstlendiği görülüyor” diye konuştu.

‘AKDENİZ’E AÇILMAYA ÇALIŞACAK’

IŞİD’in, Rakka ve Haseki bölgelerinde güç biriktirerek bölgeyi tamamen denetimi altına almaya çalıştığını belirten Çelebi, “Muhtemelen önümüzdeki dönemde de Akdeniz’e inmeye çalışacak. Akdeniz inerken Halep, Afrin, Laske, Vanyas ve Tarsus bölgesi, güneyde ise Hizbullah ve Esat güçleri arasında tampon oluşturmak için Musul’a odaklanabilir” dedi.

‘TÜRKİYE’DEKİ HALKLARI DA ETKİLEYECEK’

Bölgedeki tüm aktörlerin IŞİD’e karşı seferber olması gerektiğini belirten Çelebi, “IŞİD’in güç biriktirmesi sadece Kürtlere, Süryanilere, Hıristiyanlara, Şii Türkmenlere acı çektirmekle kalmayacak, Türkiye’deki tüm halkları olumsuz etkileyecektir. Tüm Türkiye halklarının geleceğini, barışını, huzurunu tahrip edecek” diye konuştu. IŞİD’in asıl hedefinin başka bir şey olduğunu söyleyen Çelebi “Asıl hedefi; İslam ve halifelik adı altında bölgenin tarımsal, su ve petrol kaynaklarını ele geçirerek bölgeyi tek tipleştirme ve iktidardır. Suriye’de rejimi yıkmak gibi bir derdi olmadığı görüldü. Rojava’yı ve Irak’ı Kürt’süz, Ermeni’siz, Süryani’siz bırakmak. Şayet IŞİD’in dinsel bir samimiyeti olsaydı, taş üstünde taşın kalmadığı Filistin’e tüm güçleri ile gidip halkın yanında dururdu” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de festival zamanı

SONRAKİ HABER

Suruç\'ta tedavi gören YPG\'li Ahmet Süzer yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...