30 Temmuz 2014 19:13

Dicle'de binler yürüdü, polis saldırdı

Dicle'de (Piran) bölgede yapımı süren karakol, kalekol, HES, baraj yapımları ile Rojava'ya yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşe polis müdahale etti.

Dicle\'de binler yürüdü, polis saldırdı
Paylaş

Piran Halk İnisiyatifi'nin kalekol, HES ve baraj yapımları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen diyalog sürecine zarar verecek politikaların önüne geçmek amacıyla Pirejman köyünde kurulan "Onur Çadır"ındaki nöbet eylemi 26. gününü geride bıraktı. Diyarbakır ve ilçelerinden gelen ve aralarında Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de bulunduğu binlerce yurttaş ziyaret etti. Çadır alanına, "Yaşasın direniş", "HES'lere geçit yok", "Kahrolsun çocuk katillleri" ve "Önder Apo'ya özgürlük" pankartları asılırken, kitle tarafından sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jîyan nabe" ve "Bijî berxwedana YPG, YPJ" sloganları atıldı. Çadır alanında bulunan yurttaşların sayısı binleri bulurken uzun süre çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekildi.

Daha sonra yüzleri kapalı çok sayıda genç, "Bijî Serok Apo" sloganları ile alana girdi. Askeri düzen alarak "Çerxa Şoreşê" marşını seslendiren gençlere alanda bulunan binlerce kişi eşlik etti. Aynı anda yönünü dağlara dönen binlerce kişi, alkış ve zılgıtlarla dağları selamladı. Daha sonra ise yurttaşlar araçlarına binerek yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde şehir merkezine doğru yola çıktı. İlçe girişine ulaşan yurttaşlar araçlarından inerek ilçe merkezine doğru alkış ve sloganlar eşliğinde yürümeye başladı. Bir süre yürüyen yurttaşlar polisin barikatı ile karşılaştı. Çok sayıda TOMA, akrep tipi zırhlı araç ve çevik kuvvet ile barikat kuran polis yürüyüşe izin vermeyeceğini söyledi. HDP Milletvekili Nursel Aydoğan'ın tüm çabalarına rağmen barikatı kaldırmayan polis, kitlenin dağılmasını istedi. Yürümekte ısrar eden kitleye karşı polis, tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulundu. Polisin müdahalesine gençler de taş, molotofkokteyli ve havai fişek ile karşılık verdi. Yurttaşlar ile polis arasındaki çatışma kısa sürede ilçe geneline yayılırken, bir grup genç AKP ilçe binasını da ateşe verdi.

Olaylarda 3 yurttaş hafif bir şekilde yaralanırken, polisin rast gele attığı gaz bombasından çok sayıda yurttaş etkilendi. Bazı esnafların da dükkan camları atılan gaz kapsülleriyle kırıldı. Halk polisin saldırılarına olan tepkisini sokağa çıkarak gösterdi. İlçe sakinleri olaylardan etkilenen yurttaşlara su ve limon dağıttı. Çatışma uzun süre devam etti. Yurttaşların direnişi ile karşılaşan polis geri çekilirken, çatışmalarda sona erdi. Binler yeniden araçlarına binerek, "Onur Çadırı"na doğru yol çıktı. Çadırda ise akşam saatlerinde şölen yapılacağı belirtildi. Çadırda nöbet tutan yurttaşlar herkesi eylemlerine sahip çıkmaya çağırdı. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan kamyonet şarampole yuvarlandı: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Bayram kazalarında bilanço ağır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...