30 Temmuz 2014 09:38

Gazze'de katliamın 23. günü; En az 130 kişi öldürüldü

İsrail, bugün Gazze’de okul ve pazar yerlerinin de aralarında bulunduğu onlarca bölgeye saldırdı. En az 130 kişi katledilirken, 23 günlük İsrail saldırganlığının bilançosu 1360 ölüye çıktı.

Gazze\'de katliamın 23. günü; En az 130 kişi öldürüldü
Paylaş

İsrail, bugün Gazze’de okul ve pazar yerlerinin de aralarında bulunduğu onlarca bölgeye saldırdı. En az 130 kişi katledilirken, 23 günlük İsrail saldırganlığının bilançosu 1360 ölüye çıktı.

Dün tek elektrik santrali vurulan Gazze’de kente günün yalnızca 2 saati elektrik verilebiliyor. Gazze’nin merkezine ise hiç elektrik verilemiyor. Gazze’de gıda, ilaç, barınma gibi en temel ihtiyaçların eksikliği büyük bir sorun teşkil etmeyi sürdürüyor.

BM OKULU VURULDU

Gazze, Çarşamba gününün ilk saatlerinde Birleşmiş Milletler’in mülteciler için sığınak olarak kullandığı okulun vurulmasıyla sarsıldı. Saldırıda en az 15 kişi yaşamını yitirdi. 90 kişi de yaralandı. İsrail, geçtiğimiz günlerde de BM’nin sığınak olarak kullandığı bir okulu vurmuş, çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Adnan Ebu Hasna, İsrail’in saldırılarından kaçan sivillerin sığındığı Cebaliye mülteci kampındaki BM okulunun vurulduğunu söyledi. Okul, BM’nin UNRWA ajansı tarafından sığınak olarak Filistinli mülteciler için açılmıştı.

Okulun müdürü Gayiz Ebu Dayih, 04:30 sularında tankların okulu birkaç dakika ara ile vurduğunu söyledi. Tank mermilerinin 2 sınıfa ve bir tuvalete isabet ettiğini aktardı. Okulun önündeki duvarın ise çöktüğü kaydedildi.

Gazze Sağlık Bakanlığu yetkilisi Eşref El Kidra, okulun vurulması sonucu en az 15 kişinin öldüğünü ve 90 kişinin de yaralandığını açıkladı.

BOLİVYA İSRAİL’İ TERÖRİST DEVLET İLAN ETTİ

ABD ve Fransa’dan BM okulunun vurulması üzerine kınama geldi.

Bolivya ise İsrail'i "terörist devlet" ilan etti. Bolivya, İsrail'le olan vize muafiyeti anlaşmasını kaldırdığını açıkladı. Devlet Başkanı Evo Morales, "Bunun anlamı İsrail'i terörist devlet ilan ettiğimizdir" dedi. 1972'den bu yana geçerli olan anlaşma sayesinde İsrail vatandaşları, Bolivya'ya vizeye ihtiyaç duymadan girebiliyordu. Evo Morales, son Gazze saldırılarının İsrail'in insan yaşamına saygısının olmadığını ortaya koyduğunu ve ülkenin uluslararası toplumla uyumlu bir birliktelik içerisinde yaşayamayacağının göstergesi olduğunu belirtti.

İRAN’DAN MISIR’A TEPKİ

İran, Mısır'ı Gazze'ye yardım konusunda gerekenleri yapmadığı için eleştirdi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 100 ton insani yardım malzemesinin Mısır tarafından Refah sınır kapısında bekletildiğini ve Gazze'ye sokulmadığını belirtti. Abdullahiyan bunun kabul edilemez olduğunu belirterek Mısır'a gerekenin yapılması çağrısı yaptı.

2. ŞECAİYYE KATLİAMI

İsrail saldırılarında en büyük yıkımın yaşandığı bölgelerden biri olan Şecaiyye’de İsrail ordusu, işlek durumdaki bir pazar yerini vurdu. En az 17 kişi yaşamını yitirirken, 200’ü aşkın kişi de yaralandı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, İsrail'in Şecaiyye katliamına güçlü bir yanıt verileceğini söyledi.

Hamas'tan Şecaiyye'deki pazar katliamı üzerine açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: "Filistin direnişine karşı askeri bir ilerleme sağlayamayan İsrail ordusu, kitlesel bir katliam yapmıştır. Böylesi çaresiz girişimler Filistin halkının iradesini kırmaya yetmeyecektir. Gazze’deki masum insanların kanı yerde kalmayacak, bu katliamı gerçekleştirenlerden hesabı sorulacaktır. Tarih, Filistin halkının yaşadıklarına karşı sessiz kalanlara ve onu savunmayanlara merhamet göstermeyecektir."

İSRAİL’İN ATEŞKESİ!

İsrail, Türkiye saati ile 15.00 itibariyle 4 saatlik kısmi ateşkes ilan etti. Ateşkes talebi BM'den geldi. İsrail'in ateşkesi, yoğun katliam yapılan Beyt Hanun, Şecaiyye ve Han Yunus’ta geçerli olmadı. Hamas’tan yapılan açıklamada ise İsrail’in kısmi ateşkes kararı “medya numarası” olarak nitelendi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail’in ilan ettiği kısmi ateşkesin kurtarma çalışmaları yapmaya bile yeterli olmadığını söyledi.

İsrail'in ateşkes ilanının geçerli olduğu 4 saat içerisinde en az 35 Gazzeli katledildi.

HAMAS’TAN HİZBULLAH’A ÇAĞRI

Hamas, Hizbullah’a yaptığı çağrıda “Umuyoruz ki Lübnan cephesi de açılacak ve İsrail’e karşı birlikte mücadele vereceğiz” dedi. Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Musa ebu Marzuk’un Rus Haber Ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada “Lübnan direnişinin çok büyük bir anlam ifade edeceğini söylemeye gerek yok” denildi.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, daha önce yaptığı açıklamalarda Gazze direnişinin yanında olmayı sürdüreceklerini söylemişti. Hizbullah, 2006 yazında yaşanan savaşta İsrail’i bozguna uğratmıştı. Gazze’deki saldırılar başladığından bu yana Lübnan’dan direnişle dayanışma için İsrail topraklarına birkaç füze saldırısı gerçekleştirildi.

NOTLAR
*Cibaliye’deki bir enkazdan 20 cansız beden çıkarıldı.
*Kassam Tugayları, Tel Aviv'e 4 M-75 füzesi ateşlendiğini duyurdu.
*İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Tugayları, Tel Aviv'e yönelik Burak-70 füzeleri ateşlendiğini açıkladı.
*İsrail ordusu bugün Gazze'de 3 askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Toplamda yaşamını yitiren İsrail askeri sayısı 53. 3 İsrailli sivil de füze saldırılarında yaşamını yitirdi.
*Gazze'nin güneyindeki hava saldırısında 7 Filistinli yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Otobüs tamamen yandı: 52 yolcu ölümden döndü

SONRAKİ HABER

IŞİD\'in \'cihat pikniği\' Meclis\'e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...