30 Temmuz 2014 06:00

‘Devlet kötü baba’

Serhat Ovayolu’nun yaşadıkları, askerliğin küçücük çocuğun bile hayatını etkileyebilecek türden bir zorunluluk olduğunu gözler önüne seriyor. Ovayolu 34 yaşında ve askere çağrılıyor. Ancak Ovayolu geçen sene eşini kaybetti. Şimdi üç yaşındaki kızı Vera’ya bakmakla yükümlü. Askere giderse küçük Vera’ya kim bakacak?

‘Devlet kötü baba’
Paylaş

Miray TAMER
İstanbul


Serhat Ovayolu’nun yaşadıkları, askerliğin küçücük çocuğun bile hayatını etkileyebilecek türden bir zorunluluk olduğunu gözler önüne seriyor. Ovayolu 34 yaşında ve askere çağrılıyor. Ancak Ovayolu geçen sene eşini kaybetti. Şimdi üç yaşındaki kızı Vera’ya bakmakla yükümlü. Askere giderse küçük Vera’ya kim bakacak? Hatta Serhat’ın deyimiyle bir çocuğun kalan tek ebeveyniyle büyüme hakkı ne olacak? Serhat bu çıkmazın içindeyken, bu durum Vera’nın da hayatını doğrudan etkiliyor ki küçük Vera’dan şu sözler duyuluyor: “Devlet kötü baba”

EŞİ GEÇEN SENE ÖLDÜ

Serhat Ovayolu 2004’te üniversiteyi bitirdiği gibi askere çağırıldı. “Askerliğe ve orduya zaten soğuktum” diyen Ovayolu askere gitmemek için okula devam etti. 2010’da evlendi ve 2011’de de çocuğu oldu. 2013’ün nisan ayında askerlik şubesinden arandığı haberini aldı. Hemen askerlik şubesine gitti ve askerliğini ağustos ayına kadar erteledi. Askere gidip gitmemeyi düşünürken 19 nisanda eşi yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitirdi. Ovayolu, “O zaman bırakın askerliğe gitmeyi düşünmeyi nefes bile alamaz olmuştum” diyor. Çünkü o zaman iki yaşında olan ve annesiz kalan kızı Vera’dan başka bir şey düşünemiyor.

MAZERETİ KABUL GÖRMEDİ

“11 Temmuz 2014’e kadar askerliği unuttum” diyor. 11 Temmuz günü bir iş için İstanbul’a gelen Ovayolu’nu polisler, kaldığı otelde ziyaret ediyor. Serhat Ovayolu’ya bir tutanak veren polisler 15 gün içerisinde bir askerlik şubesine gitmesi gerektiğini söylüyor. Ovayolu askerlik şubesine gidiyor ve askere gidememe mazeretini bildiriyor. Ancak eşinin ölümünden sonra kızının bakımını üstlenmesi mazeret olarak kabul görmüyor. Askerlik şubesi tarafından verilen kağıdı imzalamayınca, Ovayolu’ya mahkeme yolu gözüküyor. Mahkemeye yazılı ifadesini sunan Ovayolu’nun askerliği kasım 2014’e erteleniyor.

Şu an Serhat’ın en büyük derdi Vera’nın durumu. Minik Vera’nın bakımında Serhat’ın annesi de görev alıyor. “Ancak yaşı ve sağlık durumu sürekli ilgilenmeye müsait değil. Onun için annem sadece göz kulak oluyor” diyor Serhat. Ayrıca eşinin ailesinin de yurt dışında olduğunu söylüyor. Sorunun bakım meselesi de olmadığını söyleyen Serhat, “Mesele kızımın kalan tek ebeveyni ile büyüme hakkı. Zaten ben kızımı kimselere bırakmak istemiyorum onun için bu mücadeleye başladım. Askere kesinlikle gitmeyeceğim” diyor.

VERA’YI DA ETKİLİYOR

Serhat, bu durumdan kızının da etkilendiğini söylüyor: “Askerlik fikri çok büyük bir  stres yaratıyor. Kızıma ne olursa olsun belli etmiyorum. Ancak konuşmalarımı duymuş olmalı ki bu sabah bana ‘devlet kötü baba’ dedi” Serhat şimdi İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesine başvuruda bulundu. Bayram sonrasında yasal sürecin başlaması bekleniyor.

‘KIŞLA KARŞISINDA EV TUT!’

Kasım ayına kadar ertelemenin bir şey ifade etmediğini belirten Ovayolu “Başka ne yapabilirim” diye sorunca türlü öneriler de alıyor: “Lisanslı sporcu olsan 38 yaşına kadar ertelerdik, Alişan öyle yaptı. Mahkemeye sevk edildin ve yaşın geçti master ertelemesi imkansız. Kışla karşısında ev tutabilirsin. İmkanın varsa yurt dışına git bedel ödersin, 38’e kadar otomatik ertelenir”

ÖNCEKİ HABER

Ufukta parlayan bir güneş: Asiwa

SONRAKİ HABER

Otobüs tamamen yandı: 52 yolcu ölümden döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...