29 Temmuz 2014 23:41

ABD ve AB Rusya'ya yönelik yaptırımlarını genişletti

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'da Kiev yönetimi karşıtlarına destek verdiği gerekçesiyle Rusya'ya yönelik yaptırımlarını genişletme kararı aldı.

ABD ve AB Rusya\'ya yönelik yaptırımlarını genişletti
Paylaş

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'da Kiev yönetimi karşıtlarına destek verdiği gerekçesiyle Rusya'ya yönelik yaptırımlarını genişletme kararı aldı.

ABD Başkanı Barack Obama, bugün yaptığı açıklamada yaptırımların Rusya'nın enerji, savunma sanayii ve Rus bankaları da dahil olmak üzere ülkenin finans sektörünü hedef aldığını söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD ve AB'nin yeni yaptırımlarıyla Rus ekonomisinin 'daha çok zayıflayacağını' ifade eden Obama, Rusya'nın ihracat kredisini de askıya aldıklarını duyurdu.

Obama, "Rusya bu yoldan gitmeye devam ederse, bunun Rusya'ya maliyeti de artmaya devam edecek" dedi.

Rusya'nın enerji sektörüne yönelik ihracata da kısıtlamalar getirildiğini belirten Obama şöyle devam etti: "Daha çok Rus bankasına ve savunma şirketlerine yönelik yaptırımları genişletiyoruz. Rusya'ya ihracatı teşvik eden kredileri ve Rusya'daki ekonomik gelişim için sağlanan finansmanı resmi olarak askıya alıyoruz. Aynı zamanda, Rusya'ya yönelik uyguladığımız yaptırımlara AB de katılıyor. Bu, bugüne kadar görülmüş en geniş ve en önemli yaptırım kararıdır."

'YENİ SOĞUK SAVAŞ DEĞİL'

Bir gazetecinin 'yaptırımları genişletme kararının yeni bir Soğuk Savaş anlamına mı geldiği' yönündeki sorusuna da Obama şu yanıtı verdi: "Bu yeni bir Soğuk Savaş değil. Ukrayna'nın kendi yolundan gidebileceğini görmek istemeyen Rusya'ya özgü bir mesele. Ukrayna Devlet Başkanı Proşenko'yu, Ukrayna halkını dinlerseniz, Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini söylediklerini görürsünüz. Onların kabul etmedikleri mesele, Rusya'nın, Ukrayna içinde korkunç yıkıcı faaliyetlerde bulunan ayrılıkçıları silahlandırması ve dolayısıyla Ukrayna'nın kendi kendini barışçıl şekilde yönetme yetisini görmezden gelmesidir."

ABD Hazine Bakanlığı da, üç büyük Rus bankasına yaptırım uygulama kararı aldı.

AB'den yapılan açıklamada da, Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştıracağı için 'ağır bir bedel" ödeyeceği ve daha fazla tecrit edileceği belirtildi. Yeni yaptırımlar uyarınca AB üyesi 28 ülke gelecekte Rusya'ya silah satmayacak, petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojilerin kullanımı kısıtlanacak, bazı Rus bankaları da Avrupa'da finans sektöründen dışlanacak.

AB ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinde olup da, seyahat yasağı koyduğu ve mal varlıklarını dondurduğu kişilerin sayısını da artırma kararı aldı. Bu kişilerin nihai listesi yarın açıklanacak.

Hemen yürürlüğe girecek kararlar, AB'nin bugüne dek Rusya'ya uyguladığı yaptırımların "en ağırı" olarak görülüyor.

MERKEL: KAÇINILMAZDI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB'nin Rusya'ya yönelik son yaptırımları için "Bugünkü karar kaçınılmazdı" yorumunu yaptı. Merkel Rusya'ya, Ukrayna'daki "krizi artırmak yerine sorunun çözümü için işbirliği yapma" çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya'nın hala Ukrayna'nın doğusundaki Kiev yönetimi karşıtlarını silahlandırdığını ve bu ülkede şiddetin son bulmasını istediğine dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Rusya'ya yönelik yaptırım baskıları, Malezya Hava Yolları'na ait bir uçağın yaklaşık iki hafta önce Ukrayna'nın doğusunda düşmesinin ardından artmıştı. Olayda uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetmişti. Batılı ülkeler, uçağı Rusya yanlılarının Moskova'dan tedari ettikleri bir füze ile düşürdükleri görüşünde. Rusya ise bu iddiayı reddediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Medical Park\'ın vergi oyunu

SONRAKİ HABER

Ufukta parlayan bir güneş: Asiwa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...