29 Temmuz 2014 11:42

İsrail saldırılarının 22. gününde ölü sayısı 1200'ü geçti

Gazze'de İsrail saldırıları devam ediyor. Gece yarısından bu yana katledilenlerin sayısı 122'yi geçerken, kentin tek elektrik santrali de vuruldu. Santralin onarımının en az 1 yıl süreceği öğrenildi.

İsrail saldırılarının 22. gününde ölü sayısı 1200\'ü geçti
Paylaş

Gazze'de İsrail saldırılarının 22. günü en kanlı günlerden biri olarak kayıtlara geçti. Gün boyunca yaşanan 140'a yakın kişi yaşamını yitirirken, toplam ölü sayısı da 1200'ü geçti. Saldırılar tüm şiddetiyle devam ederken ateşkes görüşmeleri de sürdü. Filistin Kurtuluş Örgütü, direnişin tüm taraflarının 24 saatlik bir ateşkes üzerinde anlaştığını öne sürse de Hamas bunu reddetti. Son olarak Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada "Gazze'de İsrail saldırganlığı sona ermeden ve kuşatma kaldırılmadan ateşkes olmayacaktır" denildi. Öte yandan gün içerisinde Gazze'nin tek elektrik santrali de vuruldu. Elektrik santralinin onarımının 1 yılı bulabileceği belirtildi.

SON GELİŞME:  23.45: Cibaliye'deki İsrail bombardımanında 13 Filistinli yaşamını yitirdi.

22.37 Associated Press: Şili, Gazze'de devam eden İsrail saldırılarını kınadı.

22.35: Maan News: Tel Aviv ve Güney İsrail'deki kentlerde roket sirenleri çalıyor.

22.25 Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın Komutanı Muhammed Dief, Gazze'deki kuşatma kaldırılmadan ateşkes olamayacağını açıkladı. "Gazze'de İsrail saldırganlığı sona ermeden ve kuşatma kaldırılmadan ateşkes olmayacaktır" diyen Dief, taviz vermeyeceklerini açıkladı.

21.17 Maan News: Beit Lahiya mezarlığının yakınındaki bir bölgeye gerçekleşen İsrail saldırısında 15 kişi yaralandı.

20.08 Maan News: Gazze'de gece yarısından bu yana öldürülenlerin sayısı en az 125.

20.05: Maan News: İsrail ordusunun Han Yunus'taki hava saldırısında 3 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi yaralandı.

19.41: Daily Star: İsrail Televizyonu, "yeni ateşkes uzlaşısı" haberini geri çekti. Haberde henüz anlaşmaya varılmadığı ancak görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

19.30: Filistin Kurtuluş Örgütü, Hamas lideri Halid Meşal'le 24 saatlik ateşkes konusunda uzlaşıya varıldığını duyurdu. Gün içerisinde Filistin Kurtuluş Örgütü Sözcüsü Yasser Abed Rabbo, ortak ateşkes konusunda tüm direniş örgütlerinin anlaştığını açıklamış ancak Hamas'tan yalanlama gelmişti.

19.12: İsrail Televizyonu Gazze'deki tüm tarafların ateşkes konusunda anlaştığını ancak ateşkesin ne zaman başlayacağının belirsiz olduğunu belirtti.

18.57 AFP: ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün konuştuklarını ve kendisinden ateşkes konusunda yardım istediğini söyledi. Kerry, İsrail’in kendisini tünellerden koruyacak bir ateşkesi kabul edeceğini söyledi.

17.45: Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de evlere gerçekleştirilen İsrail saldırısında en az 14 kişi yaşamını yitirdi.

17.12: Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze'de gece yarısından bu yana 100'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bayramın ilk gününde gündüz saatlerini nispeten sakin geçiren Gazze, akşam üzerinden bu yana yeniden cehennemi yaşıyor. El Şati Mülteci kampının oyun parkı ve Şifa Hastanesi’ne yönelik İsrail saldırısında 8’i çocuk 10 kişinin katledilmesiyle başlayan saldırılar, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun açıklamasıyla iyice şiddetlendi. “Tüneller tamamen yok edilmeden operasyon bitmeyecek” diyen Netanyahu’nun bu açıklamasıyla eş saatlerde, İsrail ordusu Kuzey Gazze’deki mahallelere “Evlerinizi terk edin” tehdidinde bulundu. Gazetecilere de “Otel odalarınızdan ayrılmayın” denildi.

Akşam saatlerinde gerçekleştirilen saldırılar neticesinde, Gazze’de gece yarısından bu yana 125'ten fazla kişi yaşamını yitirdi. Gazze’nin tek enerji kaynağı olan Gazze Elektrik Santrali’nde de yangın çıktı.

İsrail, Hamas liderlerinden İsmail Haniye’nin evini de hedef aldı. Haniye yaptığı açıklamada “Benim evim diğer herhangi bir Gazzeli’nin evinden daha değerli değildir” diyerek özgürlüğe kadar direneceklerini belirtti.

Filistin Sağlık Bakanlığı ise Gazze'de gece yarısından bu yana 100'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail ordusunun gün boyunca 10 kayıp verdiği açıklandı. Saldırılar başladığından bu yana ölen toplam İsrail askeri sayısı 53’e çıktı. 22 günlük saldırılarda ölen toplam Filistinli sayısı ise 1200’ü geçti.

Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 5 bin evin tamamen kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Toplamda zarar gören ev sayısı ise 26 bin.

TEK ELEKTRİK SANTRALİ DE VURULDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları devam ederken, İsrail tankları bugün bölgedeki tek elektrik santralini vurdu. İsrail savaş uçakları bugün Gazze’de Hamas’ın üst düzey lideri İsmail Haniye’nin evini yerle bir ederken, Hamas’ın El Aksa televizyonunun binası da hasar gördü. Bugün vurulan hedefler arasında ayrıca bir cami ile hükümet binaları da bulunuyor.

İsrail ayrıca bugün Gazze’deki tek elektrik santralini de vurdu. Santralin 3 yakıt deposundan biri İsrail tankları tarafından vuruldu. Gazze elektrik dağıtım şirketi yetkilisi Cemal Dardasavi, bu saldırı sonucu santrali kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi. Santralin vurulması sonucu büyük yangın çıkarken, yükselen alevler uzaktan bile görülüyordu.

Dardasavi, yangın sonucu 15 işçinin içeride mahsur kaldığını aktarırken, hasarın onarılmasının aylar süreceğini kaydetti. Saldırı sonucu can kaybı konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Gazze’deki tek elektrik santrali vurulmadan önce ise saldırılar sonucu elektrik hatları zarar gördüğü için günlük sadece 3 saat elektrik sağlanıyordu.

Elektrik santraline saldırı konusunda bir yorum yapmayan İsrail ordusu sözcüsü Peter Lerner, ancak İsrail’in son saldırılarının Hamas’a baskıyı daha da artırdığını savundu.

Gece evi vurularak enkaz yığınına dönen Hamas’ın üst düzey lideri İsmail Haniye ise “taşları yıkmanın azimlerini kıramayacağını” belirtti. Haniye ayrıca saldırı sırasında evde kimse olmadığını ve hiç kimsenin de zarar görmediğini aktardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Partiler arasında bayramlaşma trafiği başladı

SONRAKİ HABER

Polislerin sorgusuna yeniden başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...