28 Temmuz 2014 06:00

Bayram şekerinde sınıfsal bölünme

Düşük ücret dayatmasına karşı greve çıkan işçilerin 330 TL’lik zam talebini reddeden Kent Gıda, geçen yıl sadece reklama 43 milyon 360 bin 971 TL harcadı. Üstelik 96 milyon 95 bin TL’lik personel harcamasının 48 milyon 402 bin TL’si yöneticilere ödenmiş. Şirketin 2013 net karı olan 15 milyon 667 bin TL’nin küçük bir kısmı bile işçilerin taleplerini karşılamaya yetiyo

Bayram şekerinde sınıfsal bölünme
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Düşük ücret dayatmasına karşı greve çıkan işçilerin 330 TL’lik zam talebini reddeden Kent Gıda, geçen yıl sadece reklama 43 milyon 360 bin 971 TL harcadı. Üstelik 96 milyon 95 bin TL’lik personel harcamasının 48 milyon 402 bin TL’si yöneticilere ödenmiş. Şirketin 2013 net karı olan 15 milyon 667 bin TL’nin küçük bir kısmı bile işçilerin taleplerini karşılamaya yetiyor.

Bayram günleri boyunca sıkça karşılaştığımız şekerleri üreten firmalardan biri Kent Gıda. Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kent Gıda’da 800 işçi 15 Temmuz sabahı greve başladı. Geçtiğimiz günlerde sendika ile Kent Gıda arasındaki görüşmelerde varılan mutabakat işçilerin oyuna sunulmuş, ancak işçiler taleplerinden vazgeçmeyerek “greve devam” demişti.

YÖNETİCİYE KEPÇEYLE İŞÇİYE KAŞIKLA

Şirketin kendi verileri işçilerin ısrarla savunduğu taleplerinin karşılanmasının ne kadar kolay olduğunu gözler önüne serdi. İşletmenin 2013 yılı finansal tablolarına göre işçilerin ücret artışı talebini reddeden yönetim kadrosunun harcaması geçtiğimiz yıl 48 milyon 402 bin 924 TL oldu. Yani personel giderlerinin yarısından fazlası yöneticilere gidiyor.
Patronun 2013 yılı net karı 15 milyon 667 bin 176 TL olurken, yaklaşık 800 işçinin ortalama maaş artış talebi ise ortalama 330 TL. Yani işçilerin talebinin karşılanmasının önünde herhangi bir mali engel gözükmüyor. 2013 yılında personele 96 milyon 95 bin 884 TL harcama yapan şirket, reklama ise 43 milyon 360 bin 971 TL harcamış. Bu, tüm personele yapılan ödemenin yüzde 45’i kadar bir rakamın reklama harcandığını ortaya koyuyor. Yöneticilere yapılan ödemeler çıkarıldığında, reklama yapılan harcamaların neredeyse tüm işçilere yapılan ödemeye denk düştüğü görülüyor.

KASA DA DOLU, DEPO DA
Ödenmiş sermayesi 67 milyon 921 bin TL olan Kent Gıda’nın kardan ayrılmış yedek parası ise 5 milyon 700 bin TL. Ayrıca 149 milyon 811 bin TL de ticari alacağı ve 100 milyon 431 bin TL alacakları için teminatı var. 2010 yılından kalan 27 milyon 516 bin TL’lik çikolata ve kahve depoda yeni üretimler için bekliyor. Bayram öncesinde 60 milyon 333 bin 161 TL değerinde malı da depolarında stok olarak tutuyordu.

İŞÇİLER BAYRAMI GREVDE KARŞILADI

Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan ve Ramazan Bayramı’nı grevde karşılayan Tek Gıda-İş üyesi işçiler, “Gasbedilen haklarımızı aldıktan sonra bayram yapacağız” dedi.

Tek Gıda-İş Sendikasının 45 yıldır örgütlü olduğu fabrikada, ağır iş yükü ve aldıkları düşük ücret karşısında daha fazla sessiz kalamayan işçiler, devam eden TİS görüşmelerinde işverenin yüzde 14’lük zam ısrarına karşılık “direniş” kararı alarak ilk defa greve çıktı. 14 gündür fabrikanın önünde kurdukları grev çadırlarında direnişlerini sürdüren işçiler Ramazan Bayramı’nı da direnişte karşıladı.

EŞİ VE ÇOCUKLARIYLA GREV ALANINDA

Direnişin ilk gününden beri eşi ve çocuklarıyla beraber grev alanında olduğunu söyleyen işçilerden Murat Demirer 15 yıldır Kent Gıda’da çalışıyor. Gasbedilen haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini vurgulayan 40 yaşındaki Demirer, “Aldığımız ücret bizi geçindirmiyor. Çocuklarımıza iyi bir gelecek sağlamak için direniş başlattık ve devam edeceğiz. Haklarımızı alıp, işimize geri döndüğümüz zaman bayram yapacağız.” dedi. Bayramı grev alanında karşılamaya hazırlanan işçilerden biri de aldığı 870 lira maaşla geçinemediğini ve grevi sonuna kadar sürdüreceğini söyleyen Nihat Kaçar, “İlk defa bir bayramı evimden ayrı bir şekilde geçireceğim. Bu durumda olduğumuz için çocuklarımıza bayramlık bile alamadık. Ama hakkımızı aldıktan sonra bayram yapacağız” dedi.

SAĞLIK PROBLEMLERİ BAŞLADI

15 yıldır Kent Gıda’da çalışan ve çalışma koşullarının her geçen gün daha da zorlaştığını ifade eden Melek Köse de şunları söyledi: “Az işçiyle çok üretim sıkıntımızı daha önce de dile getirdik fakat sonuca ulaşmadık. Taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Bu fabrikaya yıllarımızı verdik. Bizim bayramımız taleplerimiz karşılanınca olacak.”
11 yıldır Kent Gıda’da çalışan iki çocuk annesi Sevi Arıcı ise işverenin “az işçiyle çok üretim” uygulamasını, “Girdiğimde şimdiki sayının iki katı işçi vardık. Bir makinede beş kişi çalışıyorsak şimdi üç kişi çalışıyoruz” diye konuştu. Ağır iş yükü nedeniyle birçok işçide sağlık problemleri başladığını da söyleyen Arıcı, bayramı direnişteki işçilerle birlikte grev alanında karşılayacaklarını da sözlerine ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Sokak Kara Güneş’in şah damarı

SONRAKİ HABER

Bakanlar bu çocuğu düşündü mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...