28 Temmuz 2014 06:00

Şimdi akide şekeri zamanı

Hemen herkesin hayatında tatlı bir iz bırakan akide şekeri oldukça meşakkatli bir süreç sonunda gerçekleşiyor. Kaynatması, soğutması, en sonunda da ağzımızı şekerlendiren o enfes tada ulaşması...

Şimdi akide şekeri zamanı
Paylaş

Mehmet SARCAN

Bayramların nostaljik tatlarından olan akide şekeri, yeni çıkan onlarca çeşit şekerleme ürününe rağmen vatandaşların tercihleri arasında ön sıralarda yer almayı sürdürüyor.
Hemen herkesin hayatında tatlı bir iz bırakan akide şekerinin güzel tadına ulaşabilmesi ise oldukça meşakkatli bir süreç sonunda gerçekleşiyor.

Akidenin üretim sürecini anlatan imalatçı Volkan Sümengen, ilk aşamanın toz şekeri arıtılmış suda 160 derece kaynatılıp, soğutmak üzere havuzlara alınmasıyla başladığını ifade etti. Ardından havuzlarda soğutulan şekere, değişik kuruyemiş ve meyve tatları ilave ediliyor. Kıvamını alan şeker makine ile çekiliyor. Yine makine yardımı veya elle kesilerek kabaca üretim aşaması tamamlanıyor.

BÜTÜN MEYVELERDEN AKİDE ŞEKERİ ÜRETİLİYOR

İmalatçı Sümengen, kaynatma esnasında bir kişinin dibinin tutmaması ve kıvamını iyi alması için özel bir sopa yardımıyla şekeri karıştırdığını belirterek, incelikleri şöyle aktardı: “45 dakika süren kaynatmadan sonra şeker dinlenme havuzlarına alınıyor. Dinlenme havuzundayken eğer içine fındık ya da başka bir şey atılacaksa bu esnada atılıyor. Havuzda biraz bekletilen şeker kesim işlemine gitmeden önce içinde hava kabarcığı kalmaması için ustalar tarafından dövülür. Dövme işleminden sonra şeker makine yardımıyla iyice karıştırılır. Kulak memesi kıvamına gelen şeker daha sonra kesme işlemine alınıyor. Kesme işleminin ardından şekerler birbirlerine yapışmaması için döküldükleri kazanda tekrar karıştırılır. Daha sonra ambalajlanan şekerler tüketim için hazır hale geliyor.”

Akide şekerinin raf ömrünün normalde bir sene olduğunu söyleyen Sümengen, kendilerinin geliştirdiği yöntemle bu sürenin iki yıla kadar çıktığını belirtti. Sümengen, “Tüm meyve çeşitlerinden akide şekeri yapabiliyoruz. Çilekli, muzlu, fındıklı yani mevcut bütün meyvelerden şeker üretebiliyoruz.” dedi. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

TGC, Toygun Atilla\'nın dinlenmesini kınadı

SONRAKİ HABER

Büyük savaşın sanatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...