27 Temmuz 2014 19:29

Polislerin avukatları: Bu mahkemeler şaibelidir

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda sorguları devam eden 49 polisin avukatları açıklama yaptı. Avukatlar 38 saatte sadece 7 kişinin sorgusunun yapıldığını söyleyerek, “Bu tür dosyalarda bir hakimle soruşturma süreci yürütülmez. Asgari 3-4 hakimle yürütülür. Biz burada bir tane hakimle yürütmek zorundayız” dedi.

Polislerin avukatları: Bu mahkemeler şaibelidir
Paylaş

22 Temmuz operasyonunda gözaltına alınan polislerin mahkeme sorguları devam ediyor. Önceki gün aralarında Eski İstihbarat Şube Müdürleri  Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan’ın da bulunduğu 12 kişi tutuklanmış, toplam tutuklu sayısı 20’ye yükselmişti. Operasyonda tutuklanan polis sayısı 20’ye yükselirken, mahkemeye sevk edilen 49 polisin ifade alma işlemi, devam ediyor.. Adliye önünde ailelerin bekleyişi sürerken emniyet çevik kuvvet ve TOMA’larla geniş ‘güvenlik’ önlemi aldı.

Öte yandan Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda sorguları devam eden 49 polisin avukatları açıklama yaptı. Avukatlar  38 saatte sadece 7 kişinin sorgusunun yapıldığını söyleyerek, “Bu tür dosyalarda bir hakimle soruşturma süreci yürütülmez. Asgari 3-4 hakimle yürütülür. Biz burada bir tane hakimle yürütmek zorundayız” dedi. Açıklamada konuşan Avukat Ömer Turanlı “Hakimden karar talep ediyoruz, 2-3 saat ara veriliyor. 2-3 saatlik arada ‘Kaç İsmail’ler oluyor. Süreci tıkayanlar ‘Kaç İsmailler’, ‘Kaç İsmail’lerle görüşenlerdir” diye tepki gösterdi. Daha sonra ortak açıklamayı yapan Avukat Bilal Çalışır da, sorgu hakiminin tarafsızlığını yitirdiğine dair ciddi şüphelerinin olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Sulh ceza hakimliklerinin kuruluşu olağanüstü dönemlere ait hukuki olmayan yargılamaların yapılmasına işaret eden bir çok soru işaretini barındırmaktadır. Avukat meslektaşlarımıza karşı sistematik sindirme daha duruşmalar başlamadan uygulamaya konulmuştur. Mahkeme yargıcı usul ve yasada yer almamasına rağmen sorguya ara vermiş ve soruşturmada görev alan polis memurlarını ve sıfatı belli olmayan kamu görevlilerini yargılamanın odasına almıştır” dedi.

SAVCI VE HAKİM HSYK’YE ŞİKAYET EDİLDİ

Mahkemeye sevk edilen 49 kişinin avukatları, tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek’in reddini istedi. Reddi hakim talebi mahkeme tarafından reddedilirken, avukatlar bu kez de Soruşturma Savcısı İrfan Fidan ve Sorgu Hakimi Çiçek’i “Resmi evrakta sahtecilik, hürriyeti tahdit ve görevi kötüye kullanma” suçlarından HSYK’ye şikayet etti.

‘HUKUK KURALLARI ÇİĞNENİYOR’

Baro adına gözaltındaki polislerin hakim sorgusunu takip eden İstanbul Barosu Avukat Aktarım Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ömer Kavili de, yapılan sorgulamaları şöyle değerlendirdi: “Hukuk kuralları birçok noktada çiğnenmektedir. Dün sosyalistlere, devrimcilere, yoksul insanlara içerideki adliye mekanizması nasıl  hukuk kurallarını çiğniyorsa, bugünkü sorguda da aynı şekilde insanların haksız yere lekelendiğini, isnat altında bırakıldığını, usul kurallarının çiğnendiğini gördüm.”

SAVCILIKTAN BASINA UYARI

Mahkemeye sevk edilen 49 polisin İstanbul Adliyesindeki oturma eyleminin görüntülenmesi üzerine, Savcılık gazetecilerin Adliye binasından çıkarılmaları için polise talimat verdi. Bir polis memuru, basın odasına gelerek, talimatı gazetecilere iletti. Bunun üzerine, odadaki basın mensupları savcılık talimatını yazılı olarak görmek istediklerini belirterek, aksi takdirde çıkmayacaklarını ifade ettiler. Odadan ayrılan polis memuru, bir süre sonra tekrar gelerek, Savcılığın “Basın mensuplarının adliye içinde görüntü ve fotoğraf çekmedikleri takdirde kalabilecekleri” yönündeki talimatını gazetecilere iletti.

AİLELERDEN TEPKİ

Gözaltına alınan polislerin yakınları da gece boyu adliye önündeydi. Polis yakınları ile birlikte İstanbul Adliyesi önünde bekleyen bazı vatandaşlar da, “Hırsızlar içeri, polisler dışarı” şeklinde sloganlar attı. Vatandaşlar, adliye binası önünde bekleyen çevik kuvvet polislerine de tepki gösterdi. Öte yandan akşam saatlerinde İstanbul Adliyesi’nde arttırılan güvenlik önlemleri gece boyunca devam etti. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi adliye binası önünde nöbet tutarken, TOMA’lar da hazır bekletildi. (İstanbul/EVRENSEL)



ÖNCEKİ HABER

‘Erdoğan Türkiye siyasi tarihinin yüz karasıdır’

SONRAKİ HABER

CHP’den Erdoğan’a ekonomik cevap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...