27 Temmuz 2014 14:11

Yeni ÇED yönetmeliğine yargı engeli

Şirketleri çevre denetiminden muaf tutmanın önünü açan ve halkın ÇED sürecine katılımını engelleyen yeni ÇED yönetmeliğinin bazı maddeleri Danıştay tarafından durduruldu.

Yeni ÇED yönetmeliğine yargı engeli
Paylaş

Şirketleri çevre denetiminden muaf tutmanın önünü açan ve halkın ÇED sürecine katılımını engelleyen yeni ÇED yönetmeliğinin bazı maddeleri Danıştay tarafından durduruldu.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği 03.10.2014’te değiştirilmişti. Bu değişiklik ile ÇED süreci denetimsizleştirilmiş, işletmelerin kapasite artışlarını içermeyen, halkın katılım hakkını kısıtlayan bir hale getirilmişti. Yeni yönetmelikle, projelerin inşaat süreçlerindeki izleme ve denetim faaliyetleri ÇED sürecinden çıkartılmış, bu dönemlere ait kamusal denetim zayıflatılmış; ÇED başvuru dosyası, ÇED raporu ve proje tanıtım dosyası hazırlayan firmaların; kendi hazırladıkları rapor ya da dosyalarının uygulama süreçlerini denetlemesinin önü açılmaya çalışılmıştı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Ekoloji Kolektifi Derneğinin birlikte açtığı dava sonucunda Danıştay verdiği kararla, ÇED sürecinin kapsamını daraltan, kamu denetiminden çıkaran, denetim yetkisini özel şirketlere devreden, işletmelerin kapasite artışlarını ÇED süreci dışında bırakan, halkın katılım hakkını kısıtlayan hükümlerini durdurdu. Ayrıca, Yeni ÇED Yönetmeliğinde projeden etkilenebilecek halkın sürece katılımını kısıtlayan hükmün de yürütmesi durdurdu.

‘ARTIK VAZGEÇİN’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Ekoloji Kolektifi Derneği yaptığı açıklamada, “ÇED sürecini zorunluluktan yerine getirilen bir işlem ve/veya taahhütler zinciri olarak algılayan Bakanlık, denetim yetkilerini ÇED Başvuru dosyası, ÇED Raporu ve proje tanıtım dosyası hazırlayan firmalara devrederek ÇED sürecini firmaların denetimine tabi tutmaya çalışmıştır” denilmişti. Kararı sevinçle karşılandığı ifade edilen açıklamada, “Artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her defasında iptal edilen bu düzenlemeleri yapmaktan vazgeçmeli, bilim ve tekniğin ışığında, kamu yararı gözeterek katılımcı bir anlayışla yönetmelik çalışması yapmalıdır” denildi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Kalp krizi riski’ raporu da tahliyeye yetmedi

SONRAKİ HABER

Maklube\'yi Milliyet yedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...