26 Temmuz 2014 17:42

Sarısülük ailesi sanık oldu!

Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ile kardeşleri İkrar, Cem ve Mustafa Sarısülük hakkında sanık polis Ahmet Şahbaz'ın şikayeti üzerine “hakaret” ve “yaralama” iddiasıyla dava açıldı.

Sarısülük ailesi sanık oldu!
Paylaş

Ankara'da Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ü vuran tutuklu polis Ahmet Şahbaz'ın, Sarısülük ailesi hakkındaki şikayeti kabul edildi. Ethem'in kardeşleri ve acılı annesi Sayfı Sarısülük, polis Şahbaz'ı yaralama ve hakaret suçlamasıyla Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Şahbaz'ın peruk ve takma bıyıkla katıldığı ilk duruşmada, sivil giyimli polisler adeta provokasyon yaratmıştı. Şahbaz, duruşmada çıkan arbedede yaralandığı iddiasıyla Sarısülük ailesinden şikayetçi olmuştu.

Ethem Sarısülük'ü öldüren kurşunu ateşleyen polis Şahbaz'ın yargılandığı dava 23 Eylül 2013 tarihinde başlamıştı. Duruşma salonu, açıldığında içeride çok sayıda sivil giyimli çevik kuvvet polisinin izleyici koltuklarında beklediği görülmüştü. İtirazlar üzerine, polisleri dışarı çıkaran mahkeme heyeti, bu sefer duruşmanın kapalı yapılmasına karar vermişti. Duruşmanın kapalı sürmesine itirazlar sürerken, dışarı çıkan polisler izleyici ve tanıklara saldırmış, iki tanığı yaralamışlardı. Bu arbede sırasında Sarısülük ailesi ile duruşmaya peruk ve takma bıyıkla katılan sanık polis yanyana gelmiş, ortalık karışmıştı. Yaşanan hengamede sanığın peruk, bıyık ve gözlüğü yere düşmüştü.

MAĞDURDULAR, SANIK OLDULAR

Duruşmanın ardından Ahmet Şahbaz'ın darp edildiği, kendisi ve mahkeme heyetine hakaret edildiği iddiasıyla anne Sayfı Sarısülük ve kardeşleri İkrar, Cem ve Mustafa Sarısülük hakkında iddianame hazırlanmıştı. Şahbaz'ın şikayetçi sıfatıyla yer aldığı iddianamede, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti mağdur sayıldı.

İddianame kabul edildi ve Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Davanın ilk duruşması 17 Ekim 2014 günü görülecek. Duruşmada, bugüne kadar mahkemede mağdur tarafında olan Sarısülük ailesi bu sefer sanık tarafında yer alacak.

'ASIL MAHKEME SUÇ İŞLEDİ'

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, “Olayların birinci derecede sorumlusu Mahkeme heyeti, Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürü ve amirleri ile katil sanığı ve avukatlarıdır. Önceden planlanmış yasa dışı bir işbirliği söz konusudur. Acılı aileye, avukatlarına ve yargılamayı izlemeye gelen insan hakları ve demokratik kurum temsilcilerine karşı duruşma salonunda,  polis terörü altında, katil lehine psikolojik üstünlük sağlanmak istenmiştir. Bununla da yetinilmemiş katilin kimliğinin doğal ayrılmaz parçası olan yüzü gizlenerek hem gizli sanık uygulaması yapılmış hem de delil karartılmıştır. Her ikisi de suçtur” değerlendirmesi yaptı.

'SORUMLUSU PROVOKE EDENLER'

Bayraktar, “Sarısülük ailesi, mahkeme heyeti ile Çevik Kuvvet müdür ve amirlerinin, katilin ve avukatlarının ortaklaşa işledikleri bir suçu ve usulsüzlüğü ortaya çıkarmışlar, davadaki haklarının suç işlenerek çiğnenmesine karşı meşru savunma haklarını kullanmışlardır. Katil sanığı, maskesi düşürülerek yargılama usulüne uygun hale getirilmiştir. Hakaret ve yaralama söz konusu olmuşsa bunun sorumluları o provokasyon ortamını hazırlayanlardır” dedi.

Baskı ve tehditlerin Sarısülük ailesi ve avukatlarını bugüne kadar yıldırmadığını belirten Bayraktar, demokrasi ve özgürlük özlemi duyan herkesi 17 Ekim günü Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak olan duruşmada Sarısülük ailesine destek vermeye çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Levi edebiyatımızın bir rengidir

SONRAKİ HABER

Başını taşla ezen adamdan şikayetçi olmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...