26 Temmuz 2014 14:00

Gazze'de 19 günlük saldırıların bilançosu: 1049 ölü

Gazze Şeridi’nde İsrail ile direniş güçleri arasında imzalanan 12 saatlik ateşkes yerel saatle sabah 07.00 itibariyle başladı. ABD, AB, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin dışişleri bakanlarının yaptığı toplantıdan "Ateşkese devam" çağrısı çıktı.

Gazze\'de 19 günlük saldırıların bilançosu: 1049 ölü
Paylaş

Gazze Şeridi’nde İsrail ile direniş güçleri arasında imzalanan 12 saatlik ateşkes yerel saatle sabah 07.00 itibariyle başladı. ABD, AB, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin dışişleri bakanlarının yaptığı toplantıdan "Ateşkese devam" çağrısı çıktı.

Ateşkesin başladığı saat itibariyle yüzlerce Filistinli sokaklara çıkarak, hem yakınlarını aradı hem de zarar gören evlerini kontrol etti. Büyük bir yıkım altındaki Gazze’de enkazın altından 132 Filistinlinin daha cansız bedeni çıkarıldı. Gazze'deki sağlık çalışanları 19 günlük İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısını 1049'u buldu.

AYNI AİLEDEN 18 KİŞİ KATLEDİLDİ

Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ateşkes başlamadan kısa bir süre önce gerçekleşen saldırıda aynı aileden 18 kişinin katledildiği açıklandı. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kidra, 18 kişinin el Nacar ailesi üyesi olduğunu söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada 12 saatlik ateşkes sırasında direniş güçlerinin kullandığı tünelleri arama çalışmalarının devam edeceği belirtildi.

RESMİ RAKAMLARLA ACI BİLANÇO

19 gün süren İsrail saldırıları boyunca son açıklanan resmi rakamlara göre büyük çoğunluğu sivil, 1049 Filistinli yaşamını yitirdi, 6000 civarında Filistinli yaralandı. İsrail ise gece devam eden çatışmalarda iki askerinin öldüğünü duyurdu. Ölen İsrailli asker sayısı böylece 37’ye çıktı. Direniş güçlerinin saldırılarında 2 İsrailli sivil ve 1 Taylandlı işçi de yaşamını yitirdi.

'ATEŞKESE DEVAM' ÇAĞRISI

Ateşkesin sona ermesiyle Gazze'de durumun ne olacağı da merak konusuydu.

ABD, AB ülkeleri, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin dışişleri bakanları bugün Paris'te bir araya geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Taraflara 12 saatlik ateşkesin devamı yönünde çağrıda bulunduk" dedi.

İsrail, ateşkesi 4 saat uzatma çağrısını kabul ettiğini duyururken Hamas teklifi reddetti.

İRAN: İSRAİL'İN SALDIRILARA DEVAM ETMESİNİ ENGELLEYECEĞİZ

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Tahran'ın tüm imkanlarıyla İsrail'in saldırılarını önlemek için çaba harcayacağı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanlığı'nın Arap ülkelerinden sorumlusu başkan yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaptığı açıklamada, "Gazze'deki direniş güçlerinin İsrail'e karşı kahramanca direnişini sürdürecek gücü olduğuna inanıyoruz. Şu ana kadar direniş, askeri kapasitesinin yalnızca yüzde üçünü kullandı" dedi.

TÜRKİYE UÇUŞ YASAĞINI KALDIRDI

Ateşkesin duyurulması sonrası Türkiye, İsrail Ben Gurion Havaalanı’na yönelik uçuş yasağını kaldırdı.

Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM), resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail Ben Gurion Havalimanı'na konulan uçuş yasağı mevcut ateşkes durumu da dikkate alınarak, ikinci bir bildirime kadar kaldırılmıştır.” denildi.

SHGM dün gece güvenlik önlemleri sebebiyle yasağın uzatıldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Torba Kanun Tasarısı\'nın 82 maddesi kabul edildi

SONRAKİ HABER

IŞİD, Rakka\'da 85 Suriye askerini öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...