26 Temmuz 2014 12:59

ABD'de Gazze eylemi: Vergimle katliam yaptırma

New York’ta 5 binden fazla kişi, İsrail'in Gazze'ye saldırısını protesto etti. Ortodoks Yahudilerin de destek verdiği gösteriye her yaştan ve milletten insan katıldı. Göstericiler, ABD devletine de seslenerek, 'Vergilerimizle yapılan silahları İsrail’e verme' diye slogan attılar. Berlin'deki Kudüs Günü yürüyüşünde de gazze katliamı kınandı.

ABD\'de Gazze eylemi: Vergimle katliam yaptırma
Paylaş

New York’ta 5 binden fazla kişinin katıldığı protesto gösterisi ünlü Times Meydanı’nda başlayıp yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği’nin önünde son buldu. Ortodoks Yahudilerin de destek verdiği gösteriye her yaştan ve milletten insan katıldı.

“Katil devlet İsrail”, “İsrail terörist devlet”, “Gazze’de katliama son verin” diye slogan atan kalabalığa Filistinlilerin yanı sıra çok sayıda Amerikalı ve farklı milletten insanlar da destek verdi. Öğleden sonra başlayan protesto gösterisi akşam iftar saatine kadar sürdü.

New York’un en yoğun meydanı olan Times Meydanı’nda, Filistin bayrağı ve Gazze’de katledilen çocukların fotoğraflarının taşındığı pankartlarla bir araya gelen göstericiler, ABD devletine de seslenerek, “Vergilerimizle yapılan silahları İsrail’e verme” diye slogan attı. Sık sık Washington yönetiminden İsrail’e yapılan askeri ve maddi yardımı kesmesini isteyen kalabalık, Batı ülkelerine olduğu gibi Mısır, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi Arap ülkelerine de Gazze’deki katliama seyirci kalmalarından dolayı tepki gösterdi.

VERGİMLE ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLMESİN!
Protestocular arasında yer alan Amerikalı Ginny Nichols gösteriye katılmasının nedenini, “İsrail-Filistin sorununda hep yanlış tarafı destekledik ülke olarak. Yapılan katliama seyirci kalınması beni derinden üzüyor. Vergimle çocuklar öldürülmesin.” şeklinde ifade etti. Ülkesini her insan gibi çok sevdiğini belirten Nichols, “Yahudilerin de kendi ülkelerini sevmeleri kadar doğal birşey yok; ama Gazze’deki katliamı sevmesinler, desteklemesinler.” diye çağrıda bulundu.
On yıl öne hac vazifesini yerine getirmek için gittiği İsrail’de gördüklerinden sonra, Filistin sorununa ilgi duymaya başladığını belirten bir başka Amerikalı gösterici Bonnie Woit, “Ben özellikle Amerikan yönetimine seslenmek istiyorum: Artık insanların evlerini yerle bir eden, çocukları öldüren silahları İsrail’e göndermeye son versinler.” dedi.
Protestan mezhebinden olduğunu ve kendisi gibi bağlı olduğu kilisenin de aynı yönde kampanya başlattığını belirten Woit, “Filistinli birçok insanı tanıdım ilk hac ziyaretimden sonra. Çok güzel insanlar bunlar ve Filistinlilere yapılan insanlık dışı muameleye çok üzülüyorum. Bu insanlar bunu hak etmiyor.” şeklinde konuştu.
Gazze’yi ziyaret ettiğini belirten bir başka Amerikalı kadın gösterici Virgina Baron ise, “Gazze’deki İsrail katliamı karşısında dehşete kapıldım. Gazze’de tanıdığım insanlar var, onların hallerini düşünmeden edemiyorum. Bu yapılanlar insanlığa karşı işlenmiş bir suç! İsrail’in toprak işgali suçtur, kanunsuzdur. Bu böyle devam edemez!” diye tepki verdi.

Washington’un artık Filistin sorunun da oyun oynamaktan vazgeçip, gerçekleri görmesini isteyen Baron, “New York Times gibi gazeteler, televizyonlar artık Filistin sorununda insanlarımızı kandırmayı bıraksın. İnsanlarımız artık orada olanları görsün.” dedi.

“NETANYAHU ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NDE YARGILANMALI”
Yeşiller Partisi’nin New York Başkanı Tom Syracuse, “Bugün buraya gelerek İsrail hükümetinin işlediği savaş suçundan duyduğum üzüntüyü, buradaki insanlarla paylaşmak istedim. İsrail hükümeti güvenliği için yüzlerce sivili öldürmeye hakkı olduğunu söylüyor. Bu yapılanlar hem uluslararası hukuku tanımama, hem de karşı bir eylem. Netanyahu ve hükümetinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları gerek.” dedi.

Protestocular arasında New Jersey Passaic İslam Merkezi İmamı Dr. Muhammed Qatanani de vardı. Qatanani, “Bu savaş, siviller, çocuklara karşı yapılan bir savaş. Başkan Obama’dan seçimden önce verdiği sözü tutmasını istiyorum. Özgürlükleri, insan haklarını savunacağını söylemişti. Suçluların yanında olmayı bıraksın artık.” diye seslendi.

Filistinli Ramsey Cemal ise “Gazze’deki ambargonun ve insanların öldürülmesinin sonlandırılması için buradayız. Bu insanların yalnızca insanca yaşama haklarının verilmesini istiyoruz.” dedi.

POLİS BAZI GÖSTERİCİLERİ TUTUKLADI
New York Polisi (NYPD), Times Meydanı’nda yapılan gösteri öncesi bir grup protestocunun Manhattan adasında sokaklara kan görüntüsü veren kırmızı boya dökerek Gazze’de yaşananlara tepki gösterenleri tutukladı. Protestocular, sokağa ve bazı işyerlerinin camlarına kırmızı boya dökerek Gazze’de yaşananlara dikkat çekmek istedi. Göstericiler dünyanın en güçlü dördüncü ordusuna sahip olan İsrail’in, sivillere karşı kendisini savunma bahanesi ile yaptığı saldırıların savunma amaçlı olamayacağını ve bunun ancak savaş suçu olabileceğini söyledi. (CİHAN)


BERLİN'DE DE EYLEM VARDI

Almanya'nın başkenti Berlin'de 1982 senesinden bu yana düzenlenen Kudüs Günü Yürüyüşü, İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle gergin geçti. Her sene olduğu gibi bu sene de Berlin Adenauerplatz Meydanı'nda toplanan Filistin yanlısı grup burada önce küçük bir miting düzenledi. İsrail'in Filistin politikasını eleştiren ve Filistin topraklarındaki işgaline son vermesini talep eden protestoculara antisiyonist Ortodoks Yahudiler de destek verdi. Burada yapılan konuşmalarda İsrail'in ırkçı politikaları eleştirilirken, Yahudi düşmanlığı ve antisemitizmden uzak durulması gerektiğine vurgu yapıldı. İsrail'in Gazze'de uyguladığı vahşete son vermesi istendi.

ANTİSİYONİST ORTODOKS YAHUDİ DESTEĞİ
Her sene olduğu gibi bu sene de İngiltere'den gelerek Kudüs Günü Yürüyüşü'ne katılan iki ortodoks Yahudi, İsrail aleyhine pankartlar taşıdılar. 'İsrail Yahudileri temsil etmiyor' diyen antisiyonist Yahudiler, Yahudilik ile siyonizmin birbirine zıt kavramlar olduğuna, Filistin'deki siyonist devlet işgaline son verilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

İSRAİL YANLISI KARŞI EYLEM
İsrail yanlısı bir grup da meydanın öbür tarafında karşı eylem yaptı. İsrail bayrakları ve İsrail yanlısı dövizler taşıyan grup, İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğunu ve antisemitizme karşı olduklarını duyurdular. İsrail lehine sloganlar atan İsrailli eylemciler, antisemitist buldukları Kudüs Günü Yürüyüşü'nün Almanya'da yasaklanması istediler.

GERGİN ANLAR YAŞANDI
Berlin polisi bu iki grubun karşı karşıya gelmemesi için yoğun güvenlik önlemleri aldı. Kurfürstendamm Caddesi boyunca yürüyen kalabalık, zaman zaman İsrail bayrağı açan küçük gruplarca provoke edildi. Bu nedenle Kudüs Günü Yürüyüşçüleri ile İsrail yanlıları arasında kısmen gerginlikler yaşandı. Olaylara anında müdahele eden polis az sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Yürüyüş Wittembergplatz meydanında sona erdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Grevin ertelendiği Çayırhan\'da işçiler işbaşı yaptı

SONRAKİ HABER

Torba Kanun Tasarısı\'nın 82 maddesi kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...