26 Temmuz 2014 12:16

Grevin ertelendiği Çayırhan'da işçiler işbaşı yaptı

Bakanlar Kurulu'nun 60 günlük grev erteleme kararına rağmen üretimi durduran Çayırhan ve Çölllolar maden işçileri, eylemlerini bitirdiler. İşçilerin üyesi olduğu T. Maden-İş Sendikası, Bakanlar Kurulu kararının iptali için yargıya başvuracaklarını duyurdu.

Grevin ertelendiği Çayırhan\'da işçiler işbaşı yaptı
Paylaş

Bakanlar Kurulu'nun 60 günlük grev erteleme kararına rağmen üretimi durduran Çayırhan ve Çölllolar maden işçileri, eylemlerini bitirdiler. İşçilerin üyesi olduğu T. Maden-İş Sendikası, Bakanlar Kurulu kararının iptali için yargıya başvuracaklarını duyurdu.
Ciner grubunu işlettiği Ankara Çayırhan ve Afşin-Elbistan Çöllolar maden işletmelerinde toplam 1500 işçinin toplusözleşmede anlaşma sağlanamaması nedeniyle başlattığı grev, Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün süreyle ertelenmişti. Bakanlar Kurulu kararına rağmen üretimi durduran işçiler dün akşam saatlerinde eylemi bitirdiler. İşçiler, 60 günlük grev yasağının ardından tekrar greve çıkacaklarını belirtiyorlar.

SENDİKA İTİRAZ EDECEK
Maden-İş Genel Sekreteri Vedat Ünal ise, Bakanlar Kurulu kararanı yargıya taşıyacaklarını söyledi. Grev haklarının antidemokratik şekilde engellendiğini belirten Ünal, bu durumun fiilen grevi yasaklamak anlamına geldiğine dikkat çekti. Ünal, bu nedenle kararın iptali için bayram tatilinin ardından yargı yoluna gideceklerini duyurdu. Maden-İş Orta Anadolu Bölge Şube Başkanı Kazım Karakoç da, “Durumu arkadaşlara anlattım. 'Karar sizin' dedim. Arkadaşlar, 'eylemi bitirelim' dedi. Bakanlar Kurulu'nun kararına itiraz edeceğiz” dedi.

ŞİRKETİN TEHDİTLERİ SÜRÜYOR
Diğer yandan Çayırhan'da, şirket yöneticilerinin madende çalışan işçileri, “termik santralde çalışanları işten çıkarmakla” tehdit ettiği öne sürüldü. Madende üretimin durması nedeniyle termik santralin de işlemeyeceğini belirten şirket yetkililerinin “Santralde üretim durursa, orada çalışanları da işten çıkarırız. Madeni de kapatırız” diyerek iki işletmedeki işçileri karşı karşıya getirmeye çalıştığı öğrenildi. Şirket, dün de madenin çevresine astığı yazıda, grevin “yasadışı” olduğunu savunmuş, grevden doğacak zararları işçilerden tazmin edeceğini ifade etmişti.

ÖYLE DE YASAK, BÖYLE DE YASAK
Ciner grubu bünyesindeki Park Termik AŞ, Çayırhan'daki maden ve termik santralin her ikisini de işletiyor. İşçilerin greve çıkması karşısında mahkemeye başvuran şirket, farklı bir işyeri olarak gözükmesine rağmen termik santraldeki elektrik üretimini bahane ederek grevi yasaklatmaya çalışmıştı. Şirketin başvurusu doğrultusunda karar veren Ankara 4. İş Mahkemesi daha sonra sendikanın itirazı üzerine grev durdurma kararından geri adım atmıştı. Ancak işçilerin greve çıkmasından birkaç saat sonra Resmi Gazete'nin “tek maddelik” mükerrer sayısında grevin “Milli güvenlik ve halk sağlığını tehdit” gerekçesiyle Bakanlar Kurulu'nca 60 gün süreyle ertelendiği ilan edilmişti. Çayırhan ve Çöllolarla aynı gün greve çıkılan Tunçbilek'teki madende grevi engellemek için de şirketin girişimde bulunduğu öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnşaatın 7. katından düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

ABD\'de Gazze eylemi: Vergimle katliam yaptırma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...