26 Temmuz 2014 06:00

İzmir TEMA neden kapatıldı?

TEMA Genel Merkezi İzmir temsilciliğinin kapatılması, 4 gerekçeye bağlandı. 9 yıldır TEMA temsilciliğini yapan Hacımüezzin’in ve İzmir TEMA gönüllülerinin deyimiyle dört bahane. Temsilciliğin kapatılmasının ardında yatan gerçekler ise TEMA’ya yönelik yıllardır dile getirilen eleştirileri haklı çıkaracak cinsten...

İzmir TEMA neden kapatıldı?
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


TEMA Genel Merkezi İzmir temsilciliğinin kapatılması, 4 gerekçeye bağlandı. 9 yıldır TEMA temsilciliğini yapan Alaattin Hacımüezzin’in ve İzmir TEMA gönüllülerinin deyimiyle dört sudan gerekçe, dört bahane. Temsilciliğin kapatılmasının ardında yatan gerçekler ise TEMA’ya yönelik yıllardır dile getirilen eleştirileri haklı çıkaracak cinsten...

Adını saklı tuttuğumuz 15 yıllık bir TEMA gönüllüsü, temsilciliğin kapatılmasının ardında yatan nedenlerle ilgili geçtiğimiz günlerde bir bilgi notu paylaştı. “Bir şeyler yapacaklarını biliyorduk ama bu kadar yürekten çalışıp, emek veren il ve ilçeleri kapatmaya cesaret edemezler diyorduk” diyen TEMA gönüllüsünün yaşadığı hayal kırıklığı, sonraki cümlesinde çok açık: “Kapattılar!...”

Yıllarca okul okul gezip doğru bildiği, doğa yararına olduğuna inandığı bilgileri çocuklarla paylaşan bu TEMA gönüllüsünün, temsilciliğin kapatılmasının ardındaki gerçekler konusunda yazdıklarına bir bakalım: “İki yıl önce Karaburun’daki RES bilgilendirme toplantısına İzmir TEMA’nın katılması için, şirketin araba göndereceğini bildirdiler bize. Biz kabul etmedik. Üstelik kendi imkanlarımızla bir minibüs tutup, gittik. Ve Yaylaköy’de halkın arasına karışarak şirkete bilgilendirmeyi yaptırmadık. Ve protesto ettik. Şirket sahibi Ersin Özince’ydi. TEMA Mütevelli Heyeti üyesi”

‘NEDEN KAPATILDIK?​’

Şimdi söylenenler ve gerçekler biraz daha anlaşılabildi mi? Devam edelim TEMA gönüllüsünün yazdıklarını okumaya: “Geçtiğimiz yıl, yine ‘Karaburun’a İyi Bak’ paneline gittik ve TEMA önlüklerimizle toplantıya katılıp, sorular sorduk. Sen de oradaydın hatırlarsın.

Urla’daki RES bilgilendirmeyi de Urla TEMA protesto etti. Şimdi Urla, Karaburun ve Cunda’daki RES Şirketleri Rona Yırcalı’ya ait. Rona Yırcalı , TEMA Mütevelli Heyeti Üyesi”
ENDA ve EGENDA RES Şirketleri’nin sahibinin Rona Yırcalı olduğunu söylüyor... Biraz daha aydınlandı mı İzmir TEMA’nın kapatılmasının ardındaki sis perdesi?
TEMA gönüllüsünün verdiği bilgiye göre Karaburun’daki RES şirketinin İnternet sayfasında Ersin Özince’nin adı artık geçmiyormuş. “İzmir TEMA’nın kapatılmasından beri, isimler İnternet’ten silindi, sadece şirket isimleri var. 16 Haziran’da araştırma yaptığımda, şirket isimleri yanında sahiplerinin de isimleri vardı” diyor. İzmir’deki TEMA gönüllüleri Mütevelli Heyeti Başkanlığı’na ayrı ayrı dilekçe göndererek, “Neden kapatıldık?​” diye sormuşlar. Şu ana kadar yanıt gelmemiş...

KAPİTALİSTİN DOĞA SEVGİSİ!..

TEMA gönüllüsü şöyle devam ediyor: “Oysa 2015 yılında, bu gibi hükümetlere büyük para cezaları gelecek. Temiz enerji adı altında zeytinlikleri, meraları bunlara açmak için yasa üstüne yasa çıkartıyor. Uluslararası Temiz Enerji Sertifikası veren kurumlar oluştu. Bu RES ve HES Şirketleri bu sertifikaları almak için sırada bekliyor. Hükümet bu sertifikalarla karbon salınımını dengeleyip, az ceza ödemeyi planlıyor”

Görüldüğü gibi hükümetin, patronların planı büyük. TEMA’nın mütevelli heyetinde olan ülkenin büyük patronları, bu nedenle de yıllardır ‘Sermayenin doğa sevgisi göstermeliktir. Kapitalistler gölgesini satamadığı ağacı keserler’ diye eleştirilirken, bu eleştiriler TEMA tabanında genelde ‘ideolojik, ‘istemezükçülük’, ‘yapıcı değil yıkıcı’ olarak nitelendiriliyordu. TEMA’nın içinde özveri ile çalışan, gerçek doğa dostları bu eleştirilerdeki haklılık payını İzmir TEMA’nın kapatılması gerçeği ile yüzleşerek anladılar.

NÜKLEER İHALESİNDEKİ TEMA KURUCUSU

TEMA gönüllüsü devam ediyor: “İzmir TEMA’yı yeniden kuracaklar ama biz artık orada olmayacağız. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, patronlar tarafından TEMA’nın başına oturttukları biri. TEMA, Hayrettin Karaca ile güzeldi. Şimdi o da artık hiçbir şeye karıştırılmıyor.”


AKKUYU’DA BAŞVURU ZAMANI GEÇMİŞ!

SON bir bilgi notu da Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili TEMA gönüllüsünün. TEMA’nın Akkuyu’da yapımı planlanan santrale karşı dava açmasının söz konusu olduğunu söyleyen gönüllü, davanın hangi aşamada olduğu ile ilgili TEMA’nın avukatı Ömer Aykul’a “TEMA dava açtı mı?​” sorusunu yönelttiğinde aldığı yanıtla şok yaşadığını söylüyor: “Ömer Bey ‘Başvuru zamanını geçirdik’ diye cevap verdi. Akkuyu’nun  ihalesine giren Türk şirketlerinden biri Tekfen Holding idi ve Tekfen Holding, TEMA’nın diğer kurucusu Nihat Gökyiğit’e ait”

PARA HER ZAMAN BAŞI ÇEKİYOR

“İçimi dökmek istedim” diyen TEMA gönüllüsü, yine de 15 yıldır emek verdiği kurumun yıpranmasına gönlünün rıza göstermediğini söylüyor. “Sesimiz işte böyle kısıldı” diyen TEMA’cı, noktayı koyuyor: “Biz İzmirli TEMA’cılar, her zaman yanlışların karşısında durduk ama ne yazık ki para her zaman başı çekiyor.”

Öte yandan 9 yıldır İzmir TEMA’nın temsilciliğini yapan Alaattin Hacımüezzin, genel merkezin İzmir temsilciliğini kapatma gerekçelerinin sudan gerekçeler olduğunu söylüyor. Kendisinin kusuru varsa, ihmali varsa görevden el çektirilebileceğini, buna karşın temsilciliğin kapatılmasının doğru olmadığını söyleyen Hacımüezzin, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapacağını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Rengim Gökmen’in görevden alınması sanatsal cinayettir

SONRAKİ HABER

Avrupa ülkeleri Filistin’e hâlâ gözlerini yumuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...