25 Temmuz 2014 21:23

TYS'den Mario Levi'ye destek

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), sosyal medyada İsrail ürünlerini boykot eden bir grubun hedefi olan Mario Levi’nin yanında olduğuna dair bir açıklama yaptı.

TYS\'den Mario Levi\'ye destek
Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), sosyal medyada İsrail ürünlerini boykot eden bir grubun hedefi olan Mario Levi’nin yanında olduğuna dair bir açıklama yaptı.

TYS’nin yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamı devam ederken, güç karşısında yüksek perdeden konuşmayı adet edinmiş anlayışın şiddet oklarının ülkemiz yurttaşlarını hedef göstermekte olduğu belirtildi.

“Türkiye’nin ve Türkçe’nin yazarlarından Mario Levi’nin ırkçı saldırılara maruz kalarak kitaplarının, İsrail ürünleri ile birlikte, protesto edilmesi fikri insanlık adına sürülmüş kara bir lekedir” ifadelerine yer verilen açıklamada, Levi’nin gücü İsrail’e yetmeyenlerin hedef tahtası olmadığı vurgulandı.

TYS, protesto edilmesi gerekenin Levi ve kitaplarının olmadığını belirtirken, Filistin yerle bir olurken susmayı tercih eden uluslararası sermaye odaklarının, ırkçılığı gündelik hayatımızın parçası haline getirmiş iktidar ve onun uzantılarının protesto edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Açıklamada “Zulme uğrayan insanlar ve uluslar hamasetle, nefretle, ırkçılıkla değil barışın diliyle güzel bir dünyada birlikte yaşayabilir ancak.” ifadesiyle barış vurgusu yapıldı.
İsrail’in Gazze Harekatı nedeniyle gittikçe artan, Yahudilere karşı nefret söylemlerine yazar Mario Levi de, sosyal medyada #israilboykot başlığıyla yayılan, İsrail ürünlerini boykot listesinde kitapları kullanılarak hedef olmuştu.

Listede, temizlik markalarından büyük içecek firmalarına kadar pek çok şirket yer alırken Levi’nin kitaplarının paylaşılmaya başlanması herkesi şaşırtmıştı. Levi, bu durumdan duyduğu üzüntüyü sosyal medyada, “Kimilerinin gözünde boykot edilmesi gereken ‘Yahudi ürünleri’ arasında benim kitaplarım da varmış. Canım ve güzel ülkemde bunu da yaşadım.” ifadeleriyle paylaşmıştı.

#MARİOLEVİTÜRKİYEDİR

Mario Levi’nin kitaplarının boykot listesine girdiğinin duyulmasının ardından, yazara sosyal medyadan destek yağdı. Edebiyat dünyasının yanı sıra siyaset, basın, ve sanat dünyasından da pek çok isim Levi’nin yanında olduklarına dair açıklamalar yaptı. Destek mesajlarının bazıları şu şekilde;
Celal Başlangıç (Gazeteci, yazar): Mario Levi’yi boykot eden kafanın en büyük maluliyeti zaten hiç Mario Levi okumamış olmasıdır. Bu nedenle “yok hükmünde”dir.
Yavuz Ekinci (Yazar): Mario Levi. Her kitabını sabırsızlıkla bekliyorum. Uzak bir dostunu yolunu gözler gibi.
Sibel Oral (Gazeteci, yazar): Türkçe’nin en iyi yazarlarından biridir Mario Levi. Bizimdir demiyorum, ayırmak ne demek... bizizdir. #MarioLeviTürkiyedir
Latife Tekin (Yazar): Sevgili Mario, bir selam da bahçemizden estirelim sana, akşam rüzgarı meşe fısıltılarına karışırken... Gümüşlük bekliyor seni...
Ahmet Ümit (Yazar): Mario Levi gibi büyük bir yazar ve vicdanlı bir hümanistin kitaplarını boykot edenler, hayat sizi çoktan boykot etti farkında değilsiniz...
Hakan Günday (Yazar): Mario Levi’nin kitaplarını boykot etmek, insanlığı boykot etmektir!

‘BU DA GEÇER YA HU…’

Levi destek mesajlarının ardından Twitter adresinden “Bugün göstermiş olduğunuz ilgiye, samimi desteklerinize müteşekkirim. Onca yıllık uğraşımın bir karşılığı varmış, sağ olun. Yazar dostlarım, okurlarım, öğrencilerim, meslektaşlarım, bana ne kadar güzel bir ülkede yaşadığımı da gösterdiniz. Varlığınız güç kaynağımdır. Ne demiş eskiler... Bu da Geçer Ya Hu... Ben bu mirasa kendimi bildim bileli sıkı sıkı, tüm benliğimle sarıldım, şimdi yine sarılıyorum.” ifadeleriyle açıklamada bulundu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Annemin Şarkısı’ dünyaya açılıyor

SONRAKİ HABER

Tüzel, Başbakana IŞİD’e verilen destek iddialarını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...