26 Temmuz 2014 06:07

Çikolata ve şeker alırken dikkat!

Gıda mühendisleri yaklaşan bayram nedeniyle hileli tatlı, şeker ve çikolata konusunda uyardı.

Çikolata ve şeker alırken dikkat!
Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, bayramların vazgeçilmezi olan şekerleme/çikolata üretimi ve saklama koşullarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığın ‘tazelik’ belirtisi olduğunu belirten Fenercioğlu, açıkta satılan şekerlemelerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Fenercioğlu, ucuza satılan çikolatanın da, gerçek çikolata olmayıp “çikolata benzeri ürün” olduğunu söyledi.

MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERE DİKKAT  

Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan çikolata/çikolatalı ürünlerin, ürün kalitesini sağlayan başlıca etmenlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, izinsiz üretim yapılan yerlerin olabileceğine değinerek, “Özellikle kısa süre içinde çok satılacak ürünlerin ‘merdiven altı’ diye tanımlanan yerlerde üretilmiş ve uygun satış bölgelerinde satışa sunulmuş olması olasıdır. Bu dönemlerde gerek bakanlık, gerekse belediye yetkilileri sık denetlemelerle tüketici sağlığını korumak amacıyla izinsiz üretilen sakıncalı ürünlerin satışını engellemelidir” diye konuştu.

Çikolatalı ürünlerin güvenliğini azaltmadan fiyatını düşürmek amacıyla gerçek kakao yağı yerine, katılaştırılmış bitkisel yağların kullanabildiğini de belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, ürünlerde fiyat düştükçe kakao katkısının azalacağı, dolayısıyla ürünün gerçek çikolata olmayıp “çikolata benzeri ürün” olacağının bilinmesini istedi.

Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu satın alma sırasında tüketicinin dikkat etmesi gereken ve etikette yer alan başlıca hususları ise “Ürünün nerede üretildiği, üretim izninin alınmış olduğu, ürünün üretim ve son kullanım tarihleri, ambalajın bütünlüğü” olarak sıraladı. Prof. Dr. Fenercioğlu, ambalajsız olarak açıkta satışa sunulan ürünlerde ortam temizliğinden söz edilemeyeceği için, açıkta satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Fenercioğlu, çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığın da ‘tazelik’ belirtisi olduğunu sözlerine ekledi.

ÇİKOLATA NASIL SAKLANMALI?

* Hava sıcaklığının 30°C’yi geçtiği günlerde, çikolata ve çikolatalı ürünler serin ortamlarda saklanmalı.
* Çikolata buzdolabında uzun süre saklanmamalı zira görüntüsü bozulabileceği gibi yağın erimesi sonucu birbirine yapışarak ayrılması zorlaşır. 
* Satın alınacak ürünün son tüketim tarihi satış gününe yakın olmaması gerekir.  (Adana/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Kızıltepe\'de mültecilere yönelik saldırı kınandı

SONRAKİ HABER

6 polis serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa