25 Temmuz 2014 15:31

Kadınların eşitlik ve özgürlük umudunun adayı

Seçim çalışmaları kapsamında KA.DER'in düzenlediği "Kadınlar nasıl bir cumhurbaşkanı istiyor" adlı toplantıya katılan Halkın ve değişimin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, kadınların sorularını yanıtladı.

Kadınların eşitlik ve özgürlük umudunun adayı
Paylaş

Sevda KARACA
İstanbul


Seçim “cumhur”un olacak ama “cumhur”un yarısı kadınların bu seçimlerdeki sesi ne kadar duyulacak? Siyaset sahnesinin en çok kullanılan konularından olan “kadın sorunları” cumhurbaşkanlığı seçimlerinin neresinde duruyor? Adaylar kadınlara ne kadar kulak veriyor?

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) bir cumhurbaşkanından kadınlar olarak taleplerinin ne olduğunu 12 maddede sıraladı. Yaşamın tüm alanlarında fiili ve sonuçlarda eşitlik hedefine uygun olarak hareket etmesini, Meclisi göz ardı eden ‘Kanun hükmünde kararname’ çıkarma yetkisini kullanmamasını, ülke kaynaklarının barışa yönlendirilmesi için çalışmasını, Kadın-Erkek Eşitlik Bakanlığı kurulmasını, cumhurbaşkanlığı bünyesinde eşitlik ile ilgili çalışmaları yürütecek özel bir kurul oluşturulmasını yani özetle “Eşitlik ve özgürlük umudu verecek” bir cumhurbaşkanı istediklerini beyan etmişti. Bu beyanlarını bizzat adaylara sunmak isteyen KA.DER adaylarla kadın örgütlerini buluşturuyor.

İlk buluşma Ekmeleddin İhsanoğlu ile gerçekleştirilmişti. İhsanoğlu’nun kürtaj ve LGBT hakları konusunda söyledikleriyle deyim yerindeyse sınıfta kaldığı ilk buluşmanın ardından ikinci buluşma dün Selahattin Demirtaş’la gerçekleştirildi. Erdoğan buluşma çağrısına yanıt verir mi, bu davete icabet eder mi bilinmez. Bakarsınız bir sürpriz yapar! Ama Demirtaş sürpriz yapmadı. Kadın hak ve özgürlüklerini önceleyen yeni bir yaşamı ifade eden bir beyanname ile çıkan Demirtaş, kadınların eşitlik ve özgürlüğünü öncelediğini söyleyen tek aday.
İhsanoğlu ile buluşmanın ilk 10 dakikasından sonrası basına kapalı gerçekleşmişti, Demirtaş ise canlı yayında yanıtladı soruları.

Yaklaşık 2 saat süren buluşma sırasında Gazeteci Şirin Payzın’ın moderatörlüğünde daha çok genel gündemle ilgili, az sayıda da kadın sorunları ile ilgili soruları tane tane yanıtladı. Aslında adaylar arasında kadın özgürlükçü bir perspektife sahip olan tek aday olduğunu da verdiği cevaplarla göstermiş oldu.
 
‘EN BÜYÜK EKSİKLİK KADIN ADAY OLMAYIŞI’

Cumhurbaşkanlığı seçimi süresince en büyük eksikliğin bir kadın aday olduğunu her fırsatta söylediklerini ifade ederek başladı konuşmaya. Kadın haklarına ve kazanımlara ilişkin söyleyeceği her şeyin kadın özgürlük hareketinin kendisine öğrettikleri olduğunun altını çizdi bol bol, “kadın aday yoksa da onların sözcüsü olma sorumluluğunu taşıyan bir aday var” demiş oldu. Eğer yasalar izin verseydi bu seçimlere de eş başkanlık sistemi ile aday olmak istediklerini söyledi. Bu isteğin altını ise kadınların yıllardır mücadelesini verdikleri “eşit temsil” ilkesiyle açıkladı: “Eşit temsil hakkı toplumsal yaşamın tüm alanlarında gözetilmezse, erkek egemen zihniyetin değişmesi konusunda ne yaparsak yapalım başarı elde edemeyeceğiz. Bu sadece kadının vitrinde olması meselesi değil, bu çok temel bir mesele. Bu çözülmedikçe insanın meselelere bakışı ve devlet yönetme anlayışı asla değişmeyecektir.”
Çok soru soruldu, ama az konuşuldu kadınların sorunları ve talepleri. Çünkü soruların büyük kısmı halihazırda her mecrada bir cumhurbaşkanı adayına sorulacak olan, hadi diyelim söz konusu olan Demirtaş olunca biraz da ön yargıyla sorulan sorulardı: Gerçekten Türkiye’yi kapsayacak bir cumhurbaşkanı olabilecek misiniz? Neden Türk’üm demiyorsunuz? Kürt seçmen ne yapacak? İkinci turda Erdoğan’ı mı destekleyeceksiniz? Hepsine çok nezaketli ama aynı zamanda çok nükteli cevaplar verdi. “Ezilmenin ne demek olduğunu bilirim, ezilmeye karşı mücadelenin ne demek olduğunu da” demiş oldu. Herkes memnundu. Sonuçta tabela skoru ne olursa olsun kadınların değişim umudu ortaya konmuş oldu.

MGK DEĞİL KADIN CUMHUR MECLİSLERİ

Buluşmada Demirtaş’ın sözleri arasında en çok alkış alan “kadın cumhur meclisleri”ne ilişkin söyledikleri oldu. Bugün cumhurbaşkanının karar alırken MGK ve bireysel danışmanlarından başka kimseye bir şey sormamasını eleştiren Demirtaş, “Bütün yasalar cumhurbaşkanının  önüne geliyor, o yasa kadın hakları açısından ne getiriyor, ne götürüyor? Bunu en iyi bilenler, kadın örgütlerinin seçtikleri temsilcilerden oluşan bir kurul önerilerini, eleştirilerini sunar, halkla bağ kurar. Bu çalışmalar cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanabilir, bu toplantı MGK ile toplantı yapmaktan çok daha kıymetli ve hayırlı bir iş olur” dedi.  

Kadın hareketinin en önemli gündem maddelerinden olan kürtaj yasağına ilişkin İhsanoğlu ve Erdoğan’ın aksine “Kadının bedeni üzerinde kimsenin bir denetim hakkı yoktur, devletin bu konuyu gündeme getirmesi bile utanç vericidir” diyen Demirtaş, bu konuda ne kocanın, ne babanın, ne de devletin söz söyleme hakkının olmadığını söyledi.
Diğer adayların sınıfta kaldığı bir diğer önemli başlık da LGBT hakları idi. Demirtaş’ın bu konudaki sözünün özü “her insan istediği ve hak ettiği biçimde yaşama hakkına ve onuruna sahiptir, devlet bunu korumakla yükümlüdür” oldu.

KADININ TABUTUNU OMUZLAYAN CUMHURBAŞKANI

Kadına yönelik şiddetle ilgili “katliam” kelimesini kullanan Demirtaş, namus algısı ve kadını eşitsiz gören kültürün ısrarlı bir devlet politikası ve eğitim ile değiştirilebileceğini söylerken  cumhurbaşkanlığı makamının şiddete karşı çok önemli bir gösteren olabileceğini şöyle örneklendirdi: “Cumhurbaşkanı kadının öldürüldüğü yerde tabutu omuzlamalı. Aileye, mahalleye, aşirete ‘Siz bunu yapamazsınız’ demeli. Bu hepimizin, tüm toplumun ortak sorunu. Bir cumhurbaşkanı bu meselenin üzerine giderse kadınlar lehine cephe genişler, erkekler de sorgulamaya başlar.”


 

ÖNCEKİ HABER

YHT için Pamukova uyarısı

SONRAKİ HABER

Yüksek gerilim hattına dokunan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...