25 Temmuz 2014 14:19

İHD raporu: IŞİD Türkiye'yi lojistik üs olarak kullanıyor

İHD'nin Rojava sınırında yaptığı temaslara ilişkin açıklanan ön raporda, IŞİD gibi örgütlerin Türkiye'yi lojistik üs olarak kullandığını belirtilirken, buna ilişkin en büyük iddianın ise Karkamış Baraj Gölü yakınında bulunan Karkamış Kampı'nın IŞİD'in eğitim merkezi olarak kullanılması gösterildi.

İHD raporu: IŞİD Türkiye\'yi lojistik üs olarak kullanıyor
Paylaş

İHD'nin Rojava sınırında yaptığı temaslara ilişkin açıklanan ön raporda, IŞİD gibi örgütlerin Türkiye'yi lojistik üs olarak kullandığını belirtilirken, buna ilişkin en büyük iddianın ise Karkamış Baraj Gölü yakınında bulunan Karkamış Kampı'nın IŞİD'in eğitim merkezi olarak kullanılması gösterildi.

İHD Genel Merkezi, İHD heyetinin Rojava sınırında yaptığı gözlemlere ilişkin yaptığı yazılı açıklama ile ön raporunu açıkladı. Raporda Rojava'da Kürtlerin, diğer halklarla birlikte tarihsel önemde bir devrim gerçekleştirdiğine işaret edildi. Devrimin yıl dönümünde devrimi boğmak için çaba gösterenlerin IŞİD çetelerinin devreye sokulduğuna vurgu yapılan raporda, "El Kaide, El Nusra, IŞİD gibi cihatçı örgütlerin özellikle Rojava'ya yönelik saldırıları, gerçekte Rojava Devrimini ve halkların öz yönetimini bozmaya dönük saldırılardır. Bu saldırıları kınıyoruz" denildi. Raporda, "cihatçı örgütlerin" Türkiye'yi lojistik üs olarak kullandığı ve değişik saldırılar yaptığı kaydedildi.

'ÇADIRLARA IŞİD'İN GEÇİŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN MÜDAHALE EDİLDİ'

Birecik'te yapılan direnişin hatırlatıldığı raporda, 23 Temmuz günü İHD heyetinin Birecik ilçesine bağlı Ziyaret köyünü ve direniş noktasını ziyaret ettiği kaydedildi. Raporda, temaslarda Karkamış Baraj Gölü yanındaki Karkamış Kampı'na ilişkin önemli iddiaların dillendirildiği vurgulanarak, "İddialara göre bu kamp, IŞİD militanlarına lojistik üs olarak kullanılmaktadır. Bu kamp kullanılarak Rojava'nın Kobanê Kantonu'na Türkiye üzerinden saldırılar gerçekleştirilmektedir ve nitekim o bölgede direniş çadırı kurmak isteyen HDP-DBP heyetlerine asker tarafından sert müdahale edilmiş, çadırlar yakılmış, araçları imha edilmiş, çok yoğun gaz bombası ve plastik mermi kullanılmış, birçok insanın özel eşyası yağmalanmış ve büyük bir korku salınarak o bölgeden uzaklaşmaları istenmiştir. Oysa çadırların kurulmak istendiği bölgeyi gördüğümüzde, buranın bölgeye hakim bir tepe olduğu ve başta Karkamış Sığınmacı Kampı olmak üzere bölgedeki tüm hareketliliğin çıplak gözle görülüyor olduğu açıktır. Türkiye, IŞİD gibi cihatçı güçlerin sınır geçişlerini görülmemesi için sınır hattındaki çadırlara sürekli müdahale etmektedir. Olay başka türlü izah edilemez. Bu ziyaret ile ilgili raporda ayrıntılı olarak gözlemler ve tespitler yer alacaktır" değerlendirmesi yapıldı.

'TÜRKİYELİ YETKİLİLER İLERİDE YARGILANABİLİR'

"Sonuç olarak Türkiye Rojava sınır hattında cihatçı güçlerin Rojava'ya yönelik saldırılara göz yumulması savaş ve saldırı suçu kapsamında yargılama konusu yapılacak eylemlerdir. Bu eylemlere göz yuman ve destek veren tüm yetkilileri buradan bir kez daha uyarıyoruz" denilen raporda ileride Suriye ile ilgili kurulacak uluslararası ceza mahkemesi yargılamasında Türkiyeli yetkililerin de sorumluluğunun açığa çıkacağı kaydedildi. (Ankara/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Madenci grev yasağını tanımadı

SONRAKİ HABER

\'Sivas\' 71. Venedik Film Festivali’nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa