25 Temmuz 2014 13:26

Maden ocağına karşı kendilerini zincirlediler

İsveç’in Gränna yerleşim birimi yakınlarında Norra Kärr’deki bir grup çevreci, maden ocağından yayılabilecek zehirli atıkların İsveç’in en büyük gölü olan Vättern’in sularına karışabileceğini söyleyerek kendilerini maden şirketinin araçlarına zincirlediler.

Maden ocağına karşı kendilerini zincirlediler
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Gränna yerleşim birimi yakınlarında Norra Kärr’deki bir grup çevreci, kendilerini maden şirketinin araçlarına zincirleyerek maden ocağının kapatılmasını talep etti.
Eylem, pazartesi günü başlatılan ve iki hafta sürecek olan “Direniş Festivali”nin bir parçası olarak gerçekleştirildi. Çevreciler, Norra Kärr’deki maden ocağından yayılabilecek zehirli atıkların İsveç’in en büyük gölü olan Vättern’in sularına karışabileceği ve bir çevre faciasına neden olabileceği uyarısında bulunuyorlar.
Çevrecilerin maden ocağına araçlara kendilerini zincirlemelerinden sonra şirket, sondaj çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı. Eylemciler kısa vadeli ekonomik çıkarlar uğruna çevre ve toplumun çıkarlarını savunmak için sivil itaatsizlik eylemleri yaptıklarını belirtilirken, Tasman Metals Genel Müdürü Henning Holmström, çevrecilerin böylesi bir eylemi gerçekleştirmelerine bir anlam veremediğini söyledi.
Eylemin yapıldığı yere gelen polis ekipleri, çevreciler hakkında her hangi bir şikayet olmadığını belirterek eyleme müdahalede bulunmadı.
Kamuoyunun dikkatini maden ocaklarının neden olabileceği felakete dikkat çekmek amacıyla yapılan festival süresince seminer, panel ve konferanslar da düzenlenecek.
Kanada maden tekeli Tasman Metals, 2009 yılında Norra Kärr’de metal arama çalışmalarına başladı. Bölgede bulunan madenlerin cep telefonları, motor ve rüzgar santrallerinde kullanılan eşine ender rastlanan bir maden çeşiti olduğu belirlendi.
1000 kişiye iş olanağı sağlayacağı ve İsveç sanayinin ihtiyaç duyduğu madenlerin elde edileceği gerekçesiyle il genel meclisindeki partiler ocağın açılmasına yeşil ışık yakarken, ocağın göle çok yakın olduğunu belirten Çevre Partisi Yeşiiler ile Merkez Partisi ocağın açılmasına karşı çıkıyor.
Çevrede bulunan tüm yerleşim birimlerindeki halkın içme suyu ihtiyacını karşılayan Vättern gölü yakınlarında ocak açılmasına tepki gösteren yöre halkı da “Vättern’i Kutar”, “Gränna Orman Grubu” adını verdikleri oluşumlara giderek bölgelerinde ocak açılmasına tepki gösteriyorlar.





 

ÖNCEKİ HABER

Kamelyalı Kadın da gitti

SONRAKİ HABER

‘Terör tehdidi’ Norveç\'i alarma geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...