25 Temmuz 2014 06:00

Kobanê’de 7’den 70’e direniş

IŞİD’in saldırılarına karşı Kobanê Kantonu’nun üç cephesinde oluşturulan hatta, direniş sürüyor. YPG ve YPJ savaşçılarının yanı sıra gündüz tarlasında çalışan köylüler de akşam silahını alıp, direniş mevzilerine koşuyor.

Kobanê’de 7’den 70’e direniş
Paylaş

İsmail ESKİN

IŞİD’in saldırılarına karşı Kobanê Kantonu’nun üç cephesinde oluşturulan hatta, direniş sürüyor. YPG ve YPJ savaşçılarının yanı sıra gündüz tarlasında çalışan köylüler de akşam silahını alıp, direniş mevzilerine koşuyor.

IŞİD’in Kobanê’ye dönük 2 Temmuz’dan bu yana başlattığı saldırılara karşı direnişe geçen YPG ve YPJ kuvvetleri doğudan Grê Spi (Tıl Ebyad) batıdan Cerablus kentlerinde oluşturdukları hatla IŞİD’in Kobanê’ye girişini engelliyor. Bölgede 3 köyü ele geçiren IŞİD’in ilerleyişi durduruldu.

IŞİD’DEN KAÇAN KOBANÊ’YE SIĞINIYOR

Kantonun üç tarafında oluşturulan YPG ve YPJ direnişine katılımlar da sürüyor. Direniş hattına en önemli destek ise köylüler tarafından sağlanıyor. Gündüz saatlerinde havan ve top atışları altında tarlalarını süren köylüler, gece saatlerinde silah alıp köylerini koruyor. Üç tarafı IŞİD’in ağır silahlı saldırılarına uğrayan kantonda, geceleri yoğunlaşan saldırılar sabahın ilk saatlerine kadar sürüyor. Gündüz saatlerinde keskin nişancıların attığı kurşunlar nedeni ile köylüler yaralanırken, YPG’li keskin nişancılar da bu saldırılara karşılık veriyor. Havan ve tank topları ile atışlar yapan IŞİD, mutfak tüplerini de bu saldırılarında kullanıyor. Havan başlıklarına ekledikleri mutfak tüplerini kullanan IŞİD, bu sayede daha kuvvetli patlamalar gerçekleştiriyor. Köylerini bırakmayan ve silahlanan köylüler, IŞİD’in amacının kendilerini göç ettirmek olduğunu söylüyor. IŞİD’in işgal ettiği bölgelerden kaçan bazı Arap köylüleri de Kobanê Kantonu’na sığınıyor.

‘BU ÇOCUKLAR ÖZGÜR YAŞAYABİLSİN DİYE...’
YPG’lilerin en büyük moral kaynağı çocuklar. YPG’lileri gören çocuklar zafer işaretleri ile ‘Bijî berxwedana YPG-Yaşasın YPG direnişi’ sloganları atarak sevgi gösterisinde bulunuyor. Evlerinin önünde oyun oynayan çocuklar tüm uğraşlarını bırakarak gördükleri her YPG’liye aynı yakınlığı gösteriyor. “Bu nasıl bir duygu” diye sorduğumuz YPG’liler, “Bu çocuklar özgür yaşayabilsin diye savaşıyoruz” cevabını veriyorlar.

IŞİD’İN KABUSU KADIN SAVAŞÇILAR

KOBANÊ’nin doğusunda YPG’nin elinde bulunan, Hurriye, Koprili, Sarinç, Hewalok, Cırîn, Ahmediye, Xanê, Birhebeş, Birketek ve Kertel köyleri, IŞİD’in elindeki Grê Spi (Tıl Ebyad) kentine en yakın mevziler. Grê Spi’ye 20 kilometre uzaklıkta olan bu köylerin 400 metre ilerisinde IŞİD’in işgal ettiği köyler bulunuyor. Havan atışlarının durmadığı bölgede en tecrübeli YPG ve YPJ’li savaşçılar bulunuyor. Zaman zaman IŞİD mevzilerine karşı operasyonlar düzenliyorlar. YPJ’li kadın savaşçılar, doğu cephesinin en önündeki bu mevzileri koruyor. Hareketli kadın savaşçıların oluşturduğu taburun komutanı olan Nucan Serêkâniye, 3 yıldan bu yana Rojava’da çetelere karşı savaştığını belirtiyor. Koruma görevini üstlendiği köylerin bazılarını askeri taktik açısından boşalttıklarını belirten Nucan Serêkâniye, Günde 3 saat uyuduğunu ve artık buna alıştığını söylüyor ve ekliyor, “Gece gündüz düşündüğüm tek şey çetelerin merkezini nereden vuracağımdır.”

Serêkaniyê çok ilginç bir bilgi de veriyor. “IŞİD üyeleri sık sık telsiz üzerinden bize yalvarıyorlar. Çatışmalar sırasında başımıza desmal (Puşi) takmamızı istiyorlar. İnanışlarına göre çatışmalarda kadın elinden ölen üyeleri cennete gidemeyecekmiş. Bunu bilmiyorlar belki ama çoğu da bizim atığımız kurşunlardan, yani kadınların elinden ölüyorlar” diyor. YPJ’li savaşçıların mevzilerinde, gece saatlerinde ellerine aldıkları silahlarla gönüllü olarak nöbet tutmaya gelen köylüler de yerlerini alıyor.

‘TÜRK ASKERLERİ IŞİD’E YARDIM EDİYOR’

Gecenin karanlığını çoğu zaman çetelerin attığı mermiler ve havanlar aydınlatıyor. Çatışmalarda bir yandan ‘Allahu ekber’ nidaları diğer taraftan ‘Bijî berxwedana YPG’ sloganları duyuluyor. Sabahın ilk saatlerine kadar süren çatışmalar gün içinde yerini IŞİD tarafından atılan top atışlarına bırakıyor. Doğu cephesinden sorumlu olan YPG komutanlarından Seydo Grêspi, Türkiye’nin IŞİD ile bağlantısına değiniyor. Türkiye’nin IŞİD’i desteklediğini herkesin bildiğini söyleyen Grêspi çok çarpıcı bir iddiada bulunuyor. Grêspi, “Sınır boyunda bulunan ve IŞİD’in elinde bulunan Susık köyünde Türk askerleri IŞİD’e cephane ve üye gönderiyor. Bu olaya kendimiz şahit olduk. Çatışmalardan kaçan çete üyeleri Türkiye tarafına geçiyor oradan TSK’ye ait araçlar ile Girê Spi’ye kadar götürülüp IŞİD’e teslim ediyorlar. Bunu gözlerimiz ile gördük” diyor.  (Kobanê/DİHA)


DIŞİLERİ BAKANI DA CEPHEDE

ROJAVA’nın Kobanê Kantonu’nda IŞİD saldırılarına karşı halk seferber oldu. Kobanê Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo da cephede savaşanlardan biri olarak mevzideki yerini aldı. Kurdo, Musul işgali sırasında tepki gösterenlerin Kobanê’ye dönük IŞİD saldırılarına karşı sessiz kalmalarını eleştirerek, “Bizim halk devrimimizin tüm Ortadoğu’yu etkileyeceğini biliyorlar. Bu yüzden devrimi boğmak için çalışıyor ve sessiz kalıyorlar” dedi.
IŞİD’in Kobanê’nin doğusunda bulunan köylere yönelik havan ve top atışlarına rağmen ailesi ile birlikte köyünden çıkmayan Kurdo, evinin duvarlarına değen kurşunlara aldırış etmeden yaptığı mevzilerde nöbet tutuyor. Top atışları altında DİHA’ya konuşan Kurdo, “Rojava devrimi burada başladı bu yüzden buradan saldırıyorlar. Ama Kobanê bu saldırıları boşa çıkarıyor. Direnişimiz son kurşuna kadar sürecek” dedi. IŞİD’in kurulmasında Türkiye’nin de payı olduğunu söyleyen Kurdo, “Rojava halk devrimi sadece Kürt halkının değil, tüm halkların kurtuluş ışığı oldu” diyor. Bu güne kadar Esad rejiminin de IŞİD’e her hangi bir müdahalede bulunmadığına dikkat çeken Kurdo, “Esad isteseydi Musul’dan getirilen silahları vurabilirdi ama bunu yapmadı” dedi. Esad’ın Rojava’ya saldırıları desteklediğini söyleyen Kurdo, “Suriye seçimlerini boykot eden Rojava’ya tehditleri oldu. ‘Kürtler bunun bedelini ağır ödeyecek’ diyen Esad ve IŞİD mesele Kürtler ve halk devrimi olunca birlikte saldırıyor” şeklinde konuştu. Egemen güçlerin Rojava halk devrimini, Ortadoğu’da geliştirmek istedikleri sisteme karşı tehdit olarak gördüklerini dile getiren Kurdo, “Devrimimizin tüm Ortadoğu’yu etkileyeceğini bildikleri için devrimi boğmak istiyorlar. Musul’a tepki gösteriyorlar ama Kobanê’ye sessiz kalıyorlar” dedi. Sonuna kadar direneceklerini belirten Kurdo, “Bu gün dört parça Kürdistan’dan direnişimize katılmak için gelenler var. Bu destek ile başarıyı yakalayacak ve bu saldırılara karşı duracağız” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

\'Köyümü yakan devlet, bana bir asgari ücreti çok gördü’

SONRAKİ HABER

Hamas gerçekten ne istiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...