25 Temmuz 2014 06:00

Cephe’nin fuhuş operasyonunun ardından...

Diz çöktürülmüş bir kadın fotoğrafının altında; “Sarıgazi Demokrasi Cad. fuhuş pazarlığı yapanlar CEPHELİLER tarafından halka teşhir edilip dövülerek cezalandırıldı” yazıyor. Bu tweet düştüğünden beri bir tartışmadır gidiyor. Bu konuda çeşitli çevreler sözlerini söyledi, söylemeye de devam edecekler gibi görünüyor.

Cephe’nin fuhuş operasyonunun ardından...
Paylaş

Başak SOPACI

Diz çöktürülmüş bir kadın fotoğrafının altında; “Sarıgazi Demokrasi Cad. fuhuş pazarlığı yapanlar CEPHELİLER tarafından halka teşhir edilip dövülerek cezalandırıldı” yazıyor.
Bu tweet düştüğünden beri bir tartışmadır gidiyor. Bu konuda çeşitli çevreler sözlerini söyledi, söylemeye de devam edecekler gibi görünüyor. Genel eğilim bu insanlık dışı muameleyi bir kadına reva gören zihniyetin kınanması yönünde. Diğer yönden görüşler seks işçiliği yapan kişinin bu mesleği seçtiği ya da fuhşa sürüklendiği yönünde ikiye ayrılıyor. Hiç de azımsanmayacak bir grup, seks işçiliğinin diğer tüm meslekler gibi bir meslek bir iş olduğu konusunda ısrarlı.

FUHŞUN İSTATİSTİĞİ
Gönüllü ya da zorunlu tartışmasından önce fuhşun içindeki şiddeti görmemizde fayda var. Bu sebeple Avrupa kadın lobisinin fuhşa dair bir seminerinden aldığım notları sizinle paylaşmak istedim. Kadınların yüzde 80’i fuhşa başlamadan önce tecavüze maruz kalmış. Bu şaşırtıcı değil çünkü cinsel şiddet büyük oranda kişinin kendi bedeni ile kurduğu ilişkiyi zedelemekte. Yine yüzde 80’inin ‘travma sonrası stres bozukluğu’ belirtileri gösterdiği tespit edilmiş. Benlikte zarar, güvensizlik, korku, intihar eğilimi, kendine zarar verme eğilimi ve uyuşturucu madde bağımlılığı yine sık rastlanan durumlar. Fuhuş yapan kadınların çoğu saygınlıklarını koruyabilmek için yaptıkları işi savunuyor. Bu mesleği özgür iradesi ile tercih ettiğini ve kendisini iyi hissettiğini ifade ediyor, ta ki fuhşu bırakana kadar. Aile içi şiddette olduğu gibi, içinde bulunduğu şiddet ortamından tamamen çıkıp güvenli bir yeni hayat oluşturmadan, konu üzerine konuşmayı tercih etmiyor. Fuhuş yapan/fuhşa zorlanan kadınların dörtte biri fuhşa 18 yaşından küçük iken başlıyor. Kısaca geçinmek için bir meslek edinmeye henüz zamanı olmamışken... Fuhşun sınıfsal boyutunu da görmekte fayda var, fuhuş yapan/fuhşa zorlanan kadınların neredeyse tamamı emekçi ve alt gelir seviyesindeki kişilerden oluşuyor. Avrupa ülkelerinde büyük çoğunluğu üçüncü dünya ülkelerinden gelen göçmenlerden oluşuyor.

TÜRKİYE’DE FUHUŞ SEKTÖRÜ
Dünyayı ahtapot kollarıyla sarmış uluslararası bir fuhuş pazarının varlığı biliniyor. Bu durumda ülkelerin politik tavrı da farklı, dünya coğrafyasının oldukça önemli bir kısmında fuhuş yasak. Bu ülkelerden biri de seks turizmi ile ün yapmış Tayland. Yasak olan ülkelerde çoğunlukla fuhuş yapanlar/fuhşa zorlananlar yasalar önünde suçlu sayılıyor ve cezalandırılıyor. Bir de tamamen yasal olan ülkeler var. Bunlardan biri de Türkiye. Ne de olsa kız ve erkeklerin aynı evde kalması muhafazakar toplumumuzu rahatsız eder. Ancak erkeklerin de ‘özgür’ cinselliklerini yaşamaya hakları var! Ülkemizde yasa metni ile düzenlenmiş fuhuş sektörü içinde 56 kayıtlı genelev bulunmakta. Fakat mahkeme kararı ile buralara tıkılmış kadınlara sosyal güvence ve emeklilik şansı tanınmıyor. Birkaç ülkede fuhuş, yani para karşılığına seks yasak değil fakat genelev sahibi olmak gibi fuhşa ilişkin aktiviteler yasa dışı olarak kabul ediliyor. Fuhuş, uyuşturucu ve silahtan sonra en çok sıcak para akışı sağlayan sektör.  

İSVEÇ ÖRNEĞİ
Bu sektörün bir de ‘satın alanı’ var. Fuhşa dair fikirlerin çoğunluğu seks satanlar üzerinden yürüyor peki ya seks satın alanlar? Parayla seks satın alanların yüzde 70’i evli ve düzenli bir cinsel hayatları mevcut. Bu onlar için cinsel tatminden çok bir çeşit güç gösterisi. Kadınlar ile eşit bir ilişkilenme kurmayı istemeyen erkeklerin tercihi bu yönde. Belki de bu sebeple tecavüz fuhşun ayrılmaz bir parçası. Bir de kadınlar için iyi bir ‘uslandırma’ sopası. Ne de olsa iffetli kadın ve kötü kadın ayrımını erkekler yapıyor. Tecavüzü hak etmeyecek iyi, iffetli kadın olabilmek için çok çaba sarf etmemiz şart. Fuhuş ile mücadelede bir örnek İsveç’te mevcut. Burada genelev sahipleri ve pezevenkler yasa önünde suçlular. Kadınlar ise koruma altında. Para ile seks satın alanlar için kadına yönelik şiddet suçu işlediği hatırlatılıyor. İsveç bu şekilde ülke içinde fuhşu sonlandırmış durumda. Tabii ki bu siyasi bir irade gerektirir. Darısı başımıza…

TOPLUMSAL YÜZLEŞME
Bu koşullarda bizlere düşen kadın ve erkeğin eşit özgür birliğinden oluşan bir toplum yaratmaktır. Kadınların bir kısmı cinselliğini satarak geçinmekte ve erkeklerin bir kısmı ise cinsellik satın alarak kadına yönelik düşmanlığı ve şiddeti üretmekte iken bu çok mümkün olamayacak. Burada unutmamamız gereken seks satın almanın bir tecavüz olduğudur. Elbette ki bu koşullarda toplum nezdinde tecavüze maruz kalanın değil tecavüzcülerin suçlu olduğunun kabulü beklenir. Burada ciddi bir toplumsal yüzleşmeden bahsediyoruz… Her ne kadar bazıları ‘seks işçiliği’ için bu da bir meslek dese de yine de yeni bir yaşam tercih olanakları sunulduğunda içinde bulundukları koşullarda ısrarcı olacaklarını düşünmek zor. Tüm kadınlara yeni bir hayat için; iş garantisi, psikolojik, ekonomik ve sosyal destek alabilecekleri kurumların varlığı sağlanmalı.

ÖNCEKİ HABER

Milyon dolarlı adaylar mı milyonların adayı mı?

SONRAKİ HABER

\'Köyümü yakan devlet, bana bir asgari ücreti çok gördü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...