24 Temmuz 2014 18:55

Bakanlar Kurulu Park Termik grevini de erteledi

Bakanlar Kurulu Şişecam grevinden sonra Maden-İş'in Ankara Çayırhan, Kütahya Tunçbilek ve Maraş Elbistan'daki Ciner Grubuna ait Park Termik Elektrik San. ve Tic. AŞ'de çıktığı grevleri de 60 gün erteledi. T. Maden-İş Sendikası, dün Ankara 4. İş Mahkemesi’nin greve ilişkin mahkemenin verdiği ‘yasak’ kararına itiraz etmiş ve İtirazı değerlendiren mahkeme sendikanın itirazını haklı bulmuştu. 2150 İşçi bugün öğleden sonra greve çıkmıştı.

Bakanlar Kurulu Park Termik grevini de erteledi
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

Bakanlar Kurulu Şişecam grevinden sonra Maden-İş'in Ankara Çayırhan, Kütahya Tunçbilek ve Maraş Elbistan'daki Ciner Grubuna ait Park Termik Elektrik San. ve Tic. AŞ'de çıktığı grevleri de 60 gün erteledi. T. Maden-İş Sendikası, dün Ankara 4. İş Mahkemesi’nin greve ilişkin mahkemenin verdiği ‘yasak’ kararına itiraz etmiş ve İtirazı değerlendiren mahkeme sendikanın itirazını haklı bulmuştu.  İşçiler bugün öğleden sonra greve çıkmıştı.

Ciner Grubu bünyesindeki Park Termik Elektrik San. ve Tic. AŞ ile Maden-İş arasında 1250 işçinin çalıştığı linyit işletmesine ilişkin toplusözleşme görüşmeleri ocak ayında başlamıştı. Şirketin, sendikanın taleplerini kabul etmemesi üzerine grev kararı alınmıştı. Ancak dün başlaması gereken grev, önceki gün mesai bitiminde sendikaya ulaştırılan mahkeme kararıyla durduruldu.

İMTİYAZ SÖZLEŞMESİ YASADAN ÜSTÜN MÜ?

Şirketin imtiyaz sözleşmesine dayanarak madeni “Elektrik üretimi yapılan işyeri” olarak kabul eden Ankara 4. İş Mahkemesine sendika itirazda bulundu. İtiraz dilekçesinde sendika, kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Park Termik AŞ’ye ait grev kararı alınan madenin, Termik santralden ayrı bir işyeri olduğu belirtilen itiraz dilekçesinde, halihazırda enerji iş kolunda olan termik santralde Tes-İş Sendikasının sözleşme yaptığına dikkat çekildi. Tamamen ayrı iki işyeri olmasına rağmen, termik santraldeki üretimin duracağı gerekçesiyle madenin “elektrik üretimi yapılan işyeri” olarak değerlendirilip, grevin yasaklı olduğu işyerleri arasında kabul edilemeyeceği belirtilen itirazda, “Elektrik üretim işinde grev yapılamaz ama bu üniteye kömür sağlayan maden sahalarında ayrı bir işyeri numarası bulunan diğer iş yerinde grev yapılabilir” denildi.

KİTAPLARA BİLE GİRDİ

Ayrıca 2822 sayılı eski yasada grev yasaklı işler arasında yer alan “termik santralleri besleyen linyit üretimi” ifadesinin 6356 sayılı yeni yasada yasaklı işyerleri arasından çıkarıldığı da mahkemeye hatırlatıldı. Bu konuya ilişkin sicil dergisi, Çalışma ve Toplum dergisinde yer alan makalelere atıf yapılan itiraz dilekçesinde, Toplu İş Hukuku kitaplarında da, “termik santralleri besleyen linyit üretimi”nin grev yasaklı işler arasından çıkartıldığının yer aldığı kaydedildi.

GREVE ÇIKTILAR

Bugün saat 16.30 sularında Ankara 4. İş Mahkemesi, sendikanın itirazına ilişkin kararı açıkladı ve grevin uygulaması hakkında verdiği ihtiyati tedbir kararını kaldırdığını bildirdi. Bunun üzerine Çayırhan Linyit sahasında çalışan 1250 işçi greve çıktı.

KÜTAHYA VE ELBİSTAN’DA DA GREV BAŞLADI

Kütahya Tunçbilek ve Maraş Elbistan’da Ciner Gruba ait Park Teknik AŞ ile T. Maden-İş Sendikası arasındaki toplusözleşme görüşmeleri de anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Bunun üzerine sendika iki madende grev kararı almıştı. İşçiler, bugün karar gereği greve çıktılar.

BAKANLAR KURULU ERTELEDİ

Bugün akşamüstü hakları için coşkuyla greve çıkan Ankara Çayırhan, Kütahya Tunçbilek ve Maraş Elbistan'daki Ciner Grubuna ait Park Termik Elektrik San. ve Tic. AŞ'de çalışan 2150 işçi çok geçmeden Bakanlar Kurulu'nun grevi 60 gün erteleme kararının haberini aldı. İşçiler erteleme kararına tepkili. Kararın grevi yasaklamak anlamına geldiğini belirtiyor. T. Maden-İş Sendikası, dün Ankara 4. İş Mahkemesi’nin greve ilişkin mahkemenin verdiği ‘yasak’ kararına itiraz etmiş ve İtirazı değerlendiren mahkeme sendikanın itirazını haklı bulmuştu.  İşçiler bugün öğleden sonra greve çıkmıştı.

İŞÇİLER GREVDE ISRARCI

Çayırhan'daki maden işçilerinin Bakanlar Kurulu'nun erteleme kararını aldıktan sonra sendika ile yaptıkları görüşme sonrası Bakanlar Kurulu kararına rağmen rağmen grevi sürdürme kararı aldı.

BAKANLAR KURULU KARARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’ndaki tüm bakanlar tarafından imzalanan karar şöyle

“ Karar Sayısı : 2014/6691
Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğüne ait Afşin-Elbistan (B) Termik Santraline kömür sağlayan Afşin-Elbistan Kömür Havzası Çöllolar Kömür İşletmesi işyeri ile 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanun uyarınca imtiyaz hakkı sözleşmesiyle işletme hakkı devredilen Çayırhan Termik Santraline kömür sağlayan Çayırhan Kömür İşletmesi işyerinde Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından alınmış bulunan grev kararının, genel sağlığı ve millî güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesi; 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Kanunun 63 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 21/7/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır”
 

ÖNCEKİ HABER

4 bakanla ilgili \'fezleke\' talebine ret

SONRAKİ HABER

TKP’den 2 ayrı parti çıktı: KP ve HTKP

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...