24 Temmuz 2014 15:13

Irak'ın yeni cumhurbaşkanı, Fuat Mahsum oldu

Irak Parlamentosu yeni cumhurbaşkanı seçimleri için bugün toplandı. 265 parlamenterin hazır bulunduğu oylamada Kürt Aday Fuat Mahsum ilk turda 165 oy aldı. En çok oy alan iki adayın yarıştığı oylamada 211 oy alan Mahsum yeni cumhurbaşkanı seçildi ve seçimin ardından yemin ederek yeni görevine resmen başladı.

Irak\'ın yeni cumhurbaşkanı, Fuat Mahsum oldu
Paylaş

Irak Parlamentosunda gerçekleşen seçimlerde Kürt aday Dr. Fuad Mahsum ikinci turda oyların 211’ini alarak Irak’ın yeni cumhurbaşkanı oldu.
 
Basnews.com'un haberine göre, Irak Parlamentosu yeni cumhurbaşkanı seçimleri için bugün toplandı. 265 parlamenterin hazır bulunduğu oylamada Mahsum ilk turda 165 oy aldı. En çok oy alan iki adayın yarıştığı oylamada 211 oy alan Mahsum yeni cumhurbaşkanı seçildi ve seçimin ardından yemin ederek yeni görevine resmen başladı.
 
Irak’ın eski  Cumhurbaşkanı ve YNK Genel Sekreteri Celal Talabani, 7 Nisan 2005’de Irak Cumhurbaşkanı seçilmişti. İki dönem üst üste görev yapan Talabani’nin görev süresi yeni Parlamento seçimlerinden sonra dolmuştu. Seçilen cumhurbaşkanı, 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümet kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişiyse 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.
 
FUAD MAHSUM KİMDİR?
Fuad Mahsum 1938’de Süleymaniye’nin Koye ilçesinde doğdu. Tam adı Fuad Mahsum Havrami olan Mahsum’un hem annesi hem de babası Hawraman bölgesinden. Çocukluk arkadaşları olan Mahsum ve Talabani dini anlamda önemli ailelerden geliyor. İkisi de çocukluklarını Koye’de geçirdiler.  Daha sonra lise dönemini Kürt dini okullarında geçiren Mahsum üniversite öğrenimine ise 1958 yılında Mısır’ın ve dünyanın en prestijli dini okullarından Ezher Üniversitesi’nde başladı. Yüksek lisans ve doktorasını İslami çalışmalarda aynı üniversitede yaptı.
 
Irak Komünist Partisi üyesiy olan Mahsum 1964 yılında buradan ayrılarak Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) katıldı.  Basra Üniversitesi’nde öğretim görevliliği yapan Mahsum aynı zamanda KDP’nin askeri operasyonlarından da sorumlu kişi oldu. 1973 ve 1975 yılları arasında ise KDP’nin ve kurucusu Mele Mustafa Barzani’nin Kahire temsilcisi olarak görev yaptı. Mahsum 1975’te kurulan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kurucu ve önde gelen üyesi oldu.
 
KDP ile olan yakın bağları nedeniyle iki parti arasında 1980’lerde meydana gelen krizin çözülmesinde yardımcı oldu.  1992’ye gelindiğinde ise Mahsum Kürdistan Bölgesi’nin bölgesinin ilk başbakanı oldu. 2003’teki Amerikan işgalinin ardından Bağdat’ta oluşturulan anayasa taslağını hazırlama komisyonunda görev aldı.  2004 yılında Irak parlamentosunun ilk başkanı seçildi. Bir yıl sonra ise parlamentoda milletvekili seçildi. Fuad Mahsum evli ve beş kız çocuğu babası.

ÖNCEKİ HABER

Türk Musevi Cemaati\'nden ırkçılık uyarısı

SONRAKİ HABER

Gazze’de bugün 50 kişi öldü; toplam ölü sayısı 746’ya yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...