24 Temmuz 2014 12:07

Basın özgürlüğü için #DirenGazetecilik

Bugün 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü... Gazetecilere Özgürlük Platformu, bu vesileyle #DirenGazetecilik başlıklı bir sosyal medya kampanyası başlattı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri ise bu akşam düzenlenecek törenle dağıtılacak.

Basın özgürlüğü için #DirenGazetecilik
Paylaş

94 basın meslek kuruluşunca oluşturulan Gazeteciler Özgürlük Platformu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla #DirenGazetecilik başlıklı bir sosyal medya kampanyası başlattı. 106 yıl önce, 2′nci Abdülhamit’in basına koyduğu sansürün kaldırılması, 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Basın Bayramı” ilan edilmişti.
Gazeteciler ve medya çalışanları 106 yıl önce kaldırılan sansürün aslında bugün fiili olarak devam ettiğini gösterebilmek için kampanya başlattı. GÖP bu kampanyanın nedenini şöyle açıklıyor: Çünkü cezaevlerinde hala çok sayıda gazeteci var. Gazetecilerin teröristlikle suçlanarak hapsedilmesinde kullanılan TMY ve TCK maddeleri yerinde duruyor. Gazeteci güvenliğine yönelik tehdit giderek artıyor. Yüzlerce gazeteci ve yazar iktidar baskısı neticesinde işlerini kaybetmiş bulunuyor. Siyasi iktidar, medya kuruluşlarını ve hatta doğrudan muhabirleri hedef gösteriyor. Polisin toplumsal olaylarda gazetecilerin görevlerini serbestçe yapmasına engel olması neredeyse sistemli bir hal almış durumda. Dolaylı sansür ve otosansür artık ana akım medyada sıradanlaştı. İşte bu nedenle başlatılan kampanyaya çok sayıda gazeteci katıldı. Bu etiketlerle sosyal medyada paylaşılan mesajlar, direngazetecilik.org adresinden takip edilebilecek.

Twitter’da yer alan iletilerden bazıları şöyle:

GazetecilerSendikası:  #Yolsuzluk operasyonu, #Soma, #Roboski, #Reyhanlı, #IŞİD. #BasinOzgurOlsaydi gerçekler konuşulurdu. #direngazetecilik

Metin Uca: #basınözgürolsaydı biz örgütlü olsaydık böyle sosyal medyada kendi kendimize sayıklayıp #direngazetecilik diye avunmak zorunda kalmasaydık:)

Fatih Polat: #basınözgürolsaydı genç gazeteci adayları da mesleğe güvenle sarılabilir, stajyerlik çay getirmekten, ayak işlerinden daha nitelikli olurdu.

Ahmet Hakan #basinozgurolsaydi

Aziz Çelik: kepazeliğe ve dikatarörlüğe karşı #direngazetecilik

Janet Baris : #basınözgürolsaydı insanlar siyasi fikirlerini dürüstçe söyledikleri için işsiz kalmazlardı #direngazetecilik

Melis Alphan: #basınözgürolsaydı bulunduğu gazetenin onurunu korumak istediği için eşim işten kovulmazdı #direngazetecilik

Ezgi Basaran : yine de esneyi karartmıyoruz #direngazetecilik #direngazeteci yaparsın!

İnan Ketenciler: #basinozgurolsaydi gazeteciler hapiste olmazdı #direngazetecilik #basınözgürlüğüiçinmücadelegünü #24temmuzbasınbayramı

Yekta Kopan: Şu anda kaç tutuklu, kaç işsiz gazeteci var? #direngazetecilik

Gökhan Durmuş: #basınözgürolsaydı Gazetecilere Özgürlük Platformu kurulmak zorunda olmazdı #direngazetecilik

İletişim Fakültesi: Bugün 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü... Özgür medya için

Meryem Göktepe: : #basınözgürolsaydı #MetinGöktepe 46 yaşında aramızda olurdu.#Hrant Barış Elçisi, #UğurMumcu kızının düğününde, #FerhatTepe Annesiyle olurdu

Burcu Karakaş #basınözgürolsaydı Gazete sayfalarını gazeteci olmayanların kelamı dolduramazdı #direngazetecilik #berxwebiderojnamevanî

Ahmet Yalçın: #basınözgürolsaydı 100lerce gazeteci iktidarı eleştirdi diye işinden olurmuydu. #direngazetecilik

Ayça Söylemez:  Sansüre, baskıya, işten atmalara, hapishaneye, strese #direngazetecilik

Fıratturgut:  #BasinOzgurOlsaydi Alo Fatih olmazdı @tgs_org_tr

Kadri Gürsel: #basınözgürolsaydı gerçek gazeteciler Başbakan'a gerçek sorular sorabilirlerdi @direngazetecilik #direngazetecilik

Meltem Akyol :  Ve biz inadına gazetecilik yapmaya devam edeceğizz.. Metin gibi, Hrant gibi.. #direngazetecilik #berxwebiderojnamevanî

Barış CAN:  Özgür,bağımsız,sansürsüz bir medya hayal ama gerçek olacak #direngazeteci #direngazetecilik


TGC 2014 BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULUYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri töreni bu akşam yapılacak. Ödüller “24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”nde The Marmara Taksim Oteli’nde saat 19.00’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Törende ayrıca son bir yıl içinde Sürekli Basın Kartı almaya hak kazanan TGC üyelerine anı plaketi verilecek.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ BÜYÜK SEÇİCİ KURULU

2014 Basın Özgürlüğü Ödülü Büyük Seçici Kurulu 30 Haziran 2014 Pazartesi günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Merkezi'nde toplandı.

Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu'nda Türkiye Barolar Birliği adına Başkan Metin Feyzioğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına Genel Başkan Uğur Güç,  iletişim Fakültelerinden Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Prof.Dr.  Orhan Tekelioğlu, İletişim Araştırmaları Derneği'nden Füsun Özbilgen, İletişim Mezunları Derneği adına Başkan Hüseyin Irmak, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, Basın Özgürlüğü Ödülü alanlardan Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği'nden Başkan Metin Celal Zeynioğlu, Yayın Yönetmenlerinden Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş yer aldı.
Büyük Seçici Kurul Başkanlığı’na Altan Öymen’in, raportörlüğüne Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’in oybirliği ile seçilmelerinin ardından adayların değerlendirilmesine geçildi.

ÖDÜL ALAN GAZETECİLER
2014 Basın Özgürlüğü Ödülü Kişi dalında gazeteci Erol Önderoğlu’na ve Tuğrul Eryılmaz’a verildi. Erol Önderoğlu basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili hak ihlallerini takibi, raporlanması, duyurulması için Türkiye’de ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar nedeniyle ödül aldı.
Büyük Seçici Kurul,  çok farklı seslerin bir araya geldiği özgür bir platform olan Radikal 2’yi 17 yıl yönetmesi, ayrıca basın çalışanlarının haklarının korunmasında verdiği destek nedeniyle  gazeteci Tuğrul Eryılmaz’a ödül verilmesini kararlaştırıldı.

ÖDÜL ALAN KURUMLAR
2014 Basın Özgürlüğü Ödülü Kurum dalında BBC Türkçe’nin ve Ankara Barosu’nun oldu. Ödül Türkiye’de habere erişimin kısıtlı olduğu dönemlerle, Gezi sürecinde ve Soma faciasıyla ilgili her türlü baskıya rağmen kamuoyunun bilgilendirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle BBC Türkçe’ye verildi.  Büyük Seçici Kurul, Ankara Barosu’nu ise basın, ifade ve iletişim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için verdiği destek nedeniyle ödüllendirdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan 22 polis adliyeye getirildi

SONRAKİ HABER

4 yılda 149 yayın yasağı kararı alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...