24 Temmuz 2014 09:49

Kimberly patronu grevi kırmak istiyor

Kimberly Clark fabrikasında Tümka-İş Sendikası üyesi işçilerin başlattığı grev 27. günü geride bıraktı. İşçiler iş güvencesi getireceğini düşündükleri ihbar tazminatlarının yükseltilmesi ve ücret dengesizliğinin giderilmesi taleplerini dile getirirken, patron ise talepleri kabul etmek yerine grevi kırmaya çalışıyor.

Kimberly patronu grevi kırmak istiyor
Paylaş

Özgür AKGÜL
İstanbul


Kimberly Clark fabrikasında Tümka-İş Sendikası üyesi işçilerin başlattığı grev 27. günü geride bıraktı. İşçiler iş güvencesi getireceğini düşündükleri ihbar tazminatlarının yükseltilmesi ve ücret dengesizliğinin giderilmesi taleplerini dile getirirken, patron ise talepleri kabul etmek yerine grevi kırmaya çalışıyor. İşçileri aileleriyle karşı karşıya getirmek isteyen patron, ailelere gönderdiği mektupta ‘grev nedeniyle işçilerin gelirlerinin azaldığını, 1 Ağustos itibariyle işçilerin yaşayacağı mali sıkıntılar nedeniyle endişe duyduğunu’ ileri  sürdü. Patronun bu girişimi işçilerin ve eşlerinin tepkisini çekti.
Eşi grevde olan 3 çocuk annesi Özlem Bolat , “Eşim greve çıkınca ne olduğunu anlamamıştım. Daha önce grev nedir bilmiyordum. Greve çıktıklarında grevin hak almak olduğunu öğrendim” dedi. Grev ve yaşanacak ekonomik sıkıntılar nedeniyle endişesi olduğunu söyleyen Bolat, çocuklu ve kiracı olanların durumunun zor olduğunu, okullar açıldığında grevde olunması halinde gelecek masrafların da düşündürücü olduğunu kaydetti. “Nasıl olacak ne zaman bitecek bilmiyorum ama evimize gelen mektubu okuyunca anladım ki eşime, grevdekilere destek olursak kazanırız” diyen Bolat, eşlerine verecekleri desteğin grevin başarısı için önemli olduğunu dile getirdi. Bolat “Bundan sonra gelecek tüm mektuplar ve tüm baskılar greve daha çok destek vermemizi sağlayacaktır” diye konuştu.

GREVİ ÖĞRENDİK
Daha önce grev haberi gördüğünde “Amaaan grev varmış” deyip kanal değiştirdiğini söyleyen iki çocuk annesi Merziye Keskin, bundan sonra ısrarla grev haberlerini izleyeceğini dile getirdi. İlk başlarda grev kırıcıların olduğunu öğrendiğinde eşine “Sen de başla, bu kadar sıkıntıya sokma kendini” dediğini aktaran Keskin, grev çadırına gelip gördükten sonra düşüncelerinin değiştiğini ifade etti. Keskin şöyle devam etti: “Çünkü grevin ne olduğunu öğrendim. Hakların alınmasıdır grev. Bu birlikteliğin bozulmadan devam ederse başarıya gidebileceğini öğrendim. Artık eşim eve morali bozuk geldiğinde en büyük destekçisi ben olacağım” dedi.
Bir çocuk annesi olan ve birkaç gün içerisinde ikinci çocuğunu dünyaya getirecek olan Özge Çintos da  eve mektup geldikten sonra hemen grev yerine gitmiş. Grev yerinde eşinin ve diğer işçilerin birliğinden etkilendiğini ifade eden Çintos, “Morallerimiz bozulsa da bu grevde en çok desteği biz kadınlar vermeliyiz” dedi. Evinin kira olduğunu ve doğum yapmak üzere olduğunu söyleyen Çintos,  buna karşın eşini yalnız bırakmamak için Gebze’den grev yerine geldiğini dile getirdi.
Meral Duman alıyor sözü: “Eşim greve çıkacağız deyip duruyordu ama ben beklemiyordum. Bir gece vakti grev çadırı kurduklarını söyledi. Gördüm ki işçiler çok iyi birlik olmuşlar.” Sokağa her çıktığında grev çadırına uğradığını söyleyen Duman, grevdeki coşkuyu günün her saatinde yaşadığını, televizyonda alkış duyduğunda bile alkış yaptığını anlattı. Eşinin ve diğer işçilerin arkasında olacaklarını ifade eden Duman, kazanacaklarına inandığını belirterek tüm işçi eşlerini greve destek olmaya çağırdı.

YALNIZ OLMADIĞIMIZI GÖRDÜK
17 yıldır bu fabrikada çalışan Tülay Tamer’le görüşüyoruz. Tamer 2 yıl kalite kontrol, 10 yıl makinede hat başında, 5 yıl da laboratuvarda teknisyen olarak çalışmış. Greve iş güvencesinin sağlanması ve ücret adaletsizliğinin giderilmesi için çıktıklarını anlatan Tamer, “eşit işe eşit ücret” talebinin ise her yerde olduğu gibi bu fabrikada da kadınların asıl taleplerinden biri olduğunu söyledi. Bu sözleşmede yaşadıkları haksızlığın giderilmesini istediklerini dile getiren Tamer, 5 kadın işçi olarak grevi ve bu talebi önemsediklerini ifade etti. Tamer, grevle birlikte işçiler arasındaki birliğin de güçlendiğine dikkat çekti.
Grev kırıcılığına tepki gösteren Sevil Elvermiş de şunları söyledi: “Hem fabrikada hem grev çadırında oluşan işçi birliğini bozmak ve grevi kırmak için içimizden birilerini içeride işbaşı yaptırmaya çalışarak grevimizi kırmaya çalışıyorlar. Ama bizim birliğimiz grev kırıcılarına bir yanıttır. Onları da patronun değil de biz grevci işçilerin yanına gelmeye çağırıyoruz. Çünkü bugüne kadar yarattığımız kârdan pay almak istiyoruz. Madem aileyiz aile olmanın gereği budur.” Ailelerinin, arkadaşlarının ve mahallelilerin hiç beklemedikleri kadar destek verdiğine işaret eden Elvermiş, greve çıktıktan sonra yalnız olmadıklarını gördüklerini söyledi.

MEKTUPLARI İADE ETTİLER
Patronun mektubunun ardından sendika, işçilerin bir bölümüyle fabrikanın genel müdürlüğünün Bostancı’daki temsilciliği önüne siyah çelenk bıraktı. İşçiler çelenkle birlikte patronun gönderdiği mektupları da iade etti. Burada yapılan açıklamada “Kimberly'nin tutumunu protesto etmek için buradayız. Şirket masaya oturup taleplerimiz kabul etmeli” denildi. İşçiler, şirketin Avrupa temsilcilerinin de bir an önce müdahale edip grevin anlaşmayla sonuçlamasını istediler.
İşçiler eylemden sonra Kent Gıda işçilerini ziyaret ettiler.

İŞTE O MEKTUP
Patronun işçi ailelerine gönderdiği mektubun 1. ve 3. paragraflarında şu ifadeler yer alıyor: “Kimberly Clark Türkiye olarak, şirket değerlerimiz çerçevesinde tüm çalışanlarımıza sevgi ve saygı dolu bir yaklaşım sergilemeye her zaman önem vermekteyiz. Bu nedenle, ailemizin değerli parçası olan sizleri toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve grev süreci hakkında bilgilendirmek istiyoruz... Çalışanlarımız yasal haklarını kullanıp 25  Haziran 2014 tarihi itibariyle greve çıkmıştır. Toplu iş sözleşmesinin bir adımı olan grev sırasında kanun gereği çalışanın maaşı, sigortası ve yan hakları ödenmektedir. Buna bağlı olarak maalesef siz değerli çalışma arkadaşlarımızın grevin 18. günü itibari ile gelirlerinizde yüzde 5 azalma olmuştur. Bu gelir düşüşünden dolayı 1 Ağustos itibari ile yaşayacağınızı düşündüğümüz olası mali sıkıntılar bizleri de endişelendirmektedir.”

ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyetin ilk termik santrali satılıyor

SONRAKİ HABER

Erzincan\'daki Haydar HES\'i durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...