24 Temmuz 2014 09:46

Cumhuriyetin ilk termik santrali satılıyor

Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santral olan ve 1948’den günümüze Türkiye’de elektrik üretiminin lokomotifi olan Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirilmesine karar verildi.

Cumhuriyetin ilk termik santrali satılıyor
Paylaş

Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santral olan ve 1948’den günümüze Türkiye’de elektrik üretiminin lokomotifi olan Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirilmesine karar verildi. Özelleştirme Yüksek Kurulu, Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Çatalağzı Termik Santrali ile Fenerbahçe Kalamış Yat Limanının, ihalede en yüksek bedeli veren teklif sahiplerine satışına izin verdi.
Karara göre, Çatalağzı Termik Santrali ile santral tarafından kullanılan taşınmazlar, ihalede, 351 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş.ye satılacak.

20 YILDIR HEDEFTE
Zonguldak ilinin merkez ilçesine bağlı ve il merkezinin 17 km. doğusunda bulunan Çatalağzı’nda kurulu santralin, ÇATES A ve ÇATES B olmak üzere iki ünitesi bulunuyor.
Faaliyete geçtiği 1948 yılından bu yana devletin idaresinde kalan santral, bürokratik nedenlerle farklı kurumların elinde bulundu. Etibank’ın ilk sahibi olduğu santral, 1970 yılında TEK’e, 1993 TEAŞ’a, 2001 yılında da EÜAŞ’a devredilmişti.
Santral 90’lı yılların çoğunu özelleştirme kapsamında geçiren, 1999 yılında özelleştirilmesi için yapılan ihalesi iptal edilen santral, takip eden dönemde diğer bazı santrallerle birlikte özelleştirme gruplarına alınmış fakat daha sonra bu gruplar da iptal edilmişti.

HALK BANKASININ İŞTİRAKLERİNİ ÖİB SATACAK
Hükümetin özelleştirme gündeminde olan Halk Bankasının sigortacılık iştiraklerini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) satacak.
Halk Bankasının Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, bağlı ortaklıklarından Halk Sigorta ile Halk Hayat ve Emeklilik’in sermayesinde sahip olduğu doğrudan veya dolaylı hisselerin kısmen veya tamamen satışlarının ÖİB aracılığıyla yapılmasına karar verildiği belirtildi.
Karara göre, satış işlemlerine ilişkin sürecin yürütülmesi için bankanın genel müdürlüğü yetkilendirildi.

FENER KALAMIŞ YAT LİMANINA DA ONAY
İstanbul’un Kadıköy ilçesi, Zühtüpaşa Mahallesi, Kalamış-Fener Caddesi mevkiinde bulunan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanının, bir bütün halinde 30 yıl süreyle “işletme hakkının verilmesi” yöntemi ile özelleştirilmesine ilişkin İhale Komisyonu tarafından yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucunda Kurul, 664 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ’ye İhale Şartnamesi çerçevesinde işletme hakkının verilmesine onay verdi.
ÖYK, ihale çerçevesinde Fenerbahçe Kalamış Yat Limanının hangi şirkete satılacağını da belirledi. Bu karar gereklerinin ve satışa konu taşınmazın devir işlemlerinin ihale şartnamesindeki hükümler doğrultusunda yerine getirilmesine ÖYK tarafından onay verildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Çimentaş’ta işçilerini ölüme yollayanlar idari izinden döndü

SONRAKİ HABER

Kimberly patronu grevi kırmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...