23 Temmuz 2014 17:14

Başbakan, TIR sorularına yedi aydır yanıt vermiyor

Suriye’ye giden TIR’larla askeri silah ve mühimmat taşındığına dair kanıt olarak tutanaklar açıklanmasına rağmen, HDP Milletvekili Levent Tüzel’in silah dolu TIR’larla ilgili soru önergesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yedi aydır cevap vermiyor.

Paylaş

Duygu YALÇINER
Ankara


Suriye’ye giden TIR’larla askeri silah ve mühimmat taşındığına dair kanıt olarak tutanaklar açıklanmasına rağmen, HDP Milletvekili Levent Tüzel’in silah dolu TIR’larla ilgili soru önergesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yedi aydır cevap vermiyor.
MİT’in gözetiminde Türkiye’den el Nusra ve IŞİD’e 2000 TIR dolusu askeri silah ve mühimmat taşındığı iddiaları orta yerde dururken, dün Mecliste basın toplantısı düzenleyen Aydın CHP Milletvekili Bülent Tezcan tarafından paylaşılan belgelerle silah dolu TIR’lar bir kez daha gündeme geldi. Tezcan, 19 Ocak 2014 tarihinde, Adana’da jandarma tarafından aranmak istenen, ancak Valiliğin müdahalesi nedeniyle kısmen aranan 3 TIR’la ilgili, devam eden soruşturmada, söz konusu TIR’larla, Suriye’de el-Kaide ve IŞİD’e silah taşındığına dair tutanakların ortaya çıktığını ileri sürdü. Tutanaklarda yer alan ayrıntılara da değinen Tezcan, TIR’larda sacdan yapılmış sandıklar içinde füze, roket, bomba atar mühimmat, havan mühimmatları ve uçaksavar mühimmatların tespit edildiğini söyledi.

TÜZEL: BAŞBAKAN 7 AYDIR YANIT VERMEDİ
Ocak ayı başında Hatay Reyhanlı’da silah taşıdığı ihbarı üzerine jandarma tarafından durdurulan TIR’la ilgili Meclise soru önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in konuya dair görüşlerini sorduk. Hükümet yetkililerinin kimi zaman ‘Türkmen kardeşlerimize’, ‘Kimi zaman ÖSO’ya insani yardım taşıyoruz’ açıklamalarıyla gerçeği hep gizlemeye çalıştığını söyleyen Tüzel, “1 Ocak’ta Savcının talimatıyla aranan TIR’ın içinde, gıda kılıfıyla silah taşındığı iddialarına ilişkin soru önergemize Başbakan Erdoğan 7 aydır yanıt vermedi” dedi. Tezcan’ın açıklamalarına değinen Tüzel, “IŞİD ve el Nusra silahlı terör örgütlerine Türkiye üzerinden 2000 TIR dolu silah taşındığı iddialarına açıkça yanıt vermeleri gerekir. Soru önergelerimize neden 7 aydır yanıt verilmemiştir? Biz halkın vekilleri olarak, Türkiye üzerinden savaş tacirlerinin, insani yardım adı altında İslamcı terör örgütlerine askeri silah ve mühimmat taşındığı iddialarının üzerini örtmelerine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
1 Ocak tarihinde jandarmaya gelen bir ihbar üzerine Başbakanın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Tüzel’in, 7 aydır cevap beklediği soruları:
* Kırıkhan-Reyhanlı yolu üzerinde cumhuriyet savcısının talimatıyla, jandarma tarafından durdurulan TIR’da, gıda maddeleri arasında gizlenen roket başlıkları ile silah ve mühimmat bulunduğu iddiaları doğru mudur?
* Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in olay yerine gelerek aracı jandarmanın elinden almak istediği iddiaları doğru mudur?
* Daha önce Adana’da ele geçirilen ve Suriye’ye sevk edildiği iddia edilen silah ve mühimmatlarla bu olayın bir ilişkisi var mıdır?
* Jandarmanın durdurduğu TIR’ın, İnsani Yardım Vakfı İHH’ye ait olduğu iddiası doğru mudur? Doğru değil ise, bu TIR kime aittir ve operasyon sırasında istikameti neresidir? Söz konusu TIR hangi amaçla kullanılmaktadır?
* Operasyon sırasında, bir MİT görevlisinin TIR’da bulunduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise bu TIR’da bulunma nedeni nedir?
 

ÖNCEKİ HABER

Ege\'de 8 ayrı yerde 277 mülteci yakalandı

SONRAKİ HABER

Gece kulübü Erdoğan’a oy istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...