23 Temmuz 2014 16:59

HES'i protesto ettiği için atılan işçilere köylüler sahip çıktı

Artvin’in Arhavi İlçesi'ndeki Kamilet Vadisi’nde yapımı süren HES projesine karşı düzenlenen gösteriye katılan özel çay fabrikası işçileri Osman Duman ile Aytaç Yılmaz, işyerinden izin almadan ayrıldıkları gerekçesiyle işten çıkartıldı. Çay fabrikası önünde toplanan bölge halkı ise işçiler için eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.

HES\'i protesto ettiği için atılan işçilere köylüler sahip çıktı
Paylaş

Artvin’in Arhavi İlçesi'ndeki Kamilet Vadisi’nde yapımı süren hidroelektrik santral (HES) projesini protesto amacıyla düzenlenen gösteriye katılan özel çay fabrikası işçileri Osman Duman ile Aytaç Yılmaz, işyerinden izin almadan ayrıldıkları gerekçesiyle işten çıkartıldı. Çay fabrikası önünde toplanan bölge halkı işten çıkarılan işçiler için protesto gösterisi yaparak tepkilerini dile getirdi.

Cihani Deresi üzerinde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak HES projesini protesto eden ve kurdukları çadırda nöbet tutan yöre sakinleri, enerji şirketinin dere üzerine inşa ettiği ve kaçak olduğu ortaya çıkan köprüyü 10 gün önce taş koyarak trafiğe kapatarak, protesto etti. HES çalışanları ile bölge halkı arasında çıkan arbedede 2 çevreci yaralandı. Olaylar üzerine çalıştığı fabrikadan eylemin yapıldığı alana giden Osman Duman ve kadın işçi Aytaç Yılmaz, işyerinden izinsiz ayrıldıkları gerekçesiyle işten çıkarıldı.

İki işçinin işten çıkarılmasını protesto amacıyla jandarma ekiplerinin de güvenlik önlemi aldığ çay fabrikası önünde toplanan yaklaşık 100 kişi işletme aleyhine sloganlar attı. Burada açıklamada bulunan işten çıkartılan işçilerden Osman Duman, bölgede yapılan HES’e karşı çıkan köylülerin mücadelesine destek verdikleri için işten çıkarıldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bu olaydan önce de haklarımız gasp ediliyordu. Bu duruma sessiz kalmadığımız için fabrika yönetimi tarafından hedef olarak görüldük. Ne emeğe, ne de emekçiye saygı var. Emek en yüce değerdir ve ayaklar altına alınamaz. Sermaye topraklarımız üzerinde kendini egemen kılamaz. İşçilik onurlu bir meslektir. Hiçbir işçi, yaşamını, çayını, suyunu, köyünü savunan halka destek verdi diye işte kovulamaz. Biz asla fabrikaya dönmeyeceğiz ve çalışamayacağız. İşçilerin olmadığı yerde bu fabrika da olmayacaktır. Yasal ve toplumsal mücadelemiz sonuna kadar devam edecek." Eyleme katılanlar, işten atılan işçilerin yanında olduklarını ifade etti. Grup daha sonra sloganlar atarak fabrika önünden ayrıldı.

Noğa Çay Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Yıldırım ise, işten çıkarılan işçilerin daha önce de disiplinsiz hareketlerde bulundukları gerekçesiyle uyarıldıklarını iddia ederek, mesai saatinde işlerini bırakarak fabrika sahasından ayrılmaları nedeniyle işten çıkarıldıklarını söyledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çayırhan’da 1250 işçi greve çıkıyor

SONRAKİ HABER

Ege\'de 8 ayrı yerde 277 mülteci yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...