23 Temmuz 2014 16:31

‘Elmadere kendi haline bırakılmalı’

Toplumcu Psikologlar Grubu, Soma katliamından sonra akın akın yapılan yardımların Elmadere’de tahribata neden olduğunu belirtti.

‘Elmadere kendi haline bırakılmalı’
Paylaş

Toplumcu Psikologlar Grubu, Soma katliamından sonra akın akın yapılan yardımların Elmadere’de tahribata neden olduğunu belirtti.

Toplumcu Psikologlar adına yapılan açıklamada, ana akım medyada, “Destek gitmeyen Alevi köyü” olarak yer verilen Elmadere köyü, söz konusu haberlerden sonra dayanışmayı tek yönlü bir yardıma, sadaka kültürüne indirgeyen insanların akınına uğradığı belirtildi. Açıklamada, “Çocuklara dağıtılan son model bisikletler, köy meydanına yığılan oyuncaklar, hanelere dağıtılan yardım zarfları, giyecek ve gıda yardımları, tiyatrolar, psikolojik destekler, belediyenin göstermelik rehabilitasyon merkezleri, sermayedarlar tarafından verilen burs sözleri, balonlar, yüz boyamalar, bir mutluluk ve iyilik hali yanılsamasına neden olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Psikologlar, Elmadere’de doğal olanın bozulduğunu, bir köyün yas tutmaması için ne gerekiyorsa yapıldığını söyleyerek, “Elmadere’nin yasını kendi kültürel doğallığıyla yaşamasına izin verilmeli. Sağlıklı yas tutamamak, yasın patolojikleşmesine sebep olur. Elmadere yozlaşmış yardım anlayışlarımızla zorla patolojikleştirilmiştir” dedi.

ADALET TALEBİ DESTEKLENMELİ

Elmadere’ye yapılan her müdahalenin, maden kazasını doğal sayan sistemin taşıyıcısı olmaya dönüştüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Bayram’da Elmadere’ye gidecek her türlü ‘yardım’ın durumu daha da kötüleştireceğinden endişeliyiz. Elmadere’ye ve genel olarak Soma’ya bu ilişki biçimleri ile gitmek yerine; Somalıların adalet talebinin desteklenmesi ve gündemden düşürülmemesinin, iş güvenliği ile ilgili önlemler alınması ve işçilerin diğer talepleri için mücadele etmenin, tam da yaşam odaları önerisi reddedilmişken daha anlamlı olduğunu düşünüyoruz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Tayvan\'da uçak acil iniş yaparken kaza yaptı: 51 ölü

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Belediyesi işçileri eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...