23 Temmuz 2014 11:35

Gözaltına alınan polislerin sayısı 105'e çıktı

Emniyet içerisinde 'casusluk' ve 'yasa dışı dinleme' soruşturmaları kapsamında gözaltına alınanların sayısı 105’e yükseldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş 115 kişiden 105’inin gözaltında olduğunu belirtirken, ifadeler alınmaya başlandı.

Gözaltına alınan polislerin sayısı 105\'e çıktı
Paylaş

Emniyet içerisinde “casusluk” ve “yasa dışı dinleme” soruşturmaları kapsamında gözaltına alınanların sayısı 105’e yükseldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş 115 kişiden 105’inin gözaltında olduğunu belirtirken, ifadeler alınmaya başlandı. Gözaltındaki polislerin avukatlarından edinilen bilgiye göre, ifadelerinin alınmasının cuma akşamına kadar bitmesi bekleniyor.

YILMAZER İFADE VERMEYECEK
Gözaltında bulunan İstanbul’un Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in avukatı Hüseyin Ataol ise müvekkili Yılmazer’in emniyette ifade vermeyeceğini söyledi. Ayrıca edilnilen bilgilere göre gözaltındaki kişiler arasında İstanbul Asayiş Şube Eski Müdürü Erkan Erçıktı da bulunuyor.

‘REZALARA YAPILMAMIŞ POLİSLİĞE MARUZUZ’
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan çok sayıda kişi, sabaha karşı sağlık kontrolünden geçirildi. Gözaltındaki polisler, hastane giriş çıkışlarında operasyona tepki gösterdi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan İstanbul’un Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildi. Gazetecilerin hastane çıkışında “Bir şey diyecek misiniz?​” sorusuna Ali Fuat Yılmazer, kelepçelenmiş ellerini havaya kaldırıp, “Diyeceğim zamanla; ama bunları görün. Bu şeref madalyalarını görün. Bu, bugünün şeref madalyalarıdır” dedi. Yılmazer daha sonra da koluna giren polisleri göstererek, “Bunlar da bugünün polisliği kardeşim. Reza’lara yapılmamış polisliğe maruz kalıyoruz. Türkiye görecek; tarihe geçecek bu şeref madalyaları. Devletimden aldığım şeref madalyaları” diye konuştu.

‘KİMİN OPERASYON YAPTIĞI GÖRÜLÜYOR’
Yoğun güvenlik önlemleri altında ve ters kelepçe takılarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen Eski Terör Müdürü Yurt Atayün girişte, “Kimin ülkemizde operasyon yaptığı çok net görülüyor” dedi. Yurt Atayün çıkışta da, “Sistematik olarak psikolojik işkence yapılmaktadır” diye konuştu. Gözaltındaki bir şüpheli, polis minibüsünden indirildiği sırada, “Bu Yurt Atayün’e kelepçe takanlar hesabını verecekler” dedi.

‘HIRSIZLARI YAKALAYINCA BÖYLE OLUYOR’
Başka bir polis de hastaneden çıkışta, “Hırsızları yakalayınca böyle oluyor. Hainleri yakalayınca da böyle oluyor” şeklinde konuştu. Gözaltındaki kişiler, sağlık kontrolünün ardından geldikleri araçlarla İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

‘VATAN HAİNİ DEĞİLİZ’
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse’nin de bulunduğu 16 şüpheli de önceki gece saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildi. Hatane çıkışında sorulara yanıt veren Emniyet Amiri Gaffur Ataç, “Bu zulmü yapanlar elbet bir gün hesap verecekler; ya bu dünyada ya da öbür dünyada” dedi. Ataç, “Neden gözaltına alındınız?​” sorusuna ise “Vatan haini değiliz. Haram yemedik; yolsuzluk yapmadık. Bize bu zulmü reva görenler, bu zulmü yapanlar elbet bir gün hesap verecekler; ya bu dünyada ya da öbür dünyada... Zulmü yapanlara söylüyorum, korksunlar titresinler” diyerek cevap verdi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, geldikleri araçlarla İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.
Gözatına alınanlar ifadeye vermeye başladı. Edinilen bilgilere göre, ifade alımı cuma gününe kadar sürecek.

HUKUKÇULARDAN OPERASYONLARA TEPKİ
KCK, Balyoz ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan polisleri hedef alan operasyonlara hukukçular hukukla oyun oynandığını söyleyerek tepki gösterdi. Prof. Dr. Niyazi Öktem, "Hukukla manipülasyon yapılıyor" derken Gazeteci Taha Akyol, "İktidarın yargı üzerinde bir baskısı var" dedi.
Türkiye Evrensel Hukukun Neresinde isimli toplantıda Türkiye'nin önde gelen hukukçuları, KCK, Balyoz ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan çok sayıda rütbeli polisin gözaltına alındığı operasyonu değerlendirdi. Operasyonu "Anlaşılır gibi değil" diyerek değerlendiren Hukukçu Niyazi Öktem, ani bir baskın ile bir takım yolsuzlukları gündeme getiren insanların alındığını belirterek şöyle dedi: "Bu ne anlama geliyor? Yolsuzlukların üzerine gitmeyin giderseniz biz size çullanırız anlamına geliyor. Anlaşılır gibi değil. Polisi yolsuzlukların üzerine gidenleri, nötralize etmeye çalışıyorlar." Modern demokratik devletlerde bir yolsuzluk varsa ve bu yolsuzluk eğer hükümet cenahından geliyor ise hükümete haber vermeden soruşturmasının yapıldığını, bunun amacının delillerin yok edilmesinin önüne geçmek olduğunu belirten Öktem şunları söyledi: "17 Aralık-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından önce hukuka uygunluk vardı da bu operasyonları yapanları da 'Sen bunu nasıl yaparsın' diyerek içeri alıyorlar. Meclisteki o soruşturma komisyonunun ne kadar sulandırıldığını da görüyoruz. Deliller geldi şekle aykırılık nedeniyle komisyon başkanı iade etti. Hukukla oyun oynanıyor. Bu oyunlar çok rahatsız edici."

AKYOL: HUKUK DEVLETİNDE BÖYLE ŞEY OLMAZ
Gazeteci Yazar Taha Akyol, sulh ceza hakimliği uygulamasını eleştirdi. Akyol, "Şimdi sulh hakimliği diye bir müessese kurdular. İstanbul'a 6 tane tayin edildi. Bunlardan 3'ü 17 Aralık soruşturmasında tutuklamaların kaldırılmasında, Sarraf dahil olmak üzere, mal varlıklarının üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasına karar veren dolayısıyla hükümet yanlısı diye kamuoyunda tartışılan hakimler. Ben köşemde bunu eleştirdim, hukuk devletinde böyle bir şey olmaz." dedi. Uygulamanın hak ihlallerini daha da artıracağı yönünde endişeler bulunduğu yönündeki soruya da cevap veren Akyol, "Hükümet otoriterleşiyor, HSYK dahil olmak üzere yargıda, emniyette bir takım atamalar yaptılar. Genel olarak baktığımızda Türkiye'de yargı üzerinde iktidarın bir baskısı var" değerlendirmesinde bulundu.

ELİBOL: POLİSE KUMPAS KURULUYOR
GAZİANTEP Baro Başkanı Ali Elibol, polislere yönelik yapılan operasyonun hukuka aykırı olduğunu söyledi. Ali Elibol, "Aylardır zemini oluşturulmaya çalışılarak cadı kazanları kuruldu ve cadı avı başladı. Başbakan orduya kumpas kuruluyor demişti, şimdi de polise kumpas kuruluyor. Proje geliştiriyoruz diyen Başbakan, şimdi o projelerini hayata geçirmeye başladı" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye\'den YPG ve YPJ mevzilerine ateş açıldığı iddiası

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi taşıyan midibüs devrildi: 1 ölü, 24 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...