22 Temmuz 2014 15:15

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'ndan operasyon açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sabah yapılan operasyonla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, delil olmadığı halde bir kurgu ile soruşturmanın 2010 yılında başlatıldığı belirtilerek, "Ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak 2010 yılında soruşturmaya başlandığı, yaklaşık 3 yıl süreyle 251 hedef kişi toplamda 2280 kişinin dinlendiği, Türkiye Cumhuriyet Başbakanı'nın ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedildiği belirtildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı\'ndan operasyon açıklaması
Paylaş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sabah yapılan operasyonla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Başsavcı Hadi Salihoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada öncelikle Selam - Tevhid örgütü kapsamında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

SELAM - TEVHİD SORUŞTURMASINA TAKİPSİZLİK

Açıklamada, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatılan TMK 10 ile yetkili bölümünde 2010 yılından beri yürütülen ve daha önce konuyla ilgili C. Başsavcılığımızca açıklama yapılan sözde Selam-Tevhid adlı örgüt kurulduğu iddiasıyla 251 kişi hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili yapılan inceleme ve araştırma tamamlanıp takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

‘BAŞBAKAN VE BAKANLARININ DİĞER ÜLKE YETKİLİLERİ İLE OLAN GÖRÜŞMELERİNİN KAYDEDİLDİĞİ’ İDDİASI

Açıklamada, delil olmadığı halde bir kurgu ile soruşturmanın 2010 yılında başlatıldığı belirtilerek, "Ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak 2010 yılında soruşturmaya başlandığı, yaklaşık 3 yıl süreyle 251 hedef kişi toplamda 2280 kişinin dinlendiği, Türkiye Cumhuriyet Başbakanı'nın ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedildiği, MİT müsteşarının kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenip kaydedildiği" ifadelerine yer verildi.

76 EMNİYET GÖREVLİSİ HAKKINDA ‘CASUSLUK’ İDDİASI

Başbakan ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedilmesinin ve MİT müsteşarının kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenmesinin casusluk olarak tespit edildiği belirtilen açıklamada, "21.07.2014 tarihli talimatımızla sözkonusu Selam-Tevhid adlı örgüt adıyla soruşturma yapan, gerçekte amaçlarının casusluk olduğu belirlenen 76 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibariyle 52 şüphelimiz alınmış, diğer şahısların yakalanmaları ve gözaltına alınmaları yönündeki uygulamalar halen devam etmektedir" denildi.

‘SAHTE KİMLİK VE BİLGİLERLE ÖZEL AMAÇLI DİNLENME’ İDDİASI

Açıklamada, 39 İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube görevlisi hakkında da çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle dinlendiği iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında haklarında gözaltı talimatı verildiği belirtildi. Açıklamada, "Değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinleme yapılıp konuşmalarının kayda alındığı yönündeki ihbarı üzerin yapılan soruşturmada ilk başta 250 civarında içlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokrat olan kişinin sahte belgelerle ilgisi olmadıkları yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçeleri ile dinlendikleri" anlatıldı.

39 EMNİYET GÖREVLİSİ HAKKINDA YAKALAMA TALİMATI

Açıklamada "Bu işlemin tamamen özel amaçlı yapıldığı, devletin güvenliği ile ilgili olmadığı anlaşılması üzerine Emniyet İstihbarat Şubesi'nde görevli 39 şüpheli hakkında 21.07.2014 tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibari ile 15 şüpheli gözaltına alınmış olup, uygulama halen devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

KARAR, YENİ KURULAN SULH CEZA HAKİMLİĞİ'NDEN

Gece yarısı başlatılan operasyonda, arama, yakalama ve el koyma kararını yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliği verdi. Hakim Hulusi Pur, aynı zamanda 17 Aralık soruşturması kapsamında Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve 115 kişi hakkındaki arama, yakalama ve el koyma kararını yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliği verdi.

Hâkimler ve savcılar yüksek kurulu (HSYK) her türlü tutuklama, arama ve el koyma kararı ile bu kararlara itirazları karara bağlayacak olan Sulh Ceza Hakimlerini 16 Temmuz tarihinde atadı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na 6 Sulh Ceza Hakimi atandı. Bu hakimlerin arasında yer alan 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur, gece başlatılan operasyonun arama, yakalama ve el koyma kararlarını imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun talebi üzerine Hakim Pur bu kararları aldı. Hakim Pur, aynı zamanda 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti.

ERDOĞAN’DAN OPERASYONA DEVAM SİNYALİ

Meclis grup toplantısı sonrası gazetecilerin soruları üzerine yargı kararını görmeden bir şey söylemenin doğru olmayacağını belirten Erdoğan, “Bu isimler toplanıyor. Ondan sonra da tabii ki gerek savcılık süreci, gerek bundan sonraki mahkeme süreci devam edecek. Şu anda biz de izlemedeyiz. Neler çıkacak, bunların hepsini göreceğiz” diye konuştu. “Operasyon başka alanlara da sıçrayabilir mi?​” sorusuna ise “Görünen o. Tabi tabi” diye yanıt verdi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Hayvanlar ve insanlar

SONRAKİ HABER

Minik Serçe Açıkhava’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...