21 Temmuz 2014 13:24

Alevi Bektaşi Federasyonu, Erdoğan’ın iftarına katılmayacak

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Başbakan ve cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın iftar davetine katılmayacaklarını açıkladı. Erdoğan'ın iftar davetine katılması beklenen bazı isimler ise belli oldu...

Paylaş

Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan Alevi Bektaşi Federasyonu ve bünyesindeki örgütleri iftar yemeğine davet etti. Davete katılmayacaklarını açıklayan Aleviler, “Gazze’de, Suriye’de, Irak’ta çocuklar ölürken, lüks lokantalarda iftar sofralarında, sahte gülücüklerin atılacağı ve yalan demeçlerin verileceği ‘haram sofrasında’ oturmak biz Alevilere yakışmaz” dedi.

AKP: ALEVİLER İLK DEFA DÖNEMİMİZDE MUHATAP ALINDI!
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in koordinesinde düzenlenen iftar yemeğine çok sayıda Alevi örgütü ve Alevilikle ilgili çalışma yapan akademisyenler davet edildi. Başbakan Yardımcısı İşler, Alevilere davetle ilgili yaptığı açıklamada, “Aleviler ilk defa bizim dönemimizde devlet tarafından muhatap alındı ve çok güzel ilişkiler geliştirildi” ifadelerini kullandı. Konuya ilişkin Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) yöneticileri ve bünyesindeki derneklerin temsilcileri ise Mülkiyeliler Birliğinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Müslüm Doğan, Hüseyin Gazi Kültür Derneği Başkanı Gülağ Öz, Dede Hüseyin Dedekargınoğlu ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

‘ERDOĞAN ALEVİLERE YUH ÇEKTİREN BİRİSİDİR’
Burada konuşan ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Bu iftar davetine katılmayacağız çünkü; Daveti yapan Erdoğan, Alevilerin haklarını çalan, cemevine hakaret eden, katillerin affına, Sivas Katliamı gibi bir insanlık davasının zaman aşımına ‘hayırlı olsun’ diyen, Aleviler başta olmak üzere kendilerine benzemeyen herkesi fişleyen, Alevilere ‘Yuh’ çektiren, Alevi katillerini seçim meydanlarında öven birisidir” diye konuştu.

‘ERDOĞAN GENÇLERE ÖLÜM EMRİ VEREN KİŞİDİR’
Katılmama nedenlerine ilişkin uzun bir metin okuyan Gümüş, Gezi direnişi eylemlerinde öldürülen bütün Alevi gençlerinin ölüm kararını veren ve ‘Polise kararı ben verdim’ diyen kişinin de daveti yapan kişi olduğunu ve bu nedenle de katılmalarının söz konusu olamayacağının altını çizdi.

‘HARCADIKLARI HARAM PARADIR’
Gümüş, yine AKP’nin 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları ile bütün foyalarının ortaya çıktığını belirterek, “Erdoğan’ın iftarda harcayacağı para, ‘haram para’ olduğu için katılmayacağız” diye konuştu. AKP’nin Alevilere yaklaşımının fişleme ve Alevi köylerine cami yapılması, cemevleri ve tekkelerin ise camiye dönüştürdüğü şeklinde devam ettiğini kaydeden Gümüş şunları kaydetti: “Ayrıca Irak’ta Suriye’de kafa kesen, göz çıkaran, bölgede Kürtler, Türkler, Aleviler bu ve benzeri örgütler tarafından öldürülürken IŞİD terör örgütüne halen ‘terör örgütü’ demek bir yana destek veren, ‘İŞİD inanıyorsa rehineleri serbest bıraksın’ diyen anlayıştan dolayı davete katılmayacağız.”

POSTNİŞİN ULUSOY DA KATILMAYACAK
Kimi AKP’ye yakın Alevi derneklerinin bu davete katılacağını ancak o kurumların kitlesellik ve söylem bakımından Alevileri temsil etmediğini belirten Gümüş şöyle konuştu: “Konu mankeni olan, kullanıldıktan sonra atılan bu tür Alevileri, Sivas Madımak önünde göremezsiniz, Gezi eylemlerinde göremezsiniz, Soma’da göremezsiniz, Roboskî’de ve Kobani’de göremezsiniz. Onları yalnızca kasaba tüccarı kafasıyla yeni ihaleler alabilmek için iktidara yalakalık yaparken görürsünüz. Alevi Bektaşi Federasyonu konu mankeni olmayı, vitrin süsü olmayı reddediyor.” Gümüş ayrıca Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Hürrem Veliyettin Ulusoy ve beraberindeki çok sayıda Alevi dedesinin de toplantıya katılmayı reddettiğini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)


ERDOĞAN'IN İFTARINA KATILACAK İSİMLER BELLİ OLDU

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre bu akşamki iftara katılacak isimlerden bazıları şunlar:
Prof. Dr. İzzettin Doğan (CEM Vakfı Başkanı)
Hıdır Temel (Hubyar Ocağı)
Fermani Altun (Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı)
Cemal Canpolat (Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı)
Cengiz Hortoğlu (Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı)
Mustafa Özcivan (Hacıbektaş Veli Kültür Derneği Başkanı)
Gülağ Öz (Hüseyin Gazi Vakfı Bşk.)
Selahattin Tezci (İstanbul Alevi Der. Bşk Yrd.)
Hızır Nebi Düzgün (Tunceli Baba Mansur Dernek Bşk.)
İbrahim Yiğit (İstanbul Milletvekili)
Doç. Dr. Muammer Oytan (Emekli Danıştay Üyesi)
Muharrem Ercan (Karacaahmet Sultan Derneği)
Ali Ekber Yurt (Alevi Dedesi/Tunceli)
Süleyman Metin (Tunceli Baba Mansur Dernek Başkan Yrd.)
Veli Güler (İzmir, Samed Dede Külliyesi)
Mehmet Çamur (Şahkulu Dergahı)
Hakkı Ergin (Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Sekreteri)
Yalçın Özdemir (SU TV Sahibi)
Prof. Dr. İlyas Üzüm (Marmara Ünv.)
Doç. Dr. Ali Yaman (Abant İzzet Baysal Üniversitesi)
Doç. Dr. Rıza Yıldırım (TOBB Ünv.)
Doç. Dr. Cenksu Üçer (Yıldırım Beyazıt Ünv.)
Özdemir Özdemir (Anadolu Türkmen Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu)
İsmail Saçlı (Kartal Cemevi Başkanı)
Prof.Dr. Durmuş Boztuğ (Tunceli Üniversitesi Rektörü)
Erdoğan Ünverdi (İmam Zeynel Abidin Vakfı)
Hüseyin Yıldız (Ovacık Cemevi Dedesi)
Ali Eriş (Abdal Musa Dernek Başkanı)
Ali İhsan Şahin (Alevi Bektaşi Birliği Gen. Bşk.)
Doç. Dr. Serdal Uğurlu
Prof. Dr. Muharrem Coşkun
Osman Eğri (Hitit Üniversitesi)

ÖNCEKİ HABER

Kıymet Teyze’ye bilirkişi desteği: Bu park ticari alan olamaz

SONRAKİ HABER

Hakkari’de sokağa çıkma yasağı kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...