20 Temmuz 2014 06:00

Alevi köyündeki türbe camiye dönüştürüldü

Tokat’ın Erbaa ilçesi, Keçeci köyündeki Sancaklı Evliyalarından Keçeci Baba'nın türbesinin camiye dönüştürülmesine tepki geldi. Nüfusun tamamı Alevi olan köyde türbeden dönüştürülen camiye imam ataması da yapıldı.

Alevi köyündeki türbe camiye dönüştürüldü
Paylaş

Neslihan GÖRÜCÜ
Tokat

Tokat’ın Erbaa ilçesi, Keçeci köyündeki Sancaklı Evliyalarından Keçeci Baba’nın türbesi, camiye dönüştürülmesine tepki geldi. Nüfusun tamamı Alevi olan köyde türbeden dönüştürülen camiye imam ataması da yapıldı.

Köylülerden Çetin Pehlivan, Keçeci Baba türbesi ve hemen yanındaki medrese hakkında bilgi verdi. Pehlivan, 2000 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğüne dilekçe verip, binanın
restore edilerek yeniden türbe ve medreseye dönüştürülmesini yönündeki taleplerinin resmi kayıtlarda cami olarak görünmesi gerekçe gösteriler reddedildiğini kaydetti.
Geçen yılın başlarında köylüler, 79 köylü ilçede 2 köyün Alevi olduğunu belirtiklerini söyleyen Pehlivan, cemevi için dönemin müftüsünden ve kaymakamından yardım da istediklerini belirtti. Pehivan, medrese ve türbe olarak restore edileceği dair de söz aldıklarını belirterek, “Muhtarımız öncülüğünde ve kendi aramızda para toplayarak ve restorasyon inşaatta gönüllü olarak çalışarak çalışmayı bitirildi” dedi. Pehlivan, Alevi köyü olan komşu Sokutaş köyünde de benzer bir durum olduğunu söyledi.

KAYMAKAM İMZALARI KABUL ETMEDİ

Temmuz ayı başında köyü ziyaret ettiği sırada medrese ve türbe olarak hizmet vereceği sözü verilen türbeye imamın atandığını söyleyen Pehlivan, “Alevi köyde 5 vakit ezan okunuyor “
Köylüler ibadet yerlerinin cami değil cemevi olduğunu belirterek, cami yerine cemevi istediklerine dair imza kampanyası başlattı. Topladıkları 200 imzayı kaymakam Abdülkadir Demir’e gönderen köylülerin imzalarını kaymakam tarafından kabul edilmedi. Daha sonra köye gelen Kaymakam Demir, cami açılışını yaptıktan sonra yanında getirdiği iftar yemeğiyle iftarını açtı.

KEÇECİ BABA

Keçeci Baba Horasan’dan Anadolu’ya gelen Sancaklı evliyalarındandır. 13. yüzyıldayaşadığı ve Hacı Bektaş Veli’nin amcası olduğu rivayet ediliyor. Keçeci Baba, Ahi Mahmut Veli, Şah Mahmut Veli, Gül Ahi Baba gibi adlarla da anılır.

ÖNCEKİ HABER

AKP İsrail’den vazgeçemiyor!

SONRAKİ HABER

\'Amaç suç değil, sesini duyurmak\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...