17 Temmuz 2014 13:22

ODTÜ arazisi imara açılıyor

İçinden tartışmalı bir şekilde yol geçirilen ODTÜ arazisine yönelik yeni bir koruma planı hazırlandığı ortaya çıktı. Doğal sit alanı olan Eymir Gölü’nün çevresinin bazı bölümleri sit derecesi düşürülerek ‘turizm belgeli işletmeciliğin’ önü açılmış oldu.

Paylaş

ODTÜ arazisinde bulunan Eymir Gölü ile ilgili hazırlanan yeni bir koruma amaçlı imar planı ortaya çıktı. Plana göre gölün çevresinin koruma derecesi düşürüldü. Böylece gölün çevresindeki araziye 'turistik ve hizmete' yönelik yapılar inşa edilebilecek.  ODTÜ'nün denetimindeki göl, tüm Ankaralılara açık olmasına rağmen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek tarafından “halka kapalı” denilerek hedef haline getirilmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı yeni ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'na ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi dün basın toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Eymir Gölü çevresinin bir bölümünün 2. derece doğal SİT alanı ilan edildiğini söyledi. 2. derece doğal SİT alanının ne anlama geldiğini anlatan Candan, konuya ilişkin yönetmelikte "Bu alanlarda turizm, yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ve hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya girilemez" dendiğine dikkat çekti. Candan, bunun gölün çevresinin turizm, yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislere açılması anlamına geldiğini vurguladı.

PLAN 'İSİMSİZ' OLARAK ASKIYA ALINDI
ODTÜ yönetiminin önceki Koruma Amaçlı İmar Planı'na itiraz ettiğini ve dava açtığını hatırlatan Candan, Bakanlığın hazırladığı yeni planın ise 20 Mayıs 2014 tarihinde onaylandığını dile getirdi. Planın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde isimsiz şekilde askıya çıktığını ve indirildiğini belirten Candan, "Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nde askıya çıkan duyuruları düzenli olarak takip ediyoruz, ancak bu plan isimsiz askıya çıkmış. Dolayısıyla bir planı gizli kapaklı geçirmeye çalışıyorlar. Planda hem ODTÜ'den geçen tünel yol ve SİT alanlarına ilişkin çok sayıda düzenleme ve pafta da var" diye konuştu. Candan, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

İKİNCİ YOL DA PLANDA
ODTÜ'den geçecek ikinci yol (tünel yol) da yine aynı planda yer alıyor. Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü, daha önceki planda yer alan sorunların yeni planda da aynen devam ettiğini belirterek, adı değiştirilerek aynı planın bir daha gündeme getirildiğini söyledi. ODTÜ içinden geçeceği planlanan tünel yolun eski plandaki gibi trafik yoğunluğu olan kavşağa çıkacağına dikkat çeken Öncü, bazı alanların korumu derecelerinin azaltıldığı bu planın eski plandan daha da riskli olduğunu dile getirdi.
Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Makina Mühendisleri Odası ile birlikte bütün uzmanlık dallarını içeren bir komisyon kurduklarını aktaran Öncü, komisyonun ilerleyen günlerde ulaşım talepleri ve yeni yapılaşma konusunda rapor hazırlayacağını duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Okul birinciliğini, mahkeme kararıyla geri aldı

SONRAKİ HABER

Facianın yaşandığı gün Soma\'da denetim yapılmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa