17 Temmuz 2014 11:02

Sorunlarımıza çözüm istiyoruz

Fabrikada iş sağlığı ve iş güvenliği açısından yaşadığımız sorunları aktarmak istiyorum. MESS sözleşmesinde bu sorunlarımıza da çözüm bulunmasını istiyoruz.

Paylaş

Renault İşçisi

Bursa

Fabrikada iş sağlığı ve iş güvenliği açısından yaşadığımız sorunları aktarmak istiyorum. MESS sözleşmesinde bu sorunlarımıza da çözüm bulunmasını istiyoruz.
En baştan, mevcut servisler yetersiz. Servisi olmayan işçi sayısı çok. Servis bekleme noktalarında trafik kazası geçirme riski olan bir sürü işçi var. Servislerin çoğu kötü, bakımsız ve eski. İşçilerin çoğu turnikelerden hem girerken hem çıkarken, tıpkı bir hırsızmış gibi muamele görerek aranıyor. Soyunma dolapları merkez binanın zemin katında havasız yerlerde. Yangın anında kurtulma şansı yok. Soyunma dolapları mekanik, k-motor, boyahaneye nispeten yakınken diğer bölümlere gitmek çok zor ve uzak. Beyaz yakalılara, ar-ge bölümüne, servis minibüs tahsis edilmişken, işçiler minibüsün katettiği yeri, yürüyerek 15-20 dakikada gidiyor. Kışın bu mesafeyi gelirken, özellikle montaj işçileri ve kaporta işçileri sırtları terli bir şekilde yürüdükleri için hasta oluyorlar.                                                               

K-motor vardiya düzenleri çok dengesiz. Bazen 10 saat bazen 8 saat. Kullanılan aparatlar ergonomiye ve işçi sağlığına uygun değil.
Mekanik atölyesi en önemli sorun. Bor yağının bütün atölyede özellikle CNC tezgahlarda çalışan işçilerin akciğerlerine yapışması, kanser riski taşıması. Modern havalandırma tesisisin olmayışı. Bu bölümde çalışan işçilerin, vardiyanın bitimine 30 dakika kala duş alma haklarının olması gerekir. Ciltleri  sürekli bor yağı ile hidrolik yağına maruz kalıyor.
1 işçi en fazla 2 CNC tezgahta, imalatta çalışabilecekken mevcut durum 4 hatta 5 tezgah. Bu iş yükü çok ağır. Döküm parçalarının işlenmesi, fren diskleri büyük risk.         
Isıl işlem atölyesindeki havalandırma ilkel ve işçi sağlığı için büyük tehlike. Bu tip atölyelere günlük yoğurt ve ayran verilmesi gerekiyor. Atölye sıcaklığı yazın berbat durumda.

Boyahane kimyasallar açısından en tehlikeli bölüm. Sürekli kimyasallara maruz kalınıyor. Hiçbir sağlık güvenceleri yok. 1950-1960’lardan kalan sistemle devam ediliyor. İşçi sağlığına dair koşullar oldukça ilkel. Fosfat tanklarından tutunda katoforez havuzuna kadar... Araba karoseri zımparalanan kabinler ve astar boya kabinleri oldukça ilkel. El tabancasıyla boya atan işçilerin ilerde yaşam ömürleri çok kısa. Solvent vb. kimyasallara maruz kalan işçiler ucuz, ilkel bez maskelerle korunmaya çalışıyor. Tıpkı kot kumlama işçilerine yararı ne ise; bu bez maskenin boyahanenin tüm UET’lerinde çalışan işçilere yararı aynı. Yani hiçbir işe yaramıyor.
Kaporta bölümü sıcaklık ve havasızlık açısından tam bir cehennem. Çok ilkel bir tesis. Eski fanların mikrobik hava üflemekten başka yararı yok. Havalandırma sistemi tam bir felaket. İşçilere deri önlük veriliyor. O sıcakta aşağı yukarı 30-40 derecede o deri önlüğü ve yüzünü çizen gözlüğü takmak tam bir işkence. İçerde solunan 30-40 kilolik puntalar tam bir akciğer düşmanı. Bu bölümde çalışan işçiler kışın zatürre, bronşit olmaları çok sık görülüyor. Puntalar çok ağır. Ergonomik değil. Bu işe uygun olmayan çelimsiz ve güçsüz işçiler verliyor. Sakat kalan, aynı yerde yıllarca çalışıp meslek hastalığı olan çok. Bel fıtığı, boyun fıtığı, menisküs...

Montaj bölümü, servis ve soyunma odalarına en uzak en çileli bölüm. 30 dakikalık yolu hızlı adımlarla 15 dakikada yürümek zorunda. Kışın hasta oluyorlar. Terli terli yürümek, bronşit olmalarına neden oluyor. UET şeflerine, atölye müdürlerine deri mont deri yelek veriliyor. Asıl verilmesi gereken işçiler. Kesinlikle klima sistemi yapılması lazım. Maliyet bahane edilerek yapılmıyor. Her sene kırılan, bozulan vantilatörün sayısı 300’ü geçik. Büyük malzeme kamyonlarının geçtiği ana giyotin kapılar, kışın işçi sağlığı açısından çok büyük tehlike. Buraya sağlam, güvenilir sistem yapılmalı. Montaj atölyesinde kullanılan sıkma aletleri 20-25 yıllık çoğu bozuk ve kullanılmaz halde.
Gelelim çalışma koşullarına... En ağır bölüm sıra ile montaj, kaporta ve boyahane. Ergonomi sıfır. Sakat kalmamak mümkün değil. İş yükü insafsızca. 4-5 kişinin yapacağı işi 1 kişi yapıyor. Tuvaletler yetersiz. 60 kişinin gireceği yere 3 tuvalet yapılmış. Çay ve sigara bölgeleri çok yetersiz

ÖNCEKİ HABER

İnternetten gergedan böceği satan bir kişi yakalandı

SONRAKİ HABER

Şeker ölçümünde kan damlası yerine gözyaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...