16 Temmuz 2014 15:34

Soma işçisi Meclis'e yürüdü

Soma'lı işçiler maden katliamından sonra verilen sözlerin tutulması için Ankara'ya geldi. Meclis'e yürüyen DİSK üyesi Soma maden işçileri, hazırladıkları raporu Meclis'e iletti.

Soma işçisi Meclis\'e yürüdü
Paylaş

Soma'lı işçiler maden katliamından sonra verilen sözlerin tutulması için Ankara'ya geldi. Meclis'e yürüyen DİSK üyesi Soma maden işçileri, hazırladıkları raporu Meclis'e iletti.

13 Mayıs'ta 3001 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı'nın üzerinden 2 ay geçti. Devletin madencilere ve yakınlarına verdiği sözlerin tutulmasını isteyen Somalı maden işçileri, dün Ankara yaptıkları yürüyüşle Meclis'i uyardı. Genel-İş Ankara Şubeleri binası önünden Meclis Dikmen Kapısı'na yürüyen işçilere yol boyunca destek verildi. Yürüyüş boyunca "Ankara uyuma, Somalılar burada", "Soma'nın kömürü AKP'yi yakacak" sloganları atıldı. Çevreden alkışlarla destek veren vatandaşların yanı sıra yürüyüşe katılanlar da oldu. Ayrıca DİSK'e bağlı sendikaların genel başkanları, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Merkez Konsey üyesi Bayazıt İlhan, CHP milletvekilleri, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve EMEP yöneticileri de eyleme katıldı.

'VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİYİZ'

Meclis önünde işçiler adına konuşma yapan Nihat Çelik, Soma katliamının çalışma koşullarının kaçınılmaz sonucu olduğunu söyledi. Köle gibi çalıştırıldıklarını belirten Çelik, şu anda üretime devam eden ocaklarda da aynı koşulların devam ettiğine dikkat çekti. Katliamın ardından kendilerini temsilen arkadaşlarının Başbakan ve AKP grubuyla yaptığı görüşmeyi hatırlatan Çelik, "O gün bizlere sözler verildi. Bugün, bizlere verilen sözlerin ve taleplerimizin takipçisi olarak buradayız" dedi.

KAMULAŞTIRMA TALEBİNE, ÖZELLEŞTİRME CEVABI

Dev-Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün Soma'da cinayete dönüşen facianın sorumlularının ve buna göz yumanların herkes tarafından bilindiğini söyledi. Soma'dan önce de, sonra da madencilerin iş cinayetlerine kurban gittiğine dikkat çeken Görgün, "Şimdi iş cinayetlerini, hak gasplarını durdurma ve öldürülen madenci yakınlarıyla dayanışma zamanıdır" dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Soma Katliamını ardından hiçbir bürokrat veya bakanın hesap vermediğini söyledi. Taşeron çalışma ve dayıbaşılık sisteminin kaldırılması konusunda bir adım atılmadığını belirten Beko, tüm emekçilerin taşeron çalıştırılmasına yönelik yasa hazırlığına bile girildiğini ifade etti. Beko, madenlerin kamulaştırılması talebine ise Yatağan ve Milas işletmelerinin özelleştirilmesiyle yanıt verildiğini dile getirdi.

SOMA İŞÇİSİNE VERİLEN SÖZLER NEYDİ?

"Devlet tarafından denetimler yapılana ve teftiş raporları tamamlanıncaya kadar kimse madenlere inmeye zorlanmayacak, gerekirse önce biz ineceğiz ondan sonra siz ineceksiniz" şeklindeki sözü hatırlatan Çelik, kimseye bu süre içerinde çıkış verilmeyeceği açıklamasını aktardı. Şartlar düzelene kadar devletin gerekirse 7-8 ay maaş vereceği sözünü dile getiren Çelik, verilen diğer sözleri ve taleplerini de şöyle sıraladı:

* Maaşlar en az 2 bin TL olacak,

* Taşeron sistem kaldırılacak,

* 6 maaş ikramiye verilcek,

* Haftalık çalışma saati, 36 saati geçmeyecek,

* Kamuda yealtındaki çalışma saati 6 saat olacak,

* Emeklilik yaşı 4'a düşürülecek,

* Ölen madencilerin yakınlarına TOKİ'den ev verilecek,

* Resmi tatiller ve senelik izinler yer altı sigortası olarak yatırılacak. (Ankara/EVRENSEL)

YÜRÜYÜŞÜN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan hangi kanallara ambargo koydu?

SONRAKİ HABER

Julide Ateş istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...