15 Temmuz 2014 15:38

Kent Gıda işçileri ‘grev’ dedi

Tekgıda-İş Sendikası’nın 45 yıldır örgütlü olduğu Kent Gıda’da işçiler ilk kez greve çıktı. Grevin sebebi olarak düşük ücret sorunu öne çıksa da, çalışma koşullarının ağırlığı ve kreş olmaması gibi sorunlar da grevde etkili oldu.

Paylaş

Erdal Eren ATAMAN
İstanbul


Tekgıda-İş Sendikası’nın 45 yıldır örgütlü olduğu Kent Gıda’da işçiler ilk kez greve çıktı. Grevin sebebi olarak düşük ücret sorunu öne çıksa da, çalışma koşullarının ağırlığı ve kreş olmaması gibi sorunlar da grevde etkili oldu.
Son görüşmeden sonuç çıkıp çıkmayacağını öğrenmek isteyen işçiler mesai saatleri farklı olmasına rağmen servisleri doldurarak sabahın erken saatlerinde fabrikanın önünü doldurdu. Saat 08.00’e geldiğinde gelen işçi sayısı 800’ü buldu. Halaylar, sloganlar hiç kesilmedi. Heyecanlı bekleyiş, Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in patronla yapılan 1.5 saatlik görüşmeden çıkmasıyla son buldu. İşçilere seslenen Türkel beklenen açıklamayı yaptı: “İstediğimiz ücretleri vermediler, bizi açlığa sürüklüyorlar, hakkımızı alana kadar greve çıkıyoruz. Hayırlı olsun.” İşçiler bu açıklamayı “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla karşıladı.

HAKKIMIZI ALANA KADAR BURADAYIZ

Greve çıkan işçilerden Bülent Kaya 15 yıllık Kent Gıda işçisi. “Bir ekmek 1 lira, pazar alışverişi en az 50 lira. Kiraların ortalama 600 lira olduğu bir yerde biz Kent Gıda işçileri çok düşük ücretlere ve esnek çalışma güçlükleriyle sömürülüyorduk” diyen Kaya, taleplerinden geri adım atmayacaklarını söyledi.
Atilla Aydın 21 yıllık işçi. Sözleşme sürecinin kasım 2013’ten bu yana sürdüğünü ifade eden Aydın, “İşveren bizi hâlâ oyalamaya ve açlık sınırında çalıştırmaya devam ediyor. Sabahın 6’sından beri buradayız ve hakkımız olanı alıp ailelerimizin yanına döneceğiz” dedi.

MONDELEZ ŞEKERLEME’DE DE GREV VAR

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nin Cumhuriyet Mahallesi'nde faaliyet gösteren ve daha önce 'Kent Gıda' adıyla üretim yaparken el değiştirdikten sonra 'Mondelez Şekerleme' adını alan fabrikada, Tek Gıda İş Sendikası üyesi 800 işçi greve çıktı.
Tek Gıda İş Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Zeynel Öztaş, "Sendikamızın toplu iş sözleşmesi müzakereleri sonuçsuz kalınca grev kararı alınarak bugün uygulanmaya başlandı. İşçiler açlık sınırı altında yaşıyor. Bizler bu şartların biraz olsun iyileştirilmesi için mücadele ediyoruz. Tek Gıda İş Sendikası olarak toplu iş sözleşmesi haklarını elde etmek için sonuna kadar mücadele vereceğiz" dedi.

İŞÇİLER: GEÇİNEMİYORUZ
21 yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen Salih Gümüş, 1300 TL aylık ücret aldığını söyleyerek, "Ne yapacağımızı şaşırdık. En eskilerden biri ben olduğum için arkadaşlarımdan biraz fazla maaş alıyorum. Fakat bu maaşla geçinemiyoruz. Ne ev kirama, ne yiyecek içeceğe bu para yetiyor. Nasıl geçinelim?" diye konuştu.
Fabrikada 10 yıldır çalıştığını söyleyen Elif Güven ise yaşadıkları ekonomik sıkıntı nedeniyle eşiyle boşanma aşamasına geldiğini söyledi. Geçinemediklerini söyleyen Güven, "Eşim de aynı fabrikada çalışıyor. İkimizin de maaşı 870'şer TL. Evimiz kira ve aldığımız para yetmiyor. Borçlarımız her geçen gün artıyor. Eşimle boşanma aşamasına geldik. Bugün greve çıktık umarım şartlarımız düzelir" dedi.
Aldıkları maaşla geçinemediklerini söyleyen Banu Kırmızı ise şunları söyledi: "Şans eseri babamdan kalan evde oturuyoruz. Eğer kirada olsaydık kesinlikle geçinemezdik. Ev kiramız olmamıza rağmen yine de sıkıntı yaşıyoruz. Fabrika her yıl daha çok kazanan bir fabrika olmasına rağmen işçilerine neden bu kadar az maaş veriyor anlamış değilim. İşverenin biraz daha insaflı olmaya davet ediyorum."


 

ÖNCEKİ HABER

İhsanoğlu: Zalim ile mazlum arasında tarafsız olamazsınız

SONRAKİ HABER

Demirtaş’tan anlamlı teklif

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...