13 Temmuz 2014 18:23

Dünya Kupası'ndan

Dünya Kupası\'ndan
Paylaş

Güney Afrika
2010 Dünya Kupası'nın en çok ses getiren olayı "Vuvuzela" oldu. Güney Afrika'ya özgü bu üflemeli çalgı çıkardığı yüksek ses nedeniyle, televizyon başında maçı seyreden seyirciler tarafından tepki çekse de, maçlarda 90 dakika boyunca çalındı.


Almanya
Almanya'da 2006'da düzenlenen Dünya Kupası'nın en çok konuşulan konusu İtalya ile Fransa arasındaki finalde Zinedin Zidane'ın, İtkalyan futbolcu Marco Materazzi'ye kafa atması oldu. Zidane, bu pozisyon sonrası kırmızı kart görürken, İtalya, penaltı atışlarıyla 5-3 galip gelip, şampiyonluk unvanını aldı.


Güney Kore-Japonya
Türkiye, ikinci kez katıldığı dünya kupasında tarihi bir başarıya imza atarak, dünya üçüncüsü oldu.1954 İsviçre'de sadece şampiyon olan Almanya'ya 2 maçta da yenilen Türkiye, 2002'de de sadece şampiyonluğa ulaşan Brezilya'ya yine 2 maçta mağlup oldu. Milli takım böylece katıldığı 2 dünya kupasında da sadece şampiyon takımlar karşısında mağlubiyet aldı. Ayrıca Hakan Şükür'ün Güney Kore karşısında 11. saniyede attığı gol, kupa tarihinin en erken atılan golü olarak tarihe geçti.


Fransa
Ev sahibi Fransa'nın kadrosunda çoğunluğu göçmenler oluşturuyordu. Senegal kökenli Vieira, Ganalı Desailly, Küçük Antiller'den gelen Henry ve Cezayir asıllı Zinedine Zidane'ın olduğu takım şampiyon oldu ama "Bu gerçek Fransa takımı değil" diyen ırkçı Fransız Lider Le Pen'i memnun edememişti.


Amerika Birleşik Devletleri
ABD'de düzenlenen 1994 Dünya Kupası'nın en ses getiren olaylarından biri Arjantinli futbolcu Maradona'nın doping nedeniyle ihraç edilmesi ve Kolombiyalı futbolcu Escobar'ın kendi kalesine attığı gol nedeniyle ülkesinde öldürülmesi oldu.
ABD maçında kendi kalesine gol atan ve takımının elenmesine neden olan Kolombiyalı Andres Escobar'ın öldürülmesi
futbol dünyasını derinden sarstı.


İtalya
Meksika'dan sonra İtalya da kupaya ikinci kez ev sahipliği yaptı. Arjantin ile evsahibi İtalya arasında Napoli'de oynanan maçta İtalyan taraftarların bir bölümü, Napoli'yi Serie A'da şampiyonluğa taşıyan Maradona'yı destekledi.


Meksika
Dünya Kupası çeyrek finalinde dört yıl önce Falkland için savaşan İngiltere ve Arjantin milli takımları karşı karşıya geldi. Arjantin'in yıldız futbolcusu Armando Diego Maradona'nın çeyrek finalde İngiltere'ye eliyle attığı gol, şampiyonanın en çok konuşulan konusuydu. Bu gol daha sonra "Tanrı'nın eli" olarak isimlendirildi.


İspanya
21 Haziran'daki Fransa-Kuveyt maçının 80. dakikasında 3-1 öndeki Fransa dördüncü golü attı. Kuveytli oyuncular hakeme itiraz etti. Karar değişmeyince Kuveyt Futbol Federasyonu Başkanı Şeyh Fahid El Sabah sahaya indi ve hakemle konuştu. Sovyet hakem Stuper golü iptal ederken, Şeyh'in mutluluğu gözlerinden okunuyordu.


Arjantin
1978'de evsahibi Arjantin'de iktidarda olan cuntanın faaliyetleri ve propagandası turnuvaya damga vurdu. Kupayı kazanan Arjantin ilk turda hayal kırıklığı yaşattı. Gruptan çıkmak için Brezilya ile çekişen "Tangocular"ın, son maçlarında Peru'yu 4 farklı yenmesi gerekiyordu. Söylentilere neden olan maçta Arjantin, Peru'yu 6-0 mağlup ederek, bir üst tura çıkmayı, sonrasında da kupayı kazanmayı başardı.


Batı Almanya
22 Haziran'da Berlin'de oynanan Şili-Avustralya maçının ikinci yarısı henüz başlamışken sahaya inen Şilili muhalifler ülkelerinde bir yıl önce darbeyle yönetime el koyan Pinochet diktatörlüğünü
protesto etti.



 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da Rojava’ya destek yürüyüşü

SONRAKİ HABER

ROTA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa