13 Temmuz 2014 15:31

Silikozis hastası ölüme terk edildi

6 yıldır silikozis hastalığı ile boğuşan kot kumlama işçisi 32 yaşındaki Faruk Kaya, ölüme terk edildi. Sosyal güvencesi olmadığı için tedavi olamayan Kaya’nın hastalığı hızla ilerliyor.

Silikozis hastası ölüme terk edildi
Paylaş

Rojda KORKMAZ

6 yıldır silikozis hastalığı ile boğuşan kot kumlama işçisi 32 yaşındaki Faruk Kaya, ölüme terk edildi. Sosyal güvencesi olmadığı için tedavi olamayan Kaya’nın hastalığı hızla ilerliyor.
İlerleyen hastalığı nedeniyle beş dakikalık yolu dahi yürüyemeyecek duruma gelen Kaya, yapılan akciğer nakillerinin de sonuç vermediğini belirtti. Kaya, “Bu hastalığın tedavisi yok. Biz de öleceğiz, öleceğimizi çok iyi biliyoruz. Bizim suçumuz neydi, madem bu iş böyleydi devlet bu işe neden izin verdi? Devlet bu işe izin vermeseydi 5 bin işçi ölüme mahkum olmazdı. Kime gidelim, kimden yardım isteyelim?​” diye konuştu.

Kısa süre önce silikozis hastası kardeşi Murat Sevgial’ı kaybeden Ergül Sevgial’ın aynı hastalığa yakalanan iki kardeşi daha var. Sevgial, kardeşleri gibi birçok işçinin sosyal güvencesi olmadığı için hastaneye gidip tedavi olamadığını söyledi.

İŞÇİ ÖLDÜ DAVA SÜRÜYOR

Kot kumlama mağduru olan işçilerden biri de aslen Bitlisli olan ancak 1994’te devletin köy boşaltma politikaları nedeniyle İstanbul’a göç etmek zorunda kalan Mehmet Bekir Başak. Kot kumlama işinde 10 yıl çalışan Başak, yedi yıldır da silikozis hastası. Binbir zorlukla temin ettiği oksijen cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışan ve “iş kazası” mağduru olduğu için emekli edilmiş. Başak, bu yüzden kendisini “şanslı” sayıyor. 2008’de işverene dava açtığını ancak yedi yıldır süren davayla ilgili de bir umudunun olmadığını anlatan Başak, “Mahkeme davayı uzattıkça uzatıyor. Bir arkadaşım üç sene önce ölmüş halen mahkemesi sürüyor, gerisini siz düşünün” dedi.

Silikozis hastası Ali Can Husun ise “Ölümü korkuyla, çocuklarımızın gözüne baka baka bekliyoruz. Mağdur olan birçok aile var. Nasıl Soma’da 75 milyon kişiyi bu acıya ortak ettiler, bizim de 5 bin arkadaşımız var. 5 bin kişi sessizce ölümü bekliyor. Yarın ben sormasam çocuklarım muhakkak bunun hesabını sorar” diye konuştu. (İstanbul/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

\'Taşeron sistemi yasaklanmalı\'

SONRAKİ HABER

İŞKUR işçileri meclise gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...