13 Temmuz 2014 15:00

Bir Bereket Festivali: Evvel Temmuz

Hatay ilinin Samandağ ilçesinde Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali artık gelenekselleşti. Festivalin bu yıl 15.'si gerçekleşti. Evvel Temmuz Festivali, kültürel, sanatsal ve siyasal bir içerikle düzenleniyor.

Bir Bereket Festivali: Evvel Temmuz
Paylaş

Halil İMREK
Samandağ


Hatay ilinin Samandağ ilçesinde Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali artık gelenekselleşti. Festivalin bu yıl 15.'si gerçekleşti. Evvel Temmuz Festivali, kültürel, sanatsal ve siyasal bir içerikle düzenleniyor.

Samandağ aynı zamanda Türkiye'nin en uzun sahiline sahip. Evvel Temmuz festivalinin meskeni bu sahilin hemen yanı. Konserler ise sahildeki ince kumlar üzerinde gerçekleşiyor.   Samandağ halkının çoğu Arap Alevisi (Nusayri). Aynı zamanda etnik ve dini kimliklerin iç içe girdiği bir yer. Hıristiyan Arapların dışında Türkiye’nin tek Ermeni köyü olarak kalan Vakıflı da Samandağ’da bulunuyor.

Samandağ Suriye ile komşu. Kel dağı örneğinde olduğu gibi dağlarının yarısı Türkiye sınırında yarısı Suriye sınırında. Dağı, ovası, suyu ortak olan bu kenti ayıran sınır telleri ve AKP hükümetinin komşu Suriye’yi hedef alan politikaları.

Suriye’de akrabası olan çok sayıda Samandağlı var. Suriye ışıklarının akşamları göz kırpmasına tanık olursunuz. Çıplak gözle Suriye tarafını görmek mümkün.

Yozlaşmanın, asimilasyonun bir devlet politikası olarak hayata geçirilmeye çalışıldığı bu coğrafyada Evvel Temmuz Festivali; Arapça şarkı yarışması, Arapça tiyatro, Arapça skeç vb etkinliklerle Arap halkının kendi kültürünü, kendi dilini yaşatmanın da bir dayanağı oluyor.

Bölgenin ve Türkiye'nin ünlü sanatçı ve siyasetçilerini bir araya getiren festivalde, aynı zamanda, ülkedeki ve Arap coğrafyasındaki siyasi gelişmeler de ele alınıyor.

Evvel Temmuz Festivalinin, Samandağ’ın, geçmişi, geleceği, doğası, denizi ve Türkiye’nin en büyük sahilinin tanıtılması ve anlaşılması bakımından da önemli bir misyonu var.

Festival ilhamını hasat zamanından alıyor. Her yıl bereket için buluşuluyor. Evvel Temmuz (Hasat Bayramı), Bereket Bayramı anlamına geliyor. Evvel Arapçada bir ve başlangıç anlamında kullanılıyor.

Her yıl gerçekleşen Evvel Temmuz festivali; paneller, söyleşiler, forumlar, resim sergileri, tiyatro gösterileri, skeçler ve konserlerle tam bir bereket festivali.

Samandağ sol geleneğin güçlü olduğu yerlerden biri. Hemen hemen bütün sosyalist gruplar festivalde stant açmış. Farklı gruplardan gençler birlikte slogan atıyor, panellerde tartışıyor ve akşam konserlerinde, türkülere, şarkılara eşlik ediyor, ortak halaylara duruyor.

Gezide evlatlarını yitirmiş annelere, babalara atfedilen festival alanına Ali İsmail Korkmaz ismi verildi. Gezi'de polislerce katledilen gençlerin, fotoğrafları, çizilen resimleri festivalin her yanına yayılmış.  

Festivaldeki etkinlikler, Ahmet Atakan Masa Tenisi Turnuvası, Berkin Elvan Satranç Turnuvası ve Abdullah Cömert adına ve anısına yapıldı. Gündüz paneller, turnuvalar, sergiler; akşam türküler, şiirler, tiyatrolarla dolu dolu bir festival yaşandı. 15. Evvel Temmuz Festivalini, Samandağ Kalkındırma Derneği ile Akdeniz Dayanışma ve Kültür Derneği birlikte düzenledi.

Festivalin ilk günü HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, SYKP Eş Genel Başkanı Tuncay Yılmaz ve CHP PM üyesi Fikri Sağlar Türkiye'de siyasal gelişmeleri değerlendirdi.
11 Temmuz günü ise "Türkiye'de siyasal durum ve sol" başlıklı panele Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, ÖDP Genel Merkez Yöneticisi Ozan Yılmaz, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy konuşmacı olarak katıldı.

Festivaldeki bir başka söyleşi ise “Halkların var olma mücadelesinde ‘yeni’ bir soluk: Arap Alevi gençlik hareketi” idi.

Festivalin forum etkinliği ise “ 1.Yılında Gezi Direnişleri”ydi. Katılımcılar ise, Sinema Oyuncusu Barış Altay, Gazeteci Yazar İsmail Saymaz ve Gezide evlatlarını yitiren aileler.
"Fatsa'dan Dikili'ye sosyal halkçı belediyecilik" başlıklı söyleşinin konukları, Osman Özgüven ve Naci Sönmez oldu.

LEYLA HALİD SAMANDAĞ'A GELİYOR

Festivalin son günü olan 14 Temmuz'da "Şiddet mi? O da ne?" başlıklı kadın paneli düzenlenecek. Av. Eren Keskin ve Hikmet Sarıoğlu'nun konuşmacı olarak katılacağı panelin ardından, FHKC Politbüro üyesi Leyla Halid ile Alptekin Dursunoğlu ve Hasan Sivri'nin konuşmacı olduğu "Ortadoğu ve Suriye" paneli düzenlenecek. Panel Samandağ Ahmet Kaya Düğün salonunda saat 17.00’de başlayacak. Evvel Temmuz Festivali 14 Temmuz günü (bugün) Selda Bağcan halk konseri ile son bulacak.
 

ÖNCEKİ HABER

ROTA

SONRAKİ HABER

KESK\'ten Filistin ve Rojava halklarına destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa