12 Temmuz 2014 14:07

Cumartesi Anneleri: Kayıplarımızın katilleri aramızda

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'ndaki bu haftaki eylemlerinde dün görülen faili meçhul cinayet davasında yaşanan adaletsizliğe tepki yağdırdı. Aileler, 'Kayıplarımızın katilleri aramızda dolaşıyor' dedi.

Cumartesi Anneleri: Kayıplarımızın katilleri aramızda
Paylaş

Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının akıbetlerinin araştırılması ve faillerin bulunması talebiyle her hafta gerçekleştirdikleri adalet arayışının 484'inci haftasında da sıcak hava koşullarına rağmen Galatasaray Meydanı'ndaydı. "Failler belli, kayıplar nerede" yazılı pankartın açan kayıp yakınları, ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarının olduğu dövizleri ve kırmızı karanfiller taşıdı. Bu haftaki eylemde kayıp yakınları, dün görülen "faili meçhul cinayetler davası"na bakan Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin davanın sanıklarından Ayhan Çarkın'ın anlatımlarına rağmen cinayetlerin tüm boyutlarıyla çıkarılması ve faillerden hesap sorulmasına dönük bir yargılama tavrı sergilememesine tepki gösterdi.
Eylemde ilk olarak 1994'te Ankara'da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Kenan Bilgin'in ağabeyi İrfan Bilgin konuştu. Bilgin, görülen davada yetkililerin davayı kapatmak için ellerinden geleni yaptıklarını ancak kamuoyu baskısı ile davanın bu aşamaya kadar geldiğini söyledi. Gezi Direnişi sırasında öldürülen ve yaralanan gençleri hatırlatan Bilgin, Başbakan Erdoğan'ın "Emri ben verdim" cümlesini hatırlatarak, mahkemeye "Siyasi davalarda tetiği çekeni yargılıyorsun da neden emri vereni yargılamıyorsun? Emri vereni yargıla" diye seslendi.

'KATİLLER ARAMIZDA DOLAŞIYOR'
Bilgin'in ardından 1995 yılında kaybedilen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak söz aldı. Faili meçhul cinayetler davasında adalet duygularının yara aldığını belirten Ocak, "Ayhan Çarkın'ın verdiği bilgilere rağmen onlarca katil aramızda dolaşıyor. Ağar, sahte rapor aldı ve davaya katılmadı. Bu sahte rapor kabul edildi. Mahkemenin ve hükümetin bu tavrını protesto ediyorum. Çarkın'ın serbest bırakılması ile de birçok kişiye, 'siz de bildiklerinizi anlatmayın yoksa siz de itibarsızlaşırsınız' mesajı verildi" dedi.Ocak'ın ardından 23 Şubat 1995'te gözaltına kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız konuştu. Ali İsmail Korkmaz'ın ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatan ve annesinin gidip mezar taşına sarılarak ağladığına işaret eden Yıldız, "Bizim gidip, sarılacak bir mezar taşımız bile yok. Bu nasıl bir adalet?" diye sordu.

'YAPILACAK ŞEY HAKİKATLER KOMİSYONU'NUN KURULMASI'
Yıldız'ın ardından kayıp yakınlarının avukatlarından CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu Ankara'da görülen davaya ilişkin bilgi verdi. Çarkın'ın verdiği tüm ifadelerin önemli olmasına rağmen mahkeme tarafından dikkate alınmadığını belirten Tanrıkulu, "Bu aşamada yapılacak tek şey kalıcı barış için acil olarak Hakikatler Komisyonu'nun kurulmasıdır. Geçmişle yüzleşmeden kalıcı barıştan söz edemeyiz" diye vurguladı.

'FAİLLER AÇIĞA ÇIKSIN Kİ KAYIPLAR BİR DAHA YAŞANMASIN'

Kayıp yakınları ve Cumartesi insanları davaya ilişkin tepkilerini dile getirmenin yanı sıra 34 yıl önce Diyarbakır'da kaybedilen Recep İkincisoy'un akıbetini de sordu. Kaybedilen Recep İkincisoy'un kardeşi Ayşan İkincisoy'un gönderdiği mektubu Cumartesi Anneleri'nden Neriman Çelik okudu. Devletin her cumartesi yapılan açıklamaları duymadığını, görmediğini ve önemsemediğini söyleyen İkincisoy, gönderdiği mektupla, "Biz artık karanlıkların aydınlanmasını, ağabeyimin başına gelenleri öğrenmek istiyoruz. Artık ölümler dursun, gençler ölmesin istiyoruz. Failler açığa çıksın istiyoruz. Failler açığa çıksın ki kayıplar, ölümler bir daha yaşanmasın" diye seslendi.
Mektubun okunmasının ardından İkincisoy ailesinden İkram İkincisoy da kısa bir konuşma yaptı. "34 yıldır kardeşimin yolunu bekliyoruz" diye seslenen İkincisoy, "Kardeşim suç teşkil eden bir şey yapmadı. Ailece perişan olduk. Onun başına ne geldi, bilmiyoruz. 34 yıldır onu bekliyoruz" dedi.

'GERÇEKLERİ AÇIKLAMAYANLAR İŞBİRLİKÇİDİR'
Haftanın basın açıklamasını ise Cumartesi Anneleri'nden Nimet Çelebi okudu. İkincisoy ailesinin yıllardır oğullarını aradıklarını ve anne Bedia İkincisoy'un yaşamını bu yolda kaybettiğini belirten Çelebi, baba Salih İkincisoy'un halen oğlunu beklediğini söyledi. Ailenin tüm toplu mezarlara giderek çocuklarını bulmak için aramalar yaptığını belirten Çelik, "İkincisoy ailesinin failler bulunsun gerçekler ortaya çıksın' talebi artık karşılık bulsun. Savcılar, görevlerini yerine getirsin ve sorumlular hakkında hak ettikleri cezayı alacakları bir soruşturma başlatılsın. Devlette devamlılık esassa Başbakan'dan yürütmenin başı olarak devlet tarafından kaybedilen İkincisoy'un akıbetini açıklamasını istiyoruz. Bizim isteklerimizin yerine getirmeyenler, Recep İkincisoy'un kaybedenlerin işbirlikçisi olmaya mahkumdurlar" diye konuştu. Açıklamanın ardından, Cumartesi Anneleri'nin 485'inci oturma eylemi sona erdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kerkük’te intihar saldırısı

SONRAKİ HABER

YSK: Erdoğan’ın başbakanlıktan istifasına gerek yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...