11 Temmuz 2014 12:58

Samanyolu'daki en uzak yıldızlar bulundu

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nde Dünya'ya sırasıyla 775 ve 900 bin ışık yılı mesafede yer alan iki yıldız keşfettiklerini açıkladı.

Samanyolu\'daki en uzak yıldızlar bulundu
Paylaş

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nde Dünya'ya sırasıyla 775 ve 900 bin ışık yılı mesafede  yer alan iki yıldız keşfettiklerini açıkladı. ULAS J0744+25 ve ULAS J0015+01 adı verilen yıldızlar, Samanyolu'nun uydu galaksisi Büyük Macellan Bulutu'ndan en az beş kat daha uzak bir mesafede yer alıyor.
Araştırmada yer alan Haverford College'dan John Bochanski, yıldızlarla olan mesafemizi şöyle tanımlıyor: “900 bin ışık yılı ötedeki ULAS J0015+01'den Dünya'ya ulaşan ışık yıldızı terk ettiğinde, atalarımız daha ilk ateşi yakıyordu".
Keşfedilen yıldızların 'kırmızı dev' olduğunu belirten Bochanski, bu sayede keşfin mümkün olduğunu belirtti. Kırmızı dev yıldızlar, Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluşturan kırmızı cücelerden 10 bin kat daha parlak gök cisimlerini temsil ediyor.Gökbilimciler, iki uzak yıldızı keşfetmek için UKIRT Kızılötesi Derin Gök Taraması programında kullanılan Hawaii ve New Mexico eyaletlerindeki teleskoplardan yararlandı. Elde verilen veriler, Arizona'daki MMT Gözlemevi'nde bulunan 6.5 metrelik teleskopla sağlanan spektroskopik bilgilerle doğrulandı.
Gövdesini oluşturan ana diskin genişliği 100 bin ışık yılı olarak tahmin edilen Samanyolu Galaksisi, geçmişinde etkileşime girdiği cüce galaksilerden geriye kalan sayısız yıldızla çevrelenmiş durumda. Gökbilimciler, bu yıldızların en az 500 bin ışık yılı mesafede bir alana yayıldığını bilse de, Samanyolu'nun gerçek sınırları henüz bilinmiyor. Bu keşif, Samanyolu'nun evrimi ve yıldızların oluşumu hakkında yeni bilgiler sunacak. (DIŞ HABERLER)

 

 

ÖNCEKİ HABER

PTT\'deki taşeron işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

İşçi servisi, yolcu midibüsüne çarptı: 11 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...