10 Temmuz 2014 20:26

'Çetelere karşı ulusal onurumuz için seferber olmaya çağırıyorum'

Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın Rojava'ya dönük IŞİD saldırılarına değinerek, "Rojava ve Kobanê'ye dönük hunharca saldırıların hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta halkımızı gençlerimiz ve kurumlarımız olmak üzere bütün demokratik güçleri bu ölüm çetelerine karşı ulusal onurumuz için seferber olmaya çağırıyorum" dediğini söyledi.

\'Çetelere karşı ulusal onurumuz için seferber olmaya çağırıyorum\'
Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana İmralı'dan döndü. Görüşmenin ayrıntılarına ilişkin açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın Rojava'ya dönük IŞİD saldırılarına değinerek, "Rojava ve Kobanê'ye dönük hunharca saldırıların hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta halkımızı gençlerimiz ve kurumlarımız olmak üzere bütün demokratik güçleri bu ölüm çetelerine karşı ulusal onurumuz için seferber olmaya çağırıyorum" dediğini söyledi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere sabah saatlerinde İmralı Adası'na giden HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana adadan döndü. Heyette yer alan Önder görüşmenin ayrıntılarına ilişkin açıklama yaptı. Önder, Öcalan ile yaklaşık 3,5 saat süren görüşme gerçekleştirdiklerini ve Öcalan'ın sağlığı ve morali gayet yerinde olduğunu söyledi. Önder, Öcalan'ın müzakere çerçeve yasasına destek, öneri ve katkı sunarak gerçekleşmesini sağlayan bütün parti kurum ve şahsiyetlere teşekkürlerini sunduğunu söyledi.

‘ASIL OLAN PRATİK UYGULAMALARLA YASANIN HAYAT BULMASI’

Önder Öcalan'ın "Büyük barışımızın sağlanması sürecine olumlu bir milat olacak. Asıl olan çerçeve yasasının ruhuna ve içeriğine uygun yasal düzenlemeler ve pratik uygulamalarla hayatiyet bulmasını sağlamaktır. Başta Kürt siyasi kurum ve halkımız olmak üzere 2013 yılında başlattığımız sürecin arkasına koyduğumuz irade bütün ağırdan almalara ve tek yanlı dayatma eğilimlerine rağmen güçlenerek devam etmiştir" dediğini söyledi. Önder; "Bundan sonraki süreçte tarafların sürecin ruhunu zorlayacak tutum ve davranışlardan özenle kaçınmaları gerektiğini bir kez daha vurguladı. Özellikle hükümet ve Meclis'in zaman geçirmeden gerekli komisyonları ve izleme kurulu başta olmak üzere diğer yapılanmaları hayata geçirmelerinin elzem olduğunu söyledi" dedi. Önder Öcalan'ın bu konuda, "Bu tutum şüphesiz olası provokasyon girişimlerini de boşa çıkartacak en önemli güvence olacaktır. Unutulmamalıdır ki bu sürecin sonunda kazanan bütün bölge halkları olacak" dediğini söyledi.

ROJAVA İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Önder Öcalan'ın Kobanê'ye dönük saldırıları da değerlendirdiğini ve "Rojava ve Kobanê'ye dönük hunharca saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta halkımızı gençlerimiz ve kurumlarımız olmak üzere bütün demokratik güçleri bu ölüm çetelerine karşı ulusal onurumuz için seferber olmaya çağırıyorum. Bu ölüm çetelerine kolaylık sağlayanlar meydan verenler ve kullanmaya çalışanlar bu tutumlarını bölge barışı başta olmak üzere halkların geleceğini tehlikeye atmakta olduğunu bilmelidirler. Bu çetelere karşı sürdürdüğümüz meşru savunma hakkını bütün demokrasi güçleri açısından doğru anlaşılmalı ve savunma hakkımızı kullanmada kesinlikle tavizsiz davranacağımız herkes tarafından önemle bilinmelidir. Savunduğumuz sadece var olma hakkı değil bölgedeki bütün halklara ve inançlara barış içinde ve eşitçe yaşama hakkıdır aynı zamanda" dediğini söyledi.

Önder Öcalan'ın bu gelişmelerin ışığında yaklaşık 2 yıla yakın bir süredir her görüşmelerinde Öcalan'ın ısrarla vurguladığı Kürt Ulusal Kongresi'ne ilişkin de değerlendirmeler yaptığını ve bir an önce toplanmasının ne kadar haklı bir talep olduğunu söylediğini belirtti. Önder Öcalan'ın, "Bununla beraber bu saat itibariyle bunu daha fazla birlikte geciktirmek için Kürt halkının ve onun temsilcilerinin hiçbir mazereti kalmamıştır. Bu artık yaşamsal önemdedir" dediğini söyledi.

Önder, Öcalan'ın görüşmenin sonunda "Ölüm çetelerine karşı cesurca direnen Kobanê halkı olmak üzere Rojava'da ve Güney Kürdistan'da aynı çetenin saldırısı altında olan Türkmenler, Ezidiler, Araplar, Süryaniler başta olmak üzere bütün halklara özel selamlar ve başarı dileklerimi iletiyorum" dediğini söyledi. Önder, "Sayın Öcalan'ın bölgedeki Kürt temsilcilerine de özel mesajları oldu başta Talabani ve Barzani olmak üzere. Önümüzdeki günlerde Sayın Zana ile birlikte bu mesajlarını gerekli yerlere bizzat giderek ileteceğiz" dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

2041 belediye icraya verildi

SONRAKİ HABER

Türkiye online dolandırıcılıktan korkuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa