10 Temmuz 2014 06:00

Çarpıcı memur raporu: Misafirhanede bile kalamıyorlar

Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy, Türkiye’de sayıları 497’yi bulan ve büyük bölümü büyükşehirlerde olan öğretmenevlerinin uyguladıkları fiyatlarla 5 yıldızlı lüks otellerle yarışır hale geldiklerini söyledi

Çarpıcı memur raporu: Misafirhanede bile kalamıyorlar
Paylaş

Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy, Türkiye’de sayıları 497’yi bulan ve büyük bölümü büyükşehirlerde olan öğretmenevlerinin uyguladıkları fiyatlarla 5 yıldızlı lüks otellerle yarışır hale geldiklerini söyledi. İstanbul’da Beyoğlu ve Şişli Öğretmenevleri’nin günlük oda ücretlerini 140 liraya kadar çıkardıklarına dikkat çeken Soy, “Eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan misafirhaneler daha çok kâr hırsıyla adeta ticarethanelere dönüştü. Öğretmenlerin gücü artık buralarda konaklamaya yetmiyor” dedi.

Bağımsız Eğitim-Sen Başkanı Soy, yaptığı açıklamada öğretmenevi ve misafirhanelerin uyguladıkları fahiş fiyat sorununa dikkat çekti. Eğitim çalışanlarının özellikle şehir dışına çıktıklarında bütçeleri dahilinde uygun fiyata konaklamaları amacıyla kurulan öğretmenevlerinin, bugün fiyatta adeta birer lüks otel mantığında çalıştığını ifade eden Soy, Beyoğlu Öğretmenevi’nin öğretmenlere 93 lira, kamu çalışanlarına 116 lira, sivil vatandaşa ise günlüğü 140 liradan, yine İstanbul Şişli Öğretmenevi’nin öğretmene 80, kamu çalışanına 90 ve sivil vatandaşa 100 lira gibi günlük oda tarifesi uyguladığını söyledi.

KİMİN EVİ BELLİ DEĞİL

Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenevlerine ilişkin yönetmeliğinde “Kurumun asıl amacı eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamaktır. Bununla birlikte dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını da imkanları ölçüsünde yerine getirir” ifadesinin yer aldığına dikkat çeken Soy, ancak çoğu zaman buralarda yer dahi bulamadıklarını, geri çevrildiklerini, adeta dışarıda konaklamaya itildiklerini belirtti. Kamu hizmeti gören öğretmen ve memurlara en ufak bir hizmetin bile çok görüldüğünü, bu yaklaşımın; memurun itibarsızlaştırma politikalarının sonucu ve yansıması olduğunu söyleyen Soy, “Bu evler yapılış amacının dışında kullanılmaya başlandı. Buralar öğretmenlerin evi midir, yoksa sadece otel hizmeti veren kurumlar mıdır artık buna karar verilsin” dedi.

123 LİRALIK ZAM TEK GECELİK...

Yetkili konfederasyon ile hükümetin bu yıl memura enflasyon farkı ve ikinci zam olmadan sadece 123 lira zam da anlaştıklarını hatırlatan Soy, bu oranın misafirhanelerde tek gece kalmaya bile yetmediğine dikkat çekti. Soy, “Öğretmenler kendileri için yapılan öğretmenevlerinde uygulanan yüksek fiyatlar nedeniyle kalamıyorlar. Kentlerdeki birçok otel bu evlerden daha uygun fiyat sunuyor öğretmenlere. Yetkililer bu sorunu bir an önce çözmeli” dedi.

Öğretmenevleri başta olmak üzere; kamu misafirhanelerinde uygulanan konaklama ücretlerinin, memurların bütçesine uygun seviyelere çekilmesi gerektiğini söyleyen Soy, özellikle yaz aylarında izinlerini kullanan memurların konaklamak amacı ile misafirhanelerden yaralanmak istemelerine rağmen bu amaçlarının kursaklarında kaldığını ifade etti.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üçlü Danışma’dan AB mutabakatı çıkmadı

SONRAKİ HABER

Sina Akyol’a şırılşenlik bir mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...