10 Temmuz 2014 06:00

Üçlü Danışma’dan AB mutabakatı çıkmadı

Avrupa Birliği üyelik müzakereleri çerçevesinde “Sosyal Politikalar ve İstihdam” başlıklı 19’uncu faslın müzakerelerine başlanması gündemi ile toplanan Üçlü Danışma Kurulu’ndan mutabakat çıkmadı.

Üçlü Danışma’dan AB mutabakatı çıkmadı
Paylaş

Avrupa Birliği üyelik müzakereleri çerçevesinde “Sosyal Politikalar ve İstihdam” başlıklı 19’uncu faslın müzakerelerine başlanması gündemi ile toplanan Üçlü Danışma Kurulu’ndan mutabakat çıkmadı. DİSK’in muhalefeti üzerine hükümet, işçi ve işveren sendikaları arasında imzalanması öngörülen “Ortak Niyet Beyanı” imzalanmadan Üçlü Danışma Kurulu toplantısı sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısı ile yapılan Üçlü Danışma Kurulu’na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık bürokratları, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, TİSK ve TOBB yöneticileri katıldı. Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı da toplantıda hazır bulundu.

Bakan Çelik’in konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda, Bakanlık “Sosyal Politikalar ve İstihdam” başlıklı 19’uncu faslın müzakerelerine başlanması çerçevesinde yürütülen çalışmalar ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumun ardından işçi ve işveren sendikaları yöneticileri görüşlerini iletti.

İŞKOLU BARAJI TARTIŞILDI

Edinilen bilgiye göre AB tarafından da 5 temel sorunlu alandan biri olarak tespit edilen “işkolu barajı” üzerine yoğun tartışmalar yapılırken, taşeron sorunu ve taşeron işçilerin sendika üyeliği ile ilgili tartışmalar da öne çıktı. İşkolu barajı ile ilgili olarak DİSK barajın tümüyle kaldırılmasını savunurken, Hak-İş barajın kaldırılması gerektiğini ancak yüzde 1’i de önemli bir adım olarak değerlendirdi. Türk-İş ve TİSK barajın yüzde 1’de kalması noktasında bir tutum benimsedi. TOBB ise torba yasada yer alan ve “işkolu barajının yüzde 2 ve 3’e çıkarılmaması, yüzde 1’de kalması” ile ilgili maddeye karşı çıkarak, barajın kademeli olarak artması gerektiğini savundu. Toplantıda daha önce toplu iş sözleşmesi imzalayabilen ancak mevcut durumda baraj altında kalan sendikaların durumu da ele alınırken bu konuda da bir uzlaşma sağlanamadı.

‘ORTAK NİYET BEYANI’

Tarafların görüşlerini iletmesinin ardından Bakanlığın, Bakan Çelik ile Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TOBB ve TİSK Temsilcilerinin imzasına açılmak üzere “Ortak Niyet Beyanı” başlıklı bir metin sunduğu öğrenildi. Metinde, 19. fasıl ile ilgili kriterlerin karşılanmasına ilişkin olarak son iki yılda önemli adımlar atıldığı yasal düzenlemeler yapıldığı iddia edilirken, üç maddelik de bir mutabakat belirtildi. Bu üç maddede, “işkolu barajının yüzde 1’de sabitlenmesi”, “Yüzde 1’e rağmen sendikalarda yaşanacak yetki sorunlarının çözümü için geçici/uyum süreci tanınması” ve “İş güvencesi kapsamı dışında olan işçilerin sendikal tazminat hakkı ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesi” yer aldı. Metnin sonunda ise “hükümet ve sosyal tarafların 19’uncu fazlın müzakerelerine başlanmasının yararlı olacağını beyan ettiği” ifadesinin yer aldığı öğrenildi.

MUTABAKAT ÇIKMADI

Edinilen bilgiye göre DİSK, bir bütün olarak metne itiraz ederek, toplantının açılışında ve toplantı boyunca dile getirdikleri gerekçeler nedeniyle, “sürecin olumlu işlediğine” dair bir metne imza atmayacaklarını vurguladı. DİSK’in itirazının ardından, DİSK olmadan metnin imzaya açılması önerisi getirilse de, Bakan Çelik, ortak metni imzaya açmadan toplantıyı sonlandırdı. Toplantı herhangi bir mutabakata varılamadan sona erdi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Pensilvanya\'daki zata sesleniyorum...

SONRAKİ HABER

Çarpıcı memur raporu: Misafirhanede bile kalamıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa