09 Temmuz 2014 16:37

Urfa’da Kobanî için yürüdüler

Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD çetecileri tarafından yapılan saldırılara karşı HDP ve BDP'li seçilmişler ile beraber binlerce kişi sınıra doğru yürüyüşe geçti.

Urfa’da  Kobanî için yürüdüler
Paylaş

Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD çetecileri tarafından yapılan saldırılara karşı HDP ve BDP seçilmişler ile beraber binlerce kişi sınıra doğru yürüyüşe geçti.

Rojava'nın Kobanê kantonuna yönelik IŞİD çetecileri tarafından başlatılan saldırılar devam ederken, kuzeydeki Kürtler ve seçilmişleri Suruç'ta bir araya geldi. Belediye ait Amara Kültür ve Sanat Merkezi bahçesinde bir araya gelen ve aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Muş Milletvekili Demir Çelik, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İbrahim Binici, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gultan Kışanak ve çok sayıda belediye eş başkanı ile meclis üyelerinin bulunduğu binlerce kişi, araçlar ile Kobanê sınırından paralel yoldan Birecik'in Ziyaret (Zareta Serxet) köyüne doğru yola çıktı. Çetecilerin saldırdığı ve Türkiye sınırını kullandığı iddia edilen Ziyaret köyüne doğru yürüyüş devam ederken, bitişiğindeki Kobanê Kantonu'na bağlı Zareta Bınxet köyüne bakan noktada çadır kurulacak.

Bu arada yürüyüş başlamadan önce gazetecilere kısa bir açıklama yapan Figen Yüksekdağ, Kobanê'nin çok acımasız ve karanlık bir ablukayla karşı karşıya olduğunu belirtti. "Gerici ve kıyıcı IŞİD çetesinin Irak'a doğru geliştirdiği yürüyüşten sonra orada edindiği, gasp ettiği ağır silahlarla yüzünü tekrar Rojova'ya dönüp ve özellikle Kobani'de saldırı ve savaşı yoğunlaştırması sonucu Kobani'de sivil halka yönelik saldırı yaşanıyor" diyen Yüksekdağ şöyle konuştu: "Bizlerde bugün onlara destek vermek amacıyla buradayız. Bu sınırlar bugüne kadar gerici çete güçleri tarafından bir anlam ifade etmedi. Sınırlardan rahatlıkla gelip geçtiler, silahlar taşındı. Çetelerin yaralıları tedavi edildi. Çok rahatlıkla lojistik üs olarak bu topraklara da sınırın ötesine de rahatlıkla gelip- gitme olanağına sahip oldular. Bu olanak doğrudan Türkiye devleti ve AKP hükümeti tarafından bu çetelere tanındı ve verildi. Ancak aynı sınırlardan halklar geçemiyor. Her şeyden önce Türk devletinin bu tutumunu, savaşa ve katliama destek veren katliamın önünü açan, sivil halka dönük, bu insanlık suçuna imza atan tavrını derhal değiştirmesini istiyoruz. Eğer bu sınırlar, egemen güçler tarafından savaşı savunanlar tarafından her gün kevgire çevrilebiliyorsa, halklara da asla bu sınırlar engel haline getirilmemesi gerekiyor. Edindiğimiz bilgiye göre; bu süreç içerisinde Türkiye sınırını birçok noktadan kullanıyorlar. İki gün önce aldığımız bilgiye göre Hatay'a yaralıların gidişi- gelişi oldu. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne yaralı IŞİD çetelerinin geldiği, tedavilerinin yapıldığı ve halen bunun devam ettiği bize gelen bilgiler arasında."

Ziyaret köyüne yaklaşık bir kilometre kala araçlarından inen binlerce kişi PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, YPG ve KCK bayraklarını açarak yürüyüşe geçti. Sınır boyunca devam eden yürüyüşte "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwadane YPG", "Bijî berxwadana Rojava" sloganları atılıyor. Kitlenin yürüyüşe devam ediyor.

Açılacak çadır bölgesinde açıklama yapılacağı ve çadır nöbetinin Kobanî'ye saldırılar son bulana kadar devam edeceği öğrenildi. (Urfa/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

23 yaşında silikozisten öldü patron 15 bin lirayla kurtuldu

SONRAKİ HABER

‘Bilim hükümete bağlanamaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...