09 Temmuz 2014 06:00

Bu manzara Başbakana kurban

İstanbul Boğazı’nı tamamen hakimiyeti altına alan bu manzara Çengelköy’de bulunan bir gecekonduya ait. Başbakanın çalışma ofisi olacağı iddia edilen Vahdettin Köşkü’nün hemen altında kalan Kuleli Yukarı Hasanpaşa Setti’ndeki 7 bin 300 metrekarelik alandaki 13 ev hakkında yıkım kararı çıktı.

Bu manzara Başbakana kurban
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul


İstanbul Boğazı’nı tamamen hakimiyeti altına alan bu manzara Çengelköy’de bulunan bir gecekonduya ait. Başbakanın çalışma ofisi olacağı iddia edilen Vahdettin Köşkü’nün hemen altında kalan Kuleli Yukarı Hasanpaşa Semti’ndeki 7 bin 300 metrekarelik alandaki 13 ev hakkında yıkım kararı çıktı.

13 EVE YIKIM KARARI GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) encümen kararının, 1983 tarihli Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı’nın 2011’de güncelleştirilmiş paftalarına göre, Çengelköy’deki 13 evin bulunduğu alan, “Eğim ve Boğaziçi peyzajı yönünden yeşil olması gerekli alanda” ve bir kısmı da “yolda” kalıyor. Bahsi geçen alanların hemen yanında ise boğaz manzaralı lüks villalar yer alıyor. Bu yıkım kararı ise villalar için geçerli değil. Yetkililer, mahallelilerden bu ayın 17’sine kadar evlerini boşaltmalarını istedi.  

MAHALLELİ TEDİRGİN

Mahalleli ellerine henüz ulaşan kararla ilgili tedirgin. Kent Hareketlerinden Cihan Uzunçarşılı Baysal ve Çiğdem Şahin ile birlikte gittiğimiz Çengelköy’de bizi karşılayan genç-yaşlı tüm mahalleliler, karara itiraz etmeye hazırlanıyor. 60 yıldır bu mahallede yaşayan vatandaşlar, boğaza nazır bu arsaların ellerinden alınmak istendiğini ifade ediyor.

BAŞBAKANIN ÇALIŞMA OFİSİ Mİ YAPILACAK?

Mahallenin hemen üst kısmında bulunan Vahdettin Köşkü’yle ilgili 2013’te “Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı ve Vahdettin Köşkü ve Çevresi Yol Düzenlemesi Projesi” kapsamında acele kamulaştırma kararı alınmış ve 2013’te inşaatına başlanmıştı. Vahdettin Köşkü, Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak kullanılacağı iddiasıyla gündeme gelmiş, ardından Devlet Konukevi yapılacağı söylenmişti. Mahallede yaşayanlar da, yıkım kararının Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisi yapılacağı için çıktığını, köşkün etrafının boşaltılmak istendiğini ifade ediyor.

Evi yıkım tehdidi altında olan Emine Sözdemir de, yaklaşık 3 ay önce başka bir sebepten dolayı belediyeye gittiğinde, yetkilinin kendisine, “Sizin oralar kalkacak. Başbakanlık ofisi yapacaklar oraya. Güvenlik açısından da etrafı yeşil alan yapılacak” dediğini iddia etti.  

60 YILDIR BURADA OTURUYORLAR

Evine yıkım kararı gelen Makbule Çeliker, 1957’den beri mahallede oturuyor. Kendinden daha genç olanları göstererek “Hepsi elime doğdu bunların. Buraları biz adam ettik. Ömrümüz burada geçti” diyor.

Hüseyin Kamil Sözdemir ise, “Buralar değerli, kıymetli araziler. Boğaz’ın tamamını görüyor. Belediye bir hizmet sektörü. Böyle zulüm mü yapar? E tabii buranın etrafında göz zevkleri açısından gecekondu istemiyorlar” diye konuştu.

İnşaat çalışmaları nedeniyle yeşil dokusu zarar gören Vahdettin Köşkü, aynı zamanda Orhan Veli’nin “İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı” şiirini de yazdığı yer olarak biliniyor.

TÜM SÖZLEŞMELER İHLAL EDİLİYOR’

Cihan Uzunçarşılı Baysal: Bağlı olduğumuz tüm sözleşme ve anlaşmaları ihlal eden bir karar. Evlerinizi yıkmazsanız elektriğinizi, suyunuzu keseriz gibi tehditvari bir tebligat geliyor. Hukuken işgalci konuma gelen gecekondu sahipleri ise 50-60 senedir burada oturduklarını söylüyor. Burada en önemli şeyin Vahdettin  Köşkü’nün yapılması. O yüzden, sadece 13 gecekondu değil, burada bulunan tüm tapulular da kendilerini çok emniyette hissetmesinler.

ÖNCEKİ HABER

Hasta sayısı garanti ediliyor

SONRAKİ HABER

‘Yok’ denilen o mermi Barış’ın gözünden çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...