05 Temmuz 2014 06:00

Kuralına uygun kör etmişler!

İstanbul’da Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı gaz fişeği sonucu sağ gözünü kaybeden Moda Tasarımcısı Mehmet Reha Baran davasında, İçişleri Bakanlığından skandal bir savunma geldi.

Kuralına uygun kör etmişler!
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul


İstanbul’da Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı gaz fişeği sonucu sağ gözünü kaybeden moda tasarımcısı Mehmet Reha Baran davasında, İçişleri Bakanlığından skandal bir savunma geldi. Bakanlık savunmasında, tazyikli su ve biber gazıyla gerçekleştirilen polis müdahalesinin yasal olduğunu ifade ederek, Baran'ın kör edilmesini hukuka uygun buldu. Ayrıca, Baran’ın gaz fişeği sonucu kör olduğu hastane raporlarıyla sabit olmasına rağmen, “Davacının gerçekten gaz kapsülünden dolayı yaralanıp yaralanmadığı bilinmemektedir” denildi.

RAPOR, ‘GAZ FİŞEĞİ NEDEN OLDU’ DEDİ

Gezi Parkı Eylemlerinin başladığı 31 Mayıs günü evine giderken, Harbiye’de polis saldırısıyla karşılaşan Mehmet Reha Baran’ın sağ gözüne, polisin attığı gaz kapsülü isabet etti. Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak ameliyata alınan Baran, sağ gözünü kaybetti ve yerine yapay göz takıldı. Hastanenin hazırladığı adli muayene raporunda “Sağ göze kapsül patlaması sonrası görme kaybı olan hastada sağ gözde perforasyon saptandı” denilerek hasara polisin atmış olduğu biber gazı fişeğinin neden olduğu belirlendi. Ayrıca, Özürlü Sağlık Kurulu Raporunda da ‘Tek Gözde Körlük’ neticesinde ‘Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı’nın yüzde 32’ olduğu tespit edildi.

TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Tasarım ve ‘göz’ emeğine dayanan bir meslek olan moda tasarımcılığını icra eden 33 yaşındaki Mehmet Reha Baran, tedavi sonrası önemli ölçüde iş kaybına da uğradı. Bunun üzerine Baran, idarenin ağır hizmet kusuru bulunduğu gerekçesiyle, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bin lira maddi ve 50 bin lira da manevi tazminat davası açtı. İstanbul 7. İdare Mahkemesinde görülen dava kapsamında İç İşleri Bakanlığı ilk savunmasını yaptı.

BAKANLIK: ‘HUKUKA UYGUN MÜDAHALE EDİLDİ’

Savunmasında Gezi eylemlerine tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale edildiğini ifade eden Bakanlık; 7 gencin yaşamını yitirmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına yol açan polis şiddetinin, yasal bir müdahale olduğunu, bu nedenle müdahale sonuçlarından idarenin kusurlu bulunamayacağını iddia etti. “İdarenin tazminatla yükümlü tutulabilmesi için, zararın, idarenin hukuka aykırı bir işlemi veya eylemi sonucu meydana gelmesi gerekmektedir” denilen savunmada; Baran'ın kör edilmesi hukuka uygun bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Kürdistan’ın yeni ‘eşkıya’ları!

SONRAKİ HABER

Brezilya, Kolombiya\'yı 2-1\'le geçip Almanya\'ya rakip oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa