02 Temmuz 2014 10:52

Sivas'tan Lice'ye, Soma'dan Roboskî'ye; Bu hesap sorulacak

Sivas Madımak Otelinde 1993 yılında 35 kişinin yakılarak katledilmesinin 21. yıl dönümünde binlerce kişi Sivas’ta katliamı lanetledi. Bu yıl anma etkinliklerinin çerçevesini Sivas, Roboskî, Gezi ve Soma katliamları oluşturdu. Roboskî aileleri, Soma’lı işçiler, Sivas şehitleri aileleriyle kol kola girerek yürüdü.

Sivas\'tan Lice\'ye, Soma\'dan Roboskî\'ye; Bu hesap sorulacak
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Abidin ÇINAR
Sivas


Madımak Otelinde 1993 yılında 35 kişinin yakılarak katledilmesinin 21. yıl dönümünde binler Sivas’ta bir araya geldi. Bu yıl anma etkinliklerinin çerçevesini Sivas, Roboskî, Gezi ve Soma katliamları oluşturdu. Roboskî aileleri, Somalı işçiler, Sivas'ta yaşamını yitirenlerin aileleriyle kol kola girerek yürüdü.

Sabah saatlerinde Seyrantepe Cemevi önünde bir araya gelen binlerce kişi Mevlana Caddesi üzerinden Madımak Oteline doğru yürüyüşe geçti. Avrupa ve çeşitli ülkelerden Alevi örgütleri ile PSAKD, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Bektaşi Federasyonuna bağlı dernekler ile KESK, Emek Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Halkevleri gibi çok sayıda kurum ve kitle örgütü yürüyüşte kortejleriyle yer aldı.

DEMİRTAŞ AİLELERLE BİRLİKTE YÜRÜDÜ

Yürüyüşün en önünde Sivas’ta yakınlarını kaybeden aileler, Roboskîli aileler, Somalı işçiler kol kola yürüyerek yer aldı. Yine ailelerin arkasında “Halkların ve Değişimin” Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP’li vekiller, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve çok sayıda kurum temsilcisi yer aldı.

Yürüyüş boyunca, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Roboskî, Gezi, Soma, Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’tan Soma’ya katil devlet hesap verecek”, “Madımak müze olacak” sloganları atıldı. 

İHSANOĞLU’YA TEPKİ

Yürüyüşün en önünde sarı, kırmızı, yeşil renkli bayraklar, bağlama ve baretten oluşan temsiller yer aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve adayları da yürüyüşte öne çıktı. Yürüyüşe katılan çok sayıda kişi, HDP Adayı Selahattin Demirtaş’a sevgi gösterilerinde bulunurken, CHP, MHP ve kimi sağ partilerin belirlediği ortak aday Ekmeleddin İhsanoğlu’ya da tepkiler vardı. İhsanoğlu’nun Yozgat’a kadar geldiği halde Sivas’a gelmediğinden yakınan Alevi vatandaşlar, “Biz samimiyetlerine inanmıyoruz” dedi.

POLİSİN İZDİHAM YARATMA ÇABASI...

Polis yürüyüş öncesi yollara demir bariyerler kurarak , kimi sokak ve caddelerden yürüyüşün yapıldığı caddelere girişleri kapattı. Arama noktası kurarak caddede arama yapmak isteyen polislere tepki gösteren tertip komitesi üyeleri arama noktalarını kaldırttı. Polis, Cumhuriyet Meydanı ve yürüyüşün yapıldığı yerlere çelik bariyerler kurarken, İstanbul, Kayseri, Kırşehir,Tokat, Yozgat gibi illerde çok sayıda takviye polis getirtildi. Yoğun ‘güvenlik önlemleri’ alan polis eski Madımak Oteli önünü de çelik duvar ve polis kalkanlarıyla kapattı. Otel önüne geçip karanfil koymak isteyen aileleri polis içeri almayarak adeta izdiham yaşattı.

Kimi aileler bu sırada fenalık geçirdi. Tepki gösteren kimi aileler polislerin hakaretine maruz kaldı. Aileler zorluklara rağmen otel önüne geçerek karanfillerini bıraktı.

‘DEVLET CİĞERİMİZİ YAKMAYA DEVAM EDİYOR’
Aileler  adı “Bilim ve Kültür Merkezi” olarak değiştirilen eski Madımak Oteli’ne, “Madımak’ı yakan katillerin isminin de içerisinde yer alması” sebebiyle girmediler. Kapıda gözyaşı döken aileler fenalaştı. Bir anne, “Ciğerim hâlâ yanıyor. Devlet yakıyor, hükümet yakıyor. Soma yakıyor, Gezi yakıyor... Yeter artık” diye feryat etti. Otel önünde yapılan kısa anmanın ardından konuşmalara geçildi.

‘BAŞBAKAN ATEŞE VERMEYE DEVAM EDİYOR’

Anmada ilk olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Müslüm Doğan, “Gezi’de, Roboskî’de Soma’da, Dersim’de, Maraş’ta, Çorum’da devlet katletmeye devam ediyor” dedi. Dönemin Başbakanları ve devlet görevlilerinin, “Bir futbol maçında da bu kadar ölü olabilir” sözlerini hatırlatan Doğan, “Aynı gelenek devam ediyor. Bugünün Başbakanı Erdoğan da ‘Hayırlı olsun’ demişti” diye konuştu.

Her fırsatta bu tavırlarıyla Madımak’ı yeniden ateşe verdiklerini kaydeden Doğan, “HES projeleriyle doğalarımız katlediliyor. Rant uğruna, sermaye ile işçilerin canına kıyılıyor. Ali İsmailler, Berkinler, Ethemler Roboskîli Encü’ler katlediliyor. Bu ateş giderek artıyor. Bizden ayakkabı kutularını katliamları unutmamızı isteyenlerin çaktığı ateş giderek büyüyor. Bizim acılarımızın ayrısı gayrısı yoktur. Devlet katliamlarına karşı hep birlikte mücadele edelim” diye konuştu.

DEVLET AYNI DEVLET...

Tertip komitesi adına konuşan Hacer Erdoğan da, “Roboskî’de Kürt halkının üzerine bomba yağdıran emri verenin açığa çıkarılmaması, Kızıltepe’de 12  yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinde de yaşındaki Koray Kaya’nın Madımak’ta ateşe verilmesinde de 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın öldürülmesinde de Okmeydanı Cemevi’nde hedef gözetilerek vurulan Uğur Kurt’ta olduğu gibi sorumlu hep aynıdır. Devlet hep aynı devlettir” dedi.

‘KATLİAMA KARŞI BİR OLALIM’

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş da bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Halkları ezmeye, birbirine düşmanlaştırmaya çalışanlara karşı Sivas’taki fotoğraf en büyük mesajdır. Bugün Soma’da burada. Roboskî’de burada. Berkin’in yoldaşları da, Uğur’ların arkadaşları da burada. Bundan daha iyi mesaj olabilir mi? Bizler emeğin, eşitliğin, kardeşliğin sevdalıları olarak ezilen kimliğimizle bütün halklar olarak el ele olabilirsek, yüreklerimizi birleştirebilirsek, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Bu yıl, evet, katliamın 21. yıldönümünde verilen bu mesaj işte budur. Acıların ortaklığı ve mücadelenin birlikteliği daim olmalıdır. Ben bütün canlara bir olalım çağrımızı yineliyorum”

SİVAS VALİSİ: BU YANGIN SİVASIN GELECEĞİNİ YAKTI...

Miting öncesi sabah saatlerinde Sivas Valisi Alim Barut da otele giderek basına bir konuşma yaptı. Barut, “21 yıl önce burada yaşanan acının yıl dönümündeyiz. Bu canlar bizim canlarımız. Bu yangın Sivas’ımızı yaktı, geleceğine kastetti. Biz hiç bir zaman ayrı gayrı yapmadık, yapmıyoruz, yapmayacağız. Sivaslılar da ayrı gayrı yapmadılar. Binlerce yıldır burada birlikte yaşadık. 21 yıl öncesinden de bugüne gene birlikte yaşadık. Maalesef bu bir tezgahtı. Her kesim rahatsız. Demek ki bir plan icra edilmiş, maalesef amacına ulaşmış. Ama bundan sonra yaşanmayacak, bundan sonra yaşanmaması için ne gerekiyorsa, Sivaslı olarak da, insan olarak da elimizden geleni yapacağız. Hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum, hepsine rahmet tüm ailelere tekrar başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Derya Sazak, Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni oldu

SONRAKİ HABER

Direnen Kamilet bir kez daha kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...